Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1384

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Asocijalno dijete


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

EDINA

31.08.2008. 05:17

Moj četverogodišnji sin pokazuje čudne oblike ponašanja u prisustvu novih osoba. Sa poznatima je super normalno i veselo dijete. Dok se pojavi neko novi, bilo odrasli, bilo dijete on se povuče iz aktivnosti i komunikacije. u drugom slučaju se ljuti, mršti napušta prostoriju. Došlo je do toga da razmišljam hoću li ga povesti sa sobom gdje god očekujem nova lica - moram priznati bude mi neugodno. Živimo u skladnom braku i dvogošnji naš sin nema niti naznaka ovakvog ponašanja. Šta bi mogao biti uzrok ovoj pojavi?

Hana Hrpka, prof.

03.09.2008. 21:37

Poštovana,

Iz Vašeg posta vidim da ste zabrinuti za svoje dijete. Drago mi je čuti da imate skladan brak, jer sretna i podržavajuća sredina najviše znači za dijete.
Nažalost iz Vašeg posta ne mogu procijeniti o čemu se radi pošto nisam dobila dovoljno informacija. Ono što Vam mogu reći jest da djeca ponekad osjećaju strah od nepoznatih osoba i ne znaju pravi mehanizam snalaženja u novim odnosima. No, naravno, često je riječ samo o fazi koja je prolazna. Dijete odrastanjem uči i stvara obrasce komunikacije i snalaženja sa novim ljudima.
Mislim da nije rješenje da se dijete ne vodi na mjesta gdje će biti novih lica. Dijete i dalje vodite sa sobom, ali poštujte njegove osjećaje. Ukoliko dijete pokazuje intenzivan strah i nemir, ne treba ga se prisiljavati na takve susrete.
Također kada primjetite takvo ponašanje, bilo bi dobro da pitate dijete zbog čega napušta prostoriju. Također pokušajte upoznati dijete sa nepoznatom osobom.
Ukoliko se situacija ne popravi ili dođe do pogoršanja, mislim da bi bilo u redu da se obratite psihologu u dječjem vrtiću (ukoliko dijete ide u vrtić) ili kod psihologa unutar bolnice / doma zdravlja.
Sretno!