Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1385

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Beba prestala hodati


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

lopa29

28.12.2010. 22:11

Poštovana , djete mi je u kratkom vremenu bilo dosta jako bolesno , bili smo i u bolnici . Malo prije nego se razbolio počeo je sam hodati nekoliko koraka , ali nakon te bolesti više se ne usudi . Stalno traži da mu damo ruku , kao da je izgubio ono samopouzdanje da sam krene hodati . Ne pokazuje nikakvu želju niti znakove da bi krenuo sam .Ima 14 mjeseci i dobro se oporavio .Ne traži moju pozornost ništa više no inače , a uvijek je ima u izobilju . Svo sam svoje vrijeme posvetila njemu .Pružamo mu obilje pažnje i ljubavi , ponekada i previše pozornosti. Još ga dojim i imam namjeru dokle god mu to bude drago . Primjetila sam i to da je postao dosta plah i oprezan ,inače je bio jako odvažan i prkosan, ne znam da li je to faza odrastanja ili je bolest ipak imala utjecaja na njegovo ponašanje. Kako da ga vratim na ono staro ?Hvala na odgovoru

Hana Hrpka, prof. psih.

31.12.2010. 14:10

Poštovana,
prije svega hvala Vam što ste se obratili Hrabrom telefonu za pomoć i hvala na ukazanom povjerenju.
Žao mi je čuti da Vam je dijete bilo bolesno te bilo prisiljeno boraviti u bolnici. Vjerujem da Vam je to svima teško palo. Također mi je vrlo drago čuti da se dobro oporavio. Kako nemam saznanje o kakvoj se bolesti radi, nadam se da ona nije ostavila posljedice na razvoj Vašeg djeteta. Uzevši u obzir informacije koje ste iznijeli, ono što Vam mogu reći jest da većina djece nauči i počinje samostalno hodati tijekom šest mjeseci nakon svog prvog rođendana. Djeca tako istražuju svijet i stječu kontrolu nad svojom okolinom. Međutim, ne postoji strogo određen genetski program kroz koji se to odvija, a određenu ulogu mogu imati i okolinski događaji. Moguće je, kako ste i sami primijetili, da mu je samopouzdanje nakon preboljene bolesti manje, pa se ne usuđuje samostalno hodati.
Ako sami tokom vremena niste sigurni koliko se dijete razvija u skladu sa svojom dobi, možete se uvijek obratiti stručnjaku (pedijatru ili dječjem psihologu) te zatražiti njihovo mišljenje.
Ukoliko imate još bilo kakvih pitanja možete i nazvati savjetodavnu liniju Hrabrog telefona koja je besplatna i anonimna na broj 0800 0800 svakim radnim danom od 9 do 20 sati gdje rade educirani volonteri koji će Vas saslušati i potruditi se pomoći Vam.
Hvala Vam još jednom na javljanju i želim Vam uspjeh u rješavanju Vašeg problema i puno lijepih trenutaka u odgoju Vašeg mališana.
Lijep pozdrav!
Hana Hrpka, prof.