Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1384

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


dekica&palac


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

bluaramat

11.09.2015. 10:05

Poštovana,

moja djevojčica ima 13 mj i prije tjedan dana krenuli smo u jaslice. Budući da djevojčica prilikom spavanja i tokom dana, povremeno, koristi dekicu kao pomagalo, istu smo odnjeli i u jaslice. Još uvijek smo u fazi adaptacije i separacije, pa tete u jaslicama tu dekicu djevojčici tokom dana često daju, tj u svakom momentu kada to ona zahtjeva. Sada je i kod kuće, isto tako, počela tražiti dekicu, i to učestalo. Kada je dobije, stavi si palac u usta i mazi se određeno vrijeme, zatim (kod kuće) nastavlja igru. Da li da me brine učestalo traženje dekice? Jasno mi je da treba proći određeni period, i da je za moju djevojčicu ovo stresno razdoblje. Ja je kod kuće i uspjem zabaviti malo i odvući joj pažnju sa dekice, ali znam da je tetama u vrtiću ponekad zbog uvijeta i prevelikog broja djece, lakše dati joj njezino pomagalo i na taj način riješiti problem. Do kada tolerirati korištenje dekice? Ne bih htjela da provede dan u jaslicama sjedeći na stolici ili na podu cuclajući palac i dekicu.
Zahvaljujem na odgovoru

Hana Hrpka, prof. psih.

14.09.2015. 14:10

Draga mama,

za početak, hvala Vam na iskazanom povjerenju.
Ako sam dobro shvatila iz napisanog, brine Vas korištenje dekice Vaše djevojčice u vrtiću, a u zadnje vrijeme i kod kuće. Niste sigurni kada biste trebali intervenirati u vezi dekice te ste zabrinuti hoće li je njezino korištenje omesti od drugih aktivnosti koje bi mogle biti dobre za nju. U Vašim riječima sam primijetila razumijevanje jer se radi o stresnom periodu. Mislim da Vaša briga pokazuje veliku ljubav koju pružate svojoj kćeri i to mi je drago čuti.
Vaša djevojčica je doista mlada i pretpostavljam da se prvi put odvaja od Vas na ovaj način i tom učestalošću te se iz tog razloga slažem s Vama da se radi o stresnom periodu za nju. Djeca se često oslanjaju na rutine u životu koje im pružaju osjećaj sigurnosti. Na primjer, vole kada se njihova jutarnja priprema (higijena, oblačenje, pozdravljanje) odvija istim redoslijedom i otprilike u isto vrijeme jer tada znaju da će sve biti u redu. Osjećaj sigurnosti je od iznimne važnosti za dijete. Čini mi se da je Vaša kći odabrala da će dekica biti njen simbol sigurnosti, odnosno rutinski predmet koji će uz nju biti na sigurnom mjestu kod kuće. Ako ga ponese sa sobom na neko drugo mjesto, osjećat će se smirenije jer je dekica sigurnosti s njom. Očekivano je da je djeci potrebno određeno vrijeme na prilagodbu. Ponekad pokazuju snažan otpor pri odvajanju od roditelja, ponekad odaberu rutinske predmete i sl. Općenito, očekivan je određeni otpor u prvih nekoliko tjedana boravka u vrtiću. Dekica je naprosto način na koji se Vaša kćer nosi sa situacijom i kao što kažete, to je njezino pomagalo. To ne mora biti loša stvar i često djecu prođe mnogo brže nego što roditelji misle.
Ipak, mogu Vam predložiti što Vi kao roditelj možete učiniti za olakšavanje procesa prilagodbe Vaše djevojčice. Za početak, kao što sam već spomenula, rutina umiruje djecu. Ohrabrila bih Vas da Vam barem u početku bude iznimno važno doći u isto vrijeme po djevojčicu u vrtić. Nadalje, pri rastanku joj recite da ćete sigurno doći po nju. Također, djeca često imitiraju naše emocije prema drugim stvarima. Na primjer, ako Vas plaši ostavljanje Vaše djevojčice u vrtić, vrlo je vjerojatno da će i nju to plašiti. S druge strane, ako pokazujete vlastitu sigurnost u odluku za vrtić, povećavate šansu i da će se ona tako osjećati. Da učvrstite ovaj efekt, možete joj govoriti o vrtiću kao pozitivnom mjestu, poput mjesta na kojem je mnogo drugih beba ili mjesta gdje je najdraža teta Ana. Ohrabrujte odnos koji Vaša kćerkica razvija sa tetama i kasnije, drugom djecom. Također, mnoga pitanja koja Vas muče u vezi vrtića i kćeri možete pitati tete u vrtiću. Možete pitati primjećuju li neki problem u prilagodbi.
S obzirom da se radi o kratkom periodu navikavanja na vrtić, nemate razloga za brigu. Prema svemu što ste naveli, čini mi se da Vaša kćer odrasta uz majku punu ljubavi. Potpuno je u redu osjećati brigu u određenim trenutcima roditeljstva, a mi smo ovdje da Vam pokušamo pomoći ako za to imate potrebu. Uz e-mail, možete nam se javiti i na anonimnu te besplatnu savjetodavnu liniju Hrabrog telefona za mame i tate 0800 0800 radnim danom od 9 do 20h.
Na kraju bih pohvalila Vašu brigu i pažljivost te volju za učenjem kako unaprijediti svoje roditeljske vještine.
Želim Vam svu sreću u što uspješnijoj prilagodbi na vrtić!

Srdačan pozdrav,
Hana Hrpka, prof.