Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 426 | Broj poruka: 1379

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Upit


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

anadomi

15.04.2023. 00:15

Postovana! Molim Vas pomoc iako to direktno nije ovo područje, al mi treba Vas savjet i pomoc. Majka sam 22 godisnjeg sina, razvedena sam, ( teski razvod braka iz moje rane mladosti). Moj sin je prekrasno voljeno dijete- covjek , radi ,izlazi ,elokventan, drustven i komunikativan, ima curu jos ne ozbiljnu, al stima i. Mene stalno svakodnevno more strahovi i brige za njega ..ako mi se ne javi na mob ili poruku ..moram ga cuti vise puta dnevno i prije spavanja obavezno kad nisam u stanu, gdje zivimo zajedno jer ili radim ili sam s novim partnerom kojeg on poznaje dobro i slati se super ili sam na radu u inozemstvu. Znaci on je potpuno samostalan, brine o sebi i sve moze al ja brinem non stop i stalno razmišljam o tome Sto da radim ? Kako da se umirim u mislima? Kako da to rijesim? Ps napomena iza njega sam u braku izgubila 2 trudnoce.. Zahvaljujem na pomoci

Hana Hrpka, prof. psih.

19.04.2023. 20:35

Draga mama Ana,


hvala Vam što ste mi iskazali povjerenje i sa mnom podijelili svoje brige. Potrebno je puno hrabrosti da se potraži pomoć i želim Vas pohvaliti što ste napravili taj korak.


Navodite kako imate sina koji imate 22 godine i da ste s njegovim ocem imali težak razvod. Svog sina opisujete kao uspješnu mladu osobu, samostalan je i uspješno se brine o sebi. Unatoč tome, javljaju Vam se svakodnevne brige i strahovi o njemu i imate ga potrebu često čuti kako biste se umirili. Čini mi se da niste sigurni kako se nositi sa svojim mislima i brigama. Iz Vašeg upita dobila sam dojam da se osjećate zabrinuto i umorno od stalne zabrinutosti, ali niste sigurni kako si pomoći zbog čega se, vjerujem, možete osjećati bespomoćno.


Žao mi je čuti da se osjećate prepravljeno brigama i negativnim mislima i voljela bih istražiti mogućnosti kome se možete obratiti da dobijete pomoć. Prije svega bih voljela napomenuti da je ovaj forum usmjeren na rad s maloljetnom djecom i njihovim roditeljima kao i drugim odraslim osobama zabrinutim za djecu u njihovoj okolini, pa savjetovanje odraslih osoba i roditelja odrasle djece nadilazi moje mogućnosti. Važno mi je da dobijete pomoć koja Vam je potrebna pa ću ponuditi neke smjernice i kontakte na kojima možete potražiti informacije i podršku koja će odgovoriti na Vaše potrebe.


Iz Vašeg upita dobila sam dojam da Vas brinu pretjerane brige o sigurnosti Vašeg sina zbog čega ga imate potrebu često provjeravati. Čini mi se da shvaćate da te brige nisu uvijek utemeljene jer svog sina opisujete kao samostalnu i uspješnu mladu osobu, ali kažete da se svejedno ne možete prestati brinuti. Briga roditelja o djeci prirodna je pojava koju proživljava puno roditelja, posebice u razdoblju odrastanja i sve većeg odvajanja djece od roditelja. Ipak, kada ta briga postane prevelika i narušava svakodnevno funkcioniranje roditelja, važno je potražiti pomoć. Spomenuli ste težak razvod i gubitak dvije trudnoće nakon rođenja Vašeg sina što također može doprinijeti povećanoj brizi.


Učestali osjećaj opće zabrinutosti, tjeskobe, nelagode, stresa i napetosti naziva se anksioznost. Anksioznost dovodi tijelo u stanje stresa, a izražava se kroz niz psihičkih simptoma poput neugode i nemira, uplašenosti i nervoze, te fizičkih poput ubrzanog disanja, osjećaja lupanja srca i boli u trbuhu. Pitam se osjećate li možda neke od ovih simptoma. Važno je potražiti podršku i pomoć stručnjaka kako bi se učinkovito radilo na smanjenju osjećaja stalne zabrinutosti. Za početak, podršku i razgovor možete dobiti pozivom na telefonsku savjetodavnu liniju Psihološkog centra Tesa na broj 01 48 28 888 svakim radnim danom između 10 i 22 sata. Tamo možete razgovarati s educiranim stručnjacima o svojim brigama i dobiti konkretne smjernice o tome kako si pomoći, a razgovor će ostati anoniman i u potpunosti povjerljiv. Osim toga, o mogućnostima uključenja u neki oblik stručne pomoći poput razgovora s psihologom ili psihoterapije možete razgovarati sa svojim obiteljskim liječnikom koji Vas možete uputiti na stručnjake u Vašoj blizini.


Potražiti pomoć za sebe ponekad je težak korak i potrebno je puno hrabrosti i odlučnosti da ga se napravi. Važno mi je reći da zaslužujete podršku i uz pomoć stručnjaka možete poraditi na tome da smanjite svoju zabrinutost što će Vam olakšati svakodnevnicu.


Želi Vam puno sreće i šalje srdačan pozdrav,

Hana Hrpka, prof.