Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 426 | Broj poruka: 1379

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Povraćanje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

kriss

19.11.2010. 13:35

Majka sam 4-godišnje djevojčice i dvomjesečne curice. Iako smo puno pričali o dolasku seke, stvarno puno, ipak problemi s starijom postoje. Razumijem da se mora naviknuti da mama nije više samo njena mama i pokušavam joj posvetiti maksimalno pažnje s obzirom na bebu. Promjena u ponašanju ima mnogo i idu iz krajnosti u krajnost - apsolutno ignoriranje mene pa do toga da ne želi izaći 5 min. van nego hoće biti pored mene, itd..ima mnogo sitnica koje rješavamo u hodu i koje su više manje očekivane. Ipak ono što me pomalo šokira je sljedeće: u slučaju da nešto ne može dobiti ili nešto nije po njenom počinje kašljati na silu i ne prestaje dok ne povrati. To stvarno izgleda strašno i kad jednom počne ja ne znam kako da ju smirim. Jednom mi je upalilo kada smo skupa duboko disale na nos i izdah na usta - samo jednom a to se dosad desilo oko 10 puta u 2-3 mjeseca. Kada počne kašljati kaže lijepo ja budem povraćala i to je onda to. Napinje se i forsira dok stvarno ne povrati. Neznam šta da radim više - pokušavam ju smiriti tada ali ne pomaže ništa.

Savjetodavna linija, za djecu

01.12.2010. 21:15

Poštovana,
hvala Vam što ste se obratili za pomoć na ovom forumu. Rođenje mlađe sestre ili brata za djecu manje dobi zaista jest stresan događaj i pričamo li s njima prije o tome ili ne, taj događaj uvelike utječe na njihovo ponašanje i svakodnevno funkcioniranje. Iako se ponekad situacije u realnosti ne poklapaju s njihovim viđenjem i osjećajem, njihova percepcija jest takva da su zakinuti u pruženoj ljubavi i pažnji. Tek rođena beba zahtijeva više vremena i brige, ali starijem djetetu nadoknadite izgubljeno vrijeme i pažnju kroz neke druge aktivnosti i novim ophođenjem prema njemu. Jer paralelno s tim, ono proživljava i svojevrsni gubitak, pozicionira se na novo mjesto u obitelji, istodobno se osjeća i krivo što mu se javljaju takvi osjećaji i teško se nosi s cjelokupnom novom situacijom. Tu fazu proživljavaju sva djeca (na vrlo sličan način), neka malo burnije, neka malo tiše, ali svejedno je jako važno da mu roditelji (ili koje druge odrasle osobe) pripomognu i olakšaju ovo razdoblje.

Vjerujemo da i dalje provodite puno vremena sa starijim djetetom, no pokušajte ga prerasporediti malo kako bi starija kći imla osjećaj da vrijeme koje provodite s njom je samo i isključivo njeno. To je jako važno za njen integritet,. Vrlo je važno da ima osjećaj da sestra nije preuzela i zauzela cijelo njeno područje (jer se upravo s tim osjećajem bori). Neka to bude najmanje jednom dnevno, naravno ukoliko imate mogućnost za to. Za to vrijeme neka suprug bude s bebom ili se organizirajte za vrijeme bebinog spavanja. U vremenu provedenom samo sa starijom kćeri izmjenjujte se Vi i suprug. Kada čuvate bebu, uključite u tu aktivnost i nju, zagrlite ju kad grlite i dojenče. Pričajte s njom dok brinete o bebi, dajte joj manje zadatke oko bebe (npr. da donese bočicu, da bebi pridrži bočicu, da donese maramice, pelene) i svakako ju pohvalite za takve stvari. Dajte joj na važnosti u životu mlađe sestre.

Spomenuli ste da često insinuira povraćanje ukoliko nešto ne može dobiti. To jest reakcija vezana uz prinovu i nije rijetka, ali je važno da se proradi sa starijim djetetom. Situacija koju ste izveli s disanjem jako je učinkovita i uvijek se preporuča u sličnim situacijama. Nastavite s tim, za vrijeme njenog povraćanja priđite joj, držite za ruku, probajte ostati mirni i nemojte pokazati uznemirenosti te joj ponavljajte da diše (upravo onako kako ste opisali – kroz nos i usta ili samo kroz usta). Kada se smiri nemojte ju koriti već nastavite razgovarati o tome što se dogodilo. Recite joj da na taj način nećete pregovarati s njom o tome može li što dobiti ili ne, ali da biste se voljeli s njom dogovarati i smisliti nešto što će biti prihvatljivo i Vama i njoj. Kada od iste situacije prođe neko vrijeme, vratite se razgovorom na događaj povraćanja. Izrazite svoju zabrinutost i pitajte ju kako joj možete u tome pomoći. Spomenite joj kako to nije dobro za njeno zdravlje, a da je zdravlje najvažnije od svega. Dogovarajte kako možete izbjeći sljedeću takvu situaciju. Pričajte o konkretnoj stvari (npr. onoj zbog koje je povraćanje počelo).
Nemojte zanemariti ni situacije kada Vas ignorira ili ne želi izaći iz prostorije. Znajte da se u takvim situacijama osjeća loše te osjeća strah od odvajanja. Pokušajte se ne ljutiti na nju. U situacijama ignoriranja priđite joj te ju zagrlite. Ukoliko Vas odguruje nemojte odustajati, škakljajte ju, nasmijavajte, posvetite joj koju minutu. Ponekad je fizički kontakt nezamjenjiv bilo kakvim razgovorom. U sljedećim situacijama pitajte ju ljuti li se na Vas te što bi željela u tom trenutku. Kad ne želi izaći iz prostorije nemojte ju siliti, ukoliko ostane s Vama to će joj dati osjećaj uključenosti i prihvaćanja.
Sve situacije do sada, sve emocije ona je naučila i proživjela sama i treba joj neko vrijeme da nauči kako se nositi s novim osjećajima koji joj se javljaju, a potaknuti sestrinim rođenjem (dijeljenje pažnje i ljubavi, sestrinski osjećaji, nošenje s ljutnjom i frustracijom, Vaše novo ponašanje neminovno nakon rođenja drugog djeteta).
Budite strpljivi i uporni, ova situacija možda će zahtijevati pažnju duže vrijeme, ali je sasvim normalna pojava. Iako se Vama čini da ste i dalje sasvim jednako brižni i puni ljubavi prema starijem djetetu ono prolazi fazu gubitka i treba mu jako, jako puno razumijevanja da bi samo prevazišlo emocije i stanja koja mu se javljaju. Pokažite joj to razumijevanje, pokažite da shvaćate da joj je teško, ali da ste uz nju i da ćete joj pomoći u tome.
Ukoliko ćete još imati kakvih pitanja, javite nam se opet!
Ukoliko pak faza povraćanja nikako neće stati, svakako posjetite pedijatra i dječjeg psihologa kako se djetetovo fizičko i mentalno stanje ne bi narušilo.

Sretno i srdačan pozdrav.
Hana Hrpka, prof.