Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1382

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Fetiš kod petogodišnjaka...?!


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

NOFIMATO

20.08.2015. 14:15

Poštovana,
imam sina koji će kroz par mjeseci napuniti 5 godina. Izrazito inteligentno i pametno dijete koje je jednom prilikom testirano od strane dječjeg psihologa u Klaićevoj radi noćnih strahova koji su mu se kratko vrijeme pojavljivali i gdje je utvrđena natprosječna inteligencija djeteta. Rečeno nam je da po tom testu koji mu je rađen, on, tada oko 3,5 godine, savladava zadatke djeteta od 5-6 godina.
Prije nekih godinu, godinu i pol' primjetili smo njegovu zainteresiranost za ženska stopala u obitelji. U početku smo mislili da ga zanimaju najlonke i materijal, obzirom da je istraživao sve oko sebe, no ubrzo smo shvatili da je riječ o stopalima.
Počelo je tako što je izražavao želju za maženjem stopalima po glavi. To je sve bilo djetinjasto i dječje, u ni jednom dijelu ničeg seksualnog tu nije bilo. Dakle, kao kad ga se mazi i draga s rukama, to isto bi tražio i gurao glavicu na stopala. Neko vrijeme kao da se malo primirilo i sada ponovno ista stvar. Najviše to traži svojoj baki a kada ga pitamo zašto želi bakine noge, kaže da su mu one zanimljive. Muškim članovima obitelji to nikada nije napravio a od ženskih u 99% slučajeva samo baki.
Kako se postaviti u ovom slučaju i da li je to pokazatelj fetiša kasnije u seksualnom odrastanju?
Ja sam mu kao malenom stalno ljubila nogice pa ne znam da li to može biti kakva veza ili razlog ovom ponašanju?
Suprug i ja ne pokazujemo nikakva seksualna ponašanja pred njim i isto tako pazimo da ne bi slučajno naišao na takav sadržaj na televiziji.
Unaprijed zahvalna na odgovoru!

Hana Hrpka, prof. psih.

24.08.2015. 21:20

Draga mama,

na početku bih Vam htjela zahvaliti na tome što ste se odlučili javiti mi se s povjerenjem. Iz Vašeg upita vidim Vašu zabrinutost i zbunjenost situacijom te Vas želim pohvaliti za hrabrost i odlučnost u potrazi za pomoći i savjetima.

Roditeljstvo, osim što je prožeto radostima te nježnim i razdraganim trenucima, može biti ponekad zbunjujuće i iscrpljujuće. Možemo naići na neobične situacije u kojima ne znamo što nam je činiti i što je najbolje za naše dijete. Možemo se osjećati kao da smo pred zidom i kao da više nemamo ideja kako razumjeti našeg mališana i kako mu pomoći. U toj situaciji izvrsna je ideja obratiti se nekome za pomoć i za novu snagu u suočavanju sa svakodnevicom. Jako mi je drago čuti kako Vaš sin uspješno savladava zadatke koji mu budu postavljeni, čak i one za koje se ne očekuje da bi znao riješiti u toj dobi. Također, drago mi je čuti kako ste, kada su Vašeg sina mučili noćni strahovi, potražili pomoć stručnjaka. To mi govori da ste brižna i predana majka koja se trudi oko svojeg djeteta i želi mu sve najbolje.

Općenito, fiksacija kod djece nije neobična te oni mogu biti fascinirani različitim specifičnim predmetima pa tako i stopalima. Razlozi za to su mnogobrojni te ne moraju ukazivati na bilo kakve teškoće u razvoju. Djeca istražuju i uče kako svijet oko njih funkcionira te ako naiđu na nešto što ih posebno zanima, fiksiraju se na to određeni period. Također, djeca su međusobno vrlo različita pa ih tako i zanimaju različite stvari različitim intenzitetom. Moguće je da mu maženje stopalima iznimno paše te je posebnije od uobičajenog maženja rukama. Moguće je i da mu se bakina stopala posebno sviđaju jer je baka češće pristajala njima ga maziti ili su mu jednostavno drugačija od drugih. Vjerujem da, kako i sami kažete, tu nema ništa seksualnog. Naime, djeca u dobi od oko 4-5 godina tek uče razlike u ulogama između muškog i ženskog spola. Oni tada mogu dodirivati genitalije, radi relaksacije, ali je gotovo nemoguće da bi ga stopala seksualno uzbuđivala. Prema tome, nema objektivnog razloga za vjerovati da bi se njegova fiksacija nužno nastavila i u starijoj dobi te da bi razvio takav fetiš. Isto tako, mislim da nema povezanosti između njegovog interesa i toga što ste mu ljubili stopala kada je bio manji, iako je to nemoguće sa sigurnošću reći.

Ako se fiksacija Vašeg sina odnosi samo na maženje stopalima, čini se da nema razloga za brigu. Predlažem da više o tome s njim porazgovarate te ispitate što mu je tako zanimljivo, samo iz razloga da ga bolje razumijete. Nikako ne bih preporučila da mu to ponašanje zabranjujete jer time mu ono može biti još privlačnije te na taj način možete poslati poruku da njegovi interesi nisu prihvatljivi, a za to nema potrebe. Ako Vam nije ugodno maziti ga stopalima, otvoreno mu to recite i predložite neki drugi oblik druženja i maženja. Ako Vam to ne smeta, predlažem da mu udovoljite i ne pridajete tome previše pažnje pa je time vjerojatnije da će ga interes s vremenom proći.
Ako ponašanje postane učestalije ili neobičnije, uvijek možete potražiti stručnu pomoć psihologa ili pedijatra. Također, kao izvor stručne podrške na raspolaganju Vam je Hrabri telefon za mame i tate, savjetodavna linija za roditelje koja je povjerljiva i besplatna. Možete ih nazvati na broj 0800 0800, svakim radnom danom od 9 do 20 sati, ako želite s nekim razgovarati o različitim teškoćama ili nedoumicama vezanima za djecu, odgoj, roditeljstvo.

Želim Vam svu sreću i uživanje u daljnjim roditeljskim čarima, što vjerujem da neće izostati uz ovakvu brigu i predanost koju pokazujete.

Lijep pozdrav,

Hana Hrpka, prof.

Zodiac

03.06.2021. 17:35

Ja sam fetišist. Razvio sam fetiš kao dječak. Ili je to urođeno kako tvrde poneki ljudi iz struke ostaje otvoreno pitanje? Ako Vas zanima nešto na tu temu možete biti slobodni pitati

Hana Hrpka, prof. psih.

04.06.2021. 20:20

Dragi Dragane,

hvala Vam na javljanju i povjerenju da podijelite teškoće s kojima se suočavate. Vjerujem da nije ugodno suočavati se s brigama, pitanjima i strahovima koje opisujete vezano za svoje psihičko zdravlje. Ako sam Vas dobro shvatila, voljeli biste znati kako pristupiti svojim teškoćama da biste se osjećali zadovoljnije i opuštenije.

Budući da je ovaj dio foruma namijenjen pitanjima i brigama vezanim za dječju psihologiju, a važno mi je da dobijete odgovor te pomoć i podršku stručnjaka koji su educirani za teškoće odraslih osoba, potičem Vas da svoj upit postavite na stranicama foruma vezanim za psihijatriju odraslih osoba. Osim toga, postoje savjetovališta za odrasle osobe kao što je Psihološki Centar Tesa kojem se možete javiti radi besplatnog savjetovanja. Možete im se obratiti pozivom na broj 01 48 28 888 radnim danom od 10 do 22 sata ili pisanjem na psiho.pomoc@tesa.hr kako biste razgovarali s njihovim savjetovateljima.
Voljela bih pohvaliti Vašu volju za traženjem pomoći i podrške za sebe te vjerujem kako ćete tim koracima pronaći načine suočavanja s teškoćama s kojima se nosite.
Želim Vam mnogo sreće u pronalaženju podrške!

Lijep pozdrav,
Hana Hrpka, prof.

Hana Hrpka, prof. psih.

09.06.2021. 23:45

Dragi Zodiac,

hvala Vam na javljanju i dijeljenju svojih misli. Ovaj dio foruma namijenjen je osobama, najčešće roditeljima, djeci ili drugim članovima obitelji koje imaju pitanja vezana za obiteljske odnose, roditeljstvo i dječju dobrobit. Budući da imate pitanja vezana za odrasle osobe, potičem Vas da svoja pitanja postavite na stranicama foruma koje se odnose na mentalno zdravlje odraslih osoba ili da se obratite stručnjacima mentalnog zdravlja koji pružaju podršku i informacije odraslim osobama, poput psihijatra ili psihologa.
Topli pozdravi,

Hana Hrpka, prof.