Upalne reumatske bolesti


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 9 | Broj poruka: 19

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


RTG snimanje i posljedice


Autor Poruka

anchich

22.01.2009. 18:15

Poštovani,

možete li mi molim vas odgovoriti kolike su posljedice RTG snimanja i na koji rok? Znam da je to zračenje kumulativno. Osobno sam radila snimanje cijele kralježnice( zanima me da li je to jako puno zračenja) i još jednom dodatno snimanje vratne kralježnice nakon pada s bicikla i tri puta snimanje zuba.

Zanima me kolike su posljedice toga na moje zrdavlje, da li je to veliki broj snimanja tj. zračenja i da li postoji mogućnost posljedica na plod, ako bi u budućnosti bila trudna.

Hvala

Ana

Prof. dr. sc. Simeon Grazio, dr. med.

26.04.2009. 20:30

Molim vas da glede ovog pitanje pogledate odgovore na prethodna dva pitanja (Don i seka1). Ukratko, ponovljeno izlaganje redngenskim zrakama predstavlja određeni rizik za zdravlje vas i vašeg ploda, ali važno je odvagnuti korist informacija koje dobijemo takvom pretragom u odnosu na potencijalne rizike. Načelno u žena generativne dobi prilikom rendgenskog snimanja treba zaštitit jajnike čime se taj rizik minimalizira. U cilju dobivanja detaljnijeg objašnjenja rizika koje rendgensko zračenje ima na jajne stanice i na plod molim vas da se obratite specijalisti rendgenologu.