Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1386

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Dijete ne spava


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Rahela

22.02.2010. 14:22

Poštovani,

Imam sina starog 19 mjeseci. 15.01.2010. smo bili kod pedijatra na redovitom cijepljenju i to isto popodne sam primjetila da mu je iskočio bruh (na cijepljenju se je jako otimao i sestra ga je dva puta pikala). Odmah sam zvala pedijatricu, nakon čega nas je ona uputila na dječju kirurgiju.Nakon pregleda su nam rekli da to nije hitno za operaciju i da nek još pričekamo da dijete malo poraste. Isto tako su mi rekli da ga taj bruh ne boli, osim ako se uklješti (što se hvala Bogu nije dogodilo). Zadnjih mesec dana djete jako slabo spava. Npr. ide spavati između 8 i 9 sati navečer, ona se prvi puta probudi oko 23 sata (kad ja idem spavati) i onda opet oko 2 ili 3 ujutro i zna ostati budan po 2-3 sata u komadu. Za to vrijeme cvili (cendra), ljuti se, priča, ponekad se smije i skače po krevetu. Znalo se i prije dogoditi da se koju noć probudi, ali to je bilo rijetko. Sada se to ponavlja već mjesec dana. Ujutro se budi u 6 ili pola 7. Vidim da se na silu budi jer jedva da može gledati, stalno si trlja oči i jako je cendrav. Pokušala sam ga po noći smirivati i govoriti mu da je noć i da svi spavaju, uzeti ga sebi u krevet ili mu malo oštrije reći da je sad dosta zafrkancije, ali sve bez uspjeha. On bi i dalje cendrao ili nastavio sa svojim pričanjem i zaspao tek nakon 2-3 sata. Po danu spava oko sat vremena.
Moram reći da tih zadnjih mjesec dana i slabo jede, npr. ujutro 1dcl čokolina (drugo neće ujutro jesti), a i preko dana slabo jede. Voće i povrće uopće neće jesti (rijetki su dana kad ga baš na to mogu doslovno prisiliti). Probala sam i voće staviti u jogurt, poding ili mu raditi frape, ali neće. Sirovo povrće još uopće nije jego, jednostavno ga ne želi ni probati.
Već sam spomenula da je dosta cendrav i preko dana, kao da ne zna kud bi sa sobom, ako se igram s njim to traje po 5 minuta i veće mu je dosta, ako ga nosim isto mu je brzo dosta, traži da ga spustim na pod i onda za minutu opet dođe da ga podignem i tako nekoliko puta. Ako nije po negovom zna me lupiti, histerično plače ili se baci na pod i lupa nogama po podu.
Suprugu i meni je to prvo i jedino dijete. Ja ne radi, tako da sam s djetetom, koji puta ga odvezem mami (čisto da malo promijeni okolinu). MOram reći da se stvarno s njim puno bavimo, nikada nije sam, brzo kopča stvari i razumije sve šta mu se kaže, ali jednostavno sve radi po svom i inati se.
Molim da mi kažete da li je to samo prolazna faza ili nešto ozbiljnije? Da li smo pogriješili u odgoju? (Fizički ga nikada nismo kažnjavali). Da li ga treba koji put ignorirati ili da skačem na svaki njegov zahtjev?
Puno hvala na odgovoru.
Rahela

Hana Hrpka, prof.

10.03.2010. 23:47

Draga Rahela,

Hvala Vam što ste se obratili za pomoć na ovom forumu.
Prema onome što ste napisali moguće je da Vaš sin prolazi kroz neku fazu
jer djeca u toj dobi prolaze kroz mnoge promjene. U dobi od godinu i pol
do dvije dječji ritam spavanja počinje se prilagođavati ritmu spavanja
odraslog čovjeka pa može doći do nekih promjena u periodima spavanja i
budnosti. Zanima me kako izgleda prostor u kojem dijete spava? Da li se
taj prostor koristi i za neku drugu namjenu?
Naime, ako dijete koristi isti prostor za igru, druženje i spavanje ono će teže usvojiti naviku da u krevetiću za spavanje mora isključivo spavati. Također postoje djeca koja se često bude i ne spavaju noću, ali takva djeca obično nadoknade to spavanje danju jer se noću previše umore. Ne znam koliko je vaše dijete aktivno danju, no možda ne bi bilo loše ispuniti mu dan različitim aktivnostima tako da bude malo više umorno kada dođe vrijeme za spavanje. To bi mu moglo pomoći da zaspi. Najbolje bi bilo da pričekate još neko vrijeme i vidite hoće li se periodi spavanja ustaliti, no ukoliko se Vaše dijete i dalje bude prečesto
budilo noću svakako bi bilo dobro potražiti savjet pedijatra i psihologa (možete u Klaićevoj bolnici u Zagrebu, ukoliko u blizini živite ili imate mogućnosti putovati)
Također za pitanja vezana uz prehranu djeteta, preporučujem da se za to obratite djetetovom pedijatru, koji će vjerujem moći Vam najbolje odgovoriti na dileme.

Da li je sve ovo prolazna faza ili ne, najbolje će pokazati vrijeme.
Smatram da niste pogriješili u odgoju, vidim da volite svog sina i da
brinete o njemu najbolje što možete. Htjela bih samo napomenudi da ukoliko Vaše dijete pokušava privući Vašu pozornost vrištanjem, bacanjem na pod, lupanjem nogama o pod, guranjem i sl., možda bi bilo dobro da to ponašanje ignorirate kako bi mu pokazali da to nije prihvatljiv način traženja pozornosti te kako bi dijete shvatilo da takvim ponašanjem neće dobiti ono što želi. No, u slučajevima da je Vaše dijete ustrašeno, budi se po noći u plaču, treba vas i traži, budite uz njega koliko mu treba, pružite mu sigurnost i ljubav, to nikada mu nemojte uskraćivati. Također, odlazak u bolnicu zaista dijete može uplašiti, potaknuti mu osjećaj nesigurnosti i straha, pa vodite računa o tome da njegove sadašnje reakcije i traženje pozornosti mogu biti i djelomično posljedica toga.

Nadamo se da će se ovo nemirno razdoblje brzo smiriti i želimo Vam svu
sreću u odgoju Vašeg mališana.

Hana Hrpka, prof.