Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1386

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Djeca pomoraca


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Ana

21.03.2010. 02:12

Kako odlazak oca na brod djetetu prikazati na najbezbolniji način?Ne znam da li je riječ prikazati pravi odabir,nadam se da me razumijete. Dijete uistinu moze osjetiti roditeljsku ljubav,i oca i majke.Suprug iako nije s nama po 4-5 mjeseci trudi se da bude s nama u kontaktu tako da zove svako 2-3 dana,izjavljuje mu ljubav,planiraju zajedno što će raditi kad se vrati i sl., ali nasem 4godišnjaku njegovo odsustvo teško pada u zadnje vrijeme.Do sada je sve bilo u redu ali sada je više svega svjestan.Ne znam koliko me možete razumjeti.Veliki je problem što maleni neće otvoreno pokazati osjećaje,nego ponekad po nekim njegovim nedirektnim rečenicama mogu zaključiti da ga to muči.Htjela bih mu pomoći na način da zna da sam tu za njega i da mi se može povjeriti ali opet ne biti posesivna i napadna.Nekoliko puta sam mu prišla na taj otvoreni način pa nije došlo do suradnje.Kako mu pravilno priči?

Hana Hrpka, prof.

28.03.2010. 15:42

Poštovana,

drago nam je da ste nam se obratili za savjet. Za početak, razumijem kako Vama i Vašem sinu nije nimalo laka takva obiteljska situacija, a sigurna sam nije ugodna niti Vašem mužu. Nažalost, život je takav; čovjek mora raditi puno stvari koje, s jedne strane nose puno pozitivnih, al isto tako vuku za sobom i neke negativne posljedice. Zbog toga, ne postoji obitelj pomorca kojoj je to odvajanje, i stalno odsustvo lako,i to nije nešto na što se obitelj s vremenom navikne. Najteže je kada je obitelj mlada, kad su djeca mlada, jer je tada prisustvo oca i muža veoma važna.
Najvažnije u cijeloj toj situaciji je da Vašem sinu pružite puno ljubavi i stvorite mu jednu sigurnu okolinu u kojoj će se on nesmetano razvijati. Važno je biti iskren da njim- koliko god on malen bio, on vrlo dobro zna da otac odlazi, i da ga neće biti dugo vremena. Zbog toga nema smisla govoriti mu da će se tata brzo vratiti, da ide na put, i sl., kao što puno majki radi, misleći kako će tako pomoći djetetu da se nosi sa tom težinom koju uzrokuje tatin odlazak. Važno je objasniti mu gdje tata ide, zašto tata tamo ide, kako ćete ostati u kontaktu, kada će se vratiti- znači, reći mu istinu onim rječnikom koji će njemu biti najlakše shvatiti. Na taj način ćete umanjiti anksioznost koja se javlja kada tata ode. Biti će mu lakše ako zna zašto ide, i još važnije, kada će se vratiti. Isto tako, dobro je razgovarati sa djetetom o tome kako se osjeća kad tate nema, i objasniti mu je da je sasvim normalno osjećati tugu kad on ode. Vrlo korisno je podijeliti s njim dio osjećaja koji i Vi osjećati zbog tatinog odlaska, jer to može biti uspješan način na koji se možete više povezati s njim. Na svu sreću, svijet se neprestalno razvija, pa su tako i mogućnosti komunikacije danas na puno boljoj razini nego što su prije bile. Navodite kako se sin svako par dana čuje da tatom, i to je jako dobro- važno je da dijete zna da će čuti tatu i da će biti s njim u kontaktu.
Djetetu u toj dobi koju navodite, je vrlo važna muška figura na koju će se ugledati i s kojom će se poistovjetiti, identificirati. Vi ne možete zauzeti očevo mjesto, i to se od Vas niti očekuje niti bi to bilo dobro za dijete. Bilo bi dobro ako bi dijete imalo neku "zamjensku" mušku figuru koja bi bila uz njega dok tate nema (npr. djed, stric, brat, bratić); čisto da ima nekoga uza se koji ga može "muški razumijeti". Možda Vam sad to malo čudno zvuči, jer je on ipak još mali da bi imao neke probleme koje Vi ne bi razumjeli, međutim, u toj dobi djeca počinju formirati sliku o sebi, i počinju se identificirati sa pripadnicima svoga spola, i zbog toga je važno da imaju u svojoj blizini neku mušku osobu. Pritom se ne morate bojati da će ta neka zamjenska figura možda nadomjestiti ili zamjeniti tatu- tata će uvijek ostati tata, i uvijek će imati jednu od najvažnijih uloga u njegovu životu, pogotovo ako se djete čuje sa tatom, u stalnom su kontaktu, te se djetetu sve objasni, i ono razumje zašto tate nema.
Nadam se da smo Vam uspjeli bar malo pomoći da se nosite sa tom zaista nimalo lakom situacijom, ali vjerujem da će sve to biti dobro ako se nastavite toliko truditi, i pružati mu i dalje toliko ljubavi i podrške.

Srdačan pozdrav,
Hana Hrpka, prof.