Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1385

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Dijete mi ima ispade bijesa!


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Tina2233

09.06.2023. 12:25

Pozdrav...imam sina od 7g i 3 mj..zdravo je dijete i nismo nikad imali nikakvih problema. Al od kako se muž vratio iz inozemstva gdje je radio i nije ga bilo po 4 tj, dijete ima napadaje bijesa i histericno place i viče kad god treba on nekud ici sam ili samno, i ne pušta ga da ide bilo gdje? Pa vas molim pomoć jer neznan više kako se nositi s time i šta da mu više velim!! Hvala

Hana Hrpka, prof. psih.

12.06.2023. 21:25

Draga mama Tina,

za početak Vam želim zahvaliti na javljanju i na iskazanom povjerenju. Dobila sam dojam da ste brižna majka koja traži smjernice i podršku kada za njih osjeti potrebu, što bih voljela pohvaliti.



Ako sam Vas dobro shvatila Vaš sedmogodišnji sin je počeo iskazivati bijes, plakati i vikati pri odlascima Vašeg supruga, a to se ponašanje pojavilo otkako se suprug vratio iz inozemstva. Pitate se što možete učiniti i kako mu pristupiti kako bi se njegovo ponašanje promijenilo.

Vjerujem da opisano ponašanje Vašeg djeteta može kod Vas izazvati frustraciju, zbunjenost i osjećaj bespomoćnosti i želim Vam reći da je potpuno prirodno i uobičajeno da se tako osjećate. Često novi događaji u obitelji mogu prouzročiti promjene u ponašanjima koje kod djece predstavljaju odgovor na novonastalu situaciju i voljela bih da znate kako u ovome niste sami.



Osim toga, željela bih saznati hoće li Vaš suprug i dalje odlaziti raditi u inozemstvo jer je važno s djetetom iskomunicirati ako je to slučaj. Također se pitam što ste do sada Vi i Vaš suprug pokušali napraviti u tim situacijama kada bi Vaš sin plakao i vikao i kakve su bile njegove reakcije. Ako sam dobro shvatila, Vašeg supruga nije bilo po 4 tjedna u više navrata, a sada kada se vratio primjećujete promjene u ponašanju Vašeg sina. Pitam se jeste li i kako pripremili Vašeg sina na to da tatu neće viđati po 4 tjedna te jeste li u razdobljima dok supruga nije bilo također primijetili promjene u dječakovom ponašanju.

Reakcije koje Vaš sin pokazuje pri odlasku njegova oca česta su pojava kod iskazivanja straha od napuštanja. Strah od napuštanja kod djece je vrlo uobičajen emocionalni odgovor na različite situacije u kojima primjećuje da se netko od roditelja sprema otići. Neki od faktora koji mogu doprinijeti razvoju ili pojačanju straha od napuštanja su loše iskustvo razdvajanja, nepredvidljivost u odnosu s roditeljem, promjene u okruženju, kao što je selidba ili roditeljev povratak iz inozemstva. Nepoznato okruženje ili nova situacija mogu stvoriti osjećaj nesigurnosti i tjeskobe kod djeteta.



U ovakvim je situacijama važna komunikacija s djetetom o njihovim osjećajima i ohrabrenje da ih iskazuju. Poželjno je postavljati otvorena pitanja kako bi doznali što ga specifično uzrujava kod odlaska tate te mu objasniti da je u redu da mu tata nedostaje i pokazati mu da njegov odlazak ne znači da ga tata napušta. Prije samog odlaska korisno je najaviti djetetu odlazak i pripremiti ga da će se to dogoditi kako bi mu stvorilo osjećaj predvidivosti. Primjerice, sat vremena prije odlaska možete najaviti djetetu da mu tata odlazi i reći mu gdje odlazi i kad će se vratiti. Osim toga, možete mu usmjeriti pažnju, a istovremeno pružiti predvidivost tako da mu date neku tatinu stvar na čuvanje dok se tata ne vrati ili da složi neku slagalicu/izradi nešto do tatinog povratka. Osim toga, općenito je važno jačanje veze između djeteta i roditelja koji izbiva iz kuće kroz provođenje kvalitetnog zajedničkog vremena. Sudjelovanje tate u aktivnostima u kojima dijete uživa i redovna komunikacija s tatom dok je odsutan može pomoći u izgradnji povjerenja i umanjiti djetetov strah od odvajanja.



Ako dijete unatoč komunikaciji i primjeni drugih načina smirivanja straha od odvajanja i dalje iskazuje strah i snažnu uzrujanost koja utječe na njegovu svakodnevnu funkcionalnost, može biti korisno potražiti pomoć stručnjaka, poput dječjeg psihologa ili terapeuta. Oni će moći pružiti podršku i raditi s djetetom i s vama kao roditeljima kako bi razumjeli uzroke straha i razvili strategije za suočavanje s njim.



I dalje, želim istaknuti važnost otvorene komunikacije o osjećajima i njihovim uzrocima s djetetom i ohrabriti Vas da pokušate različite metode te da budete strpljivi jer ponekad djeci treba vremena za prilagodbu.

Ako imate još pitanja možete se ponovno javiti ovim putem, pisati Hrabrom telefonu na e-mail adresu savjet@hrabritelefon.hr ili nazvati besplatnu savjetodavnu liniju Hrabrog telefona za mame i tate na broj 0800 0800. Linija je otvorena radnim danom od 9 do 20 sati i možete se javiti s ovim ili bilo kojim drugim pitanjem vezanim za roditeljstvo. Još jednom bih Vas htjela pohvaliti za trud koji ulažete u odgoj i zahvaliti Vam na povjerenju koje ste iskazali javljanjem.



Puno toplih pozdrava šalje Vam,

Hana Hrpka, prof.