Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1385

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


ADHD kod novorodjencadi?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

EliEdi

18.08.2022. 10:55

Poštovana

Već sam pisala na jednu od starih tema, alins obzirom da je jako stara odlucila sam ipak postaviti novu temu.

Naime, naš sin koji ima 4 mjeseca i 10 dana vrlo slabo spava. Barem po onome što sam ja čitala on bi trebao da spava dosta više ili dulje. Inače je beba koju je jako teško uspavati, pa ću nekako svoje pitanje da formuliram "s brda, s dola". Isključivo je dojena beba koja doji jako nemirno. Dok doji maše rukicama i nogicama na sve strane, podiže nogice u zrak, udara dok doji i tako može jako dugo da se ne smiri. Ako uspije da zaspi dok doji, a nogice ostanu u zraku neka vrsta Moro refleksa ga odmah razbudi. A ako uspije da zaspi, a ja ustanem s kreveta, automatski se i on budi. Ponekad se po noći vraćam i po 4-5 puta da ga opet uspavam dok ne "učvrsti" san a to traje do 3-4 sata ujutro. Također, ako sam legla s njim da ga uspavam, on doji, ali jako često se desi da samo trga dojku. Stavlja usta, pa opet pušta i to često radi kroz neku vrstu plača koja zna da traje i po 20-30 minuta. Inače, po noći zaspi jedino ako suprug i ja legnemo pored njega da i mi spavamo i onda prespava čitavu noć dosta mirno. Po danu nekad nikako ne spava, a nekad zna zaspati od sat do dva sata, ili par puta po 15ak minuta. Prvo nam je dijete i onda imamo milion raznih pitanja i pitamo se da li se ovakvo ponašanje u redu. Je li mi radimo nešto pogrešno? I ako je normalno, kako učiniti da bude smiren dok doji i da se lakše uspava. Trenutno je 3.30 ujutro, on jos nije zaspao, puže po krevetu, negoduje, ponekad vrisne i jednostavno ne želi da soava. Prije satak vremena je zaspao ali se vrlo brzo probudio. Vec sam pocela da citam da li je noguce da tako malo bebe imaju ADHD s obzirom da on skoro nikad ne miruje. Stalno nervozno mase rukicama i nogicama to te mjere da postane sav mokar. Nosimo ga u narucju, ljuljuskamo, phevamo po citavu noc a on se u zadnjih nekoliko dana samo otima iz ruku. Vise ne znam stabda radim kako bi mogao zaspati u normalno doba jer mi nije normalno da jedna mala bebica ne spava do 3-4 ujutro. Unaprijed se zavaljujem na odgovoru.

Hana Hrpka, prof. psih.

19.08.2022. 12:25

Draga mama,


prvo bih Vam željela zahvaliti na javljanju i povjerenju koje ste mi iskazali. Čitajući Vaš upit uviđam da ste pažljiva i brižna mama koja misli na dobrobit svojeg sina i kako mu olakšati razvoj.


Iz upita shvaćam kako Vaš sin ima 4 mjeseca i 10 dana te da, kako kažete, slabo spava, što Vas brine jer ste pronašli informacije da bebe u toj dobi trebaju spavati dulje. Također navodite da se problemi javljaju i kod uspavljivanja, kada preko noći i do nekoliko puta morate ponoviti proces uspavljivanja. Kažete da Vaš sin nemirno doji, da često plače za vrijeme dojenja te da maše rukama i nogama i isprekidano doji. Zanima Vas kako da se Vaš sin ummiri prilikom dojenja i kako postići lakše uspavljivanje.


Prije svega, pitam se koliko dugo traje razdoblje u kojem Vaš sin slabo spava, traje li ono od rođenja ili je nastupilo kasnije. Isto tako, zanima me pokazuje li oduvijek teškoće s uspavljivanjem. Razdoblje do otprilike šestog mjeseca djeteta prirodno je obilježeno razdobljima neredovitog spavanja, koje se često i ponekad naglo mijenja. U nekim slučajevima djeca čak mogu samo tjedan dana pokazivati potpuno drugačiji obrazac budnosti i spavanja, primjerice teško se uspavljivati i često buditi iako su ranije dulje spavali. Do ovih promjena dolazi zbog naglog i intenzivnog razvoja dječjeg mozga, a promjene koje se odražavaju na budnost i spavanje često postaju izražene upravo oko četvrtog mjeseca, što se naziva regresijom spavanja i predstavlja potpuno prirodnu razvojnu fazu. S vremenom se ciklus budnosti i spavanja kod većine djece ustali te ona tada mogu prospavati cijelu noć ili većinu noći, no točan trenutak u kojem se to dogodi varira od djeteta do djeteta. Neka će djeca moći prospavati noć već u dobi od 6 mjeseci, dok će drugima za to biti potrebno oko godine dana.


Opisujete da Vaš sin lakše zaspi ako Vi i suprug spavate kraj njega, no ako ustanete on se probudi. Iako neka dojenčad spava veći dio dana, ono što je ovdje važno napomenuti jest da svako dojenče ima drugačiji ritam spavanja i budnosti koji je potrebno pratiti i po potrebi regulirati. Pitam se jeste li pokušali pratiti znakove kojima pokazuje kad je umoran i prema tome određivati kada je vrijeme za spavanje. Ponekad roditelji dijete stavljaju spavati kada ono nije umorno ili pospano, zbog čega se ono može buniti i iskazivati negodovanje.


Nadalje, puno toga može utjecati na spavanje dojenčeta, a ne samo činjenica je li umorno. Primjerice, djetetu može biti važno kakva je atmosfera u prostoriji u kojoj spava (je li zamračeno, vruće/hladno, udobno i slično). Nekoj djeci odgovara potpuna tišina, ali neka mogu bez teškoća usnuti pored uobičajenih zvukova u kući (poput zatvaranja vrata, koraka, radija ili televizora i sličnih zvukova.


Kako shvaćam iz Vašeg upita, ono što Vas također zanima je kako postići da Vaš sin mirnije doji jer je prilikom dojenja nemiran na način da maše rukama i nogama. Dojenje i spavanje je usko povezano pogotovo kod dojenčadi i međusobno može utjecati jedno na drugo, pa se primjerice dojenče može buditi preko noći upravo zato što je gladno. Pitam se jeste li Vi primijetili povezanost između hranjenja i spavanja. Dojenčad se u prosjeku hrani svaka dva sata ili ovisno o tome kada je gladno, pa se pitam na koji način radite raspored hranjenja. Zanima me u kakvom položaju držite svoje dijete dok dojite i jeste li isprobali druge položaje kako biste provjerili koji mu najbolje odgovara i postoji li neki položaj u kojem nije nemiran.


Iz Vašeg upita uviđam kako ste primijetili Moro refleks kod Vašeg sina. Moro refleks poznat je i kao refleks zaprepaštenja i njegova je uloga zaštiti bebu. On može biti razlog iznenadnih buđenja Vašeg sina iz sna, i do nekoliko puta. Također može biti zaslužan za nemir prilikom dojenja. Naglo pružanje ruku i nogu, a zatim vraćanje u položaj zagrljaja je način da dojenčad reagira na neku promjenu iz okoline (primjerice buku ili svijetlo). Poželjno je i u potpunosti prirodno da dojenčad ima ovaj refleks, koji u pravilu postepeno prestaje do dobi od oko 6 mjeseci, što znači da je u dobi u kojoj se nalazi Vaš sin prirodno da se ovaj refleks još uvijek javlja.

U svojem upitu ste naveli da Vaš sin najbolje zaspi kada Vi i suprug spavate pored njega, no čim ustanete, Vaš sin se probudi. Bliskost roditelja i djeteta može biti najljepši i najugodniji oblik druženja, ali s vremenom i odrastanjem bebe potrebno ju je polako navikavati na spavanje odvojeno od roditelja. Pitam se jeste li do sada pokušali sina priviknuti da spava u svojem krevetiću. Privikavanje možete olakšati tako da opustite dijete prije spavanja, smanjujući količinu podražaja kojima je tada izloženo. Roditeljstvo zahtijeva konstantnu pažnju i brigu te je Vama i Vašem suprugu potreban kvalitetan odmor za to.


Ono što uviđam iz upita jest da ste pažljiva majka koja prati i primjećuje sve promjene u rutinama svojeg sina. Navodite kako imate bezbroj pitanja vezana za odrastanje i razvoj svojeg prvog djeteta. Prirodno je da ponekad ne znate što neka promjena rutine predstavlja i je li dio očekivanog tijeka razvoja te se pitate što Vam je činiti. Željela bih da znate da je to sasvim u redu. Ono što je najvažnije je dobro se informirati i po tome reagirati, što i činite i na tome Vas pohvaljujem. Također mi je bitno naglasiti da Vi kao majka najbolje poznajete svoje dijete i možete primijetiti ako dođe do nekih većih promjena u ponašanju, ritmu razvoja i sličnom. Stoga, ako primijetite nešto što Vam se čini da nije u skladu s očekivanim tijekom razvoja ili Vas brine, uvijek se možete obratiti pedijatru i tražiti njegovo mišljenje te sukladno tome djelovati.


Voljela bih čuti što mislite o ovome što sam napisala. Ako imate još nekih nedoumica oko ove ili bilo koje druge teme možete opet pisati ovim putem ili nazvati anonimnu i besplatnu savjetodavnu liniju Hrabrog telefona za mame i tate, otvorenu radnim danom od 9 do 20 sati.


Želim Vam svu sreću u daljnjem odgoju i trenucima s Vašim sinom.


Lijep pozdrav,

Hana Hrpka, prof.