Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1385

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Smijeh u snu


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ReginaPhalange

22.05.2021. 11:25

Poštovani,

Majka sam sedmogodišnjaka s više razvojnih poremećaja (ADHD, pragmatički jezični poremećaj, poremećaj senzoričke integracije), koji preko dana ponekad ima "napade smijeha" bez razloga, odnosno smije se u situacijama koje nisu smiješne i od strane psihologa nam je objašnjeno da je riječ o emocionalno nezrelijem dječaku koji često ne razumije socijalni kontekst te mu je potrebno objasniti (a ponekad i sam pita) koje situacije su smiješne/tužne, no često koristi smijeh kao privlačenje pozornosti jer je primijetio da tada poklanjamo više pozornosti njegovom ponašanju. Također se često smije na silu i čeka našu reakciju.
Rečeno nam je da isto treba ignorirati i kad se smiri mirno objasniti zašto je takvo ponašanje neprihvatljivo.
Ono što me brine je što se ponekad smije u snu toliko jako da se probudi, najčešće smijeh traje 2-3 minute, kaže da je sanjao nešto smiješno (likove iz crtića i sl.) te nakon toga zaspi bez problema.
Nažalost, guglala sam gore navedeno te su se pojavili razni izvori koji napominju tumore mozga, epileptične napade i sl., te sam jako zabrinuta jer vidim da se, kada pričamo o benignim i normalnim smijanjima u snu, govori o bebama, a ne starijoj djeci.
Smijeh u snu sam u zadnjih godinu dana primijetila 5x, no ne budi se uvijek, ponekad samo nastavi mirno spavati a zadnji put se ipak probudio i smijao još koju minutu te je onda zaspao.
Eeg nakon neprospavane noći i u budnom stanju je uredan.
Iako bih voljela izbjeći još testiranja i procjena jer ih je zbog upisa u školu u zadnjih 6 mjeseci imao preko 10, ipak bih željela znati trebamo li se obratiti stručnjaku zbog smijeha u snu, kome, te može li ovaj problem ipak biti svrstan u kategoriju "normalnog" ili ne, zbog njegovih godina?

Hana Hrpka, prof. psih.

26.05.2021. 22:00

Draga mama,
prije svega Vam želim zahvaliti što ste se javili i time nam ukazali svoje povjerenje. Iz Vašeg sam upita stekla dojam da ste posvećena majka koja brine o dobrobiti svog djeteta i aktivno prati njegov razvoj.

Ako sam dobro razumjela, majka ste sedmogodišnjeg dječaka koji ima ADHD, pragmatički jezični poremećaj i poremećaj senzoričke integracije. Kažete kako dječak ima ponekad, bez vidljivog razloga, „napade smijeha" i kako Vam je od strane psihologa rečeno da je on emocionalno nezreliji dječak koji često ne razumije socijalni kontekst, već mu treba pojasniti situaciju. Ono što Vas brine je što se smijeh počeo javljati u snu te ga ponekad zna i probuditi. Kažete i kako ste pretraživali moguće uzroke smijeha i kako Vas brine je li takvo ponašanje u skladu s njegovom dobi.

Prirodno je osjećati zabrinutost kada primijetite bilo kakve promjene u ponašanju djeteta i htjela bih Vas pohvaliti što ste spremni podijeliti svoje brige s drugima i potražiti pomoć stručnjaka kako biste dobili više informacija o djetetovu ponašanju. Vjerujem da Vam u tim situacijama nije lako i da se može javiti osjećaj bespomoćnosti i straha oko razmišljanja o mogućim uzrocima, te mi se čini važnim da dobijete odgovore na pitanja koja Vas brinu. Naveli ste kako ste u zadnjih godinu dana primijetili da se smijeh u snu javio pet puta i da se dječak nije svaki put probudio. Pitam se prati li smijeh u snu još neko ponašanje, kao što je neobično pokretanje ruku, nogu, trzanje ili nešto drugo. Smijeh u snu se zna javljati kod novorođenčadi, ali i kod starije djece i najčešće je to benigna pojava koja je povezana sa sanjanjem i REM spavanjem, posebice ako ga ne prati neko drugo netipično ponašanje. Tijekom spavanja prolaze se različite faze od kojih je jedna REM faza, najdublja faza spavanja. U toj je fazi moždana aktivnost najveća i u njoj se obično sanja, najčešće u drugoj polovici noći. U većini je slučajeva smijeh u snu prirodan odgovor na nešto što se dogodilo u snovima, iako se taj san za osobu u budnom stanju može činiti neobičnim i nimalo smiješnim. Osim kod novorođenčadi, smijeh se može javljati i kod starije djece te se navodi da ga trećina djece doživi i više puta kroz godinu. Također, u nekim slučajevima epizoda smijanja s obzirom na jačinu smijeha može rezultirati djelomičnim, a u nekim slučajevima i potpunim buđenjem djeteta. U manjem je broju slučajeva smijeh u snu posljedica nekih neuroloških poremećaja ili ima veze s poremećajima spavanja i najčešće tada smijeh prate i neki netipični tjelesni pokreti. Spomenuli ste da ste odlučili otići na pregled te da je EEG nakon neprospavane noći i u budnom stanju uredan pa se pitam kod kojeg ste stručnjaka išli, te jeste li i s njim podijelili svoje brige oko smijeha u snu.

Vjerujem da biste zbog čestih procjena u zadnje vrijeme htjeli to izbjeći ovog puta, no ako primijetite da se i dalje osjećate zabrinuto vezano za promjene u ponašanju Vašeg djeteta, svakako mi se čini da je važno da o tome razgovarate i sa obiteljskim liječnikom koji poznaje Vaše dijete i koji Vam može dati više informacija vezanih za moguće uzroke takvog ponašanja, a i koji Vas može uputiti dalje potrebnim stručnjacima. Na taj način možete dobiti stručno mišljenje vezano za ponašanja u snu i dodatne smjernice, a i umiriti sebe i dobiti podršku u daljnjem praćenju djetetova razvoja. Stručnjak je tu da procijeni ima li razloga za brigu i da Vam predloži daljnje korake, ako su potrebni. Osim obiteljskom liječniku, možete se obratiti i neuropedijatru kako bi napravio procjenu. U Hrvatskoj postoji nekoliko dječjih bolnica i klinika u kojima se može obaviti neuropedijatrijsko testiranje u kojem sudjeluje cijeli stručni tim, a koje je dostupno preko uputnice liječnika opće prakse. Pitam se kako Vam se čine predloženi koraci.

Za kraj Vas još jednom želim pohvaliti za trud koji ulažete u traženje pomoći oko promjena u ponašanju djeteta koje Vas brinu. Čini mi se da ste angažirana mama koja s puno strpljenja i pažnje prati razvoj svog djeteta i pazi na njegovu dobrobit. Svi izazovi roditeljstva mogu iscrpiti roditelje pa je važno da ne zanemarite brigu o vlastitom zdravlju i osjećajima. Možete se posvetiti nekim aktivnostima koje Vas opuštaju i na taj način izdvojiti vrijeme za sebe, a također i razgovarati s nekim bliskim osobama u okolini o brigama s kojima se trenutno nosite. Potaknula bih Vas i da se ponovno javite ako budete imali dodatnih pitanja i briga koje biste htjeli podijeliti. Možete se javiti ovim putem, putem e-maila na savjet@hrabritelefon.hr ili nazvati besplatnu savjetodavnu liniju Hrabrog telefona za mame i tate na broj 0800 0800 svakim radnim danom od 9 do 20 sati.

Puno sreće u daljnjim koracima želi Vam,
Hana Hrpka, prof.

ReginaPhalange

31.05.2021. 11:35

Poštovana prof.,

od srca zahvaljujem na iscrpnom odgovoru.
Moj sin je od 3. godine prošao oko 10 procjena te izvrsno napreduje na terapijama no rečeno nam je da je zbog svojih poremećaja neke razvojne stepenice propustio, ali da to ne znači da se iste neće pojaviti s kašnjenjem. Mišljenje radne terapeutkinje kod koje ide i na neurofeedback je da je trenutno u fazi privlačenja pozornosti neželjenim ponašanjem, da također vidi da nas smijanje na silu izluđuje te na to reagiramo burno, što njega dovodi do još jačeg smijeha (ustvari smijeh počne na silu, promatra našu reakciju, kada živci popuste i povisim ton onda se baš počne onako srčano smijati), te da bi bilo dobro pokušati ignorirati ili barem ostati hladni u tim situacijama, no nikako da mi to pođe za rukom ako dođem s posla u 20h i htjela bih 10 minuta tišine. On je emocionalno topao i karakterno vrlo vedro dijete tako da mogu reći da se naprosto voli smijati, no kako sazrijeva tako vidim da ga situacije u kojima se zahtijeva ozbiljnost, red, rad i disciplina tjeraju na smijeh zbog nervoze.
Taj dio sam sama "dijagnosticirala" jer imam sličan problem, naprosto sam ponekad toliko nervozna i anksiozna u nekim socijalnim situacijama da me počne loviti smijeh onda kada znam da je to apsolutno neprihvatljivo i to je zaista smijeh koji ne možete obuzdati (pojavilo mi se na sprovodu, na poslu dosta često ako je u blizini šefica ili klijent pred kojim je potrebna velika ozbiljnost), a taj neželjeni smijeh kod njega se pojačao prošle godine kada smo zbog pandemije svi postali nešto nervozniji, živi sa mnom te bakom i djedom koji također rade i moram priznati da nitko nema previše strpljenja, međusobno se znamo posvađati pred njim (tad se opet smije), tako da više ne znam je li to reakcija na nedostatak kvalitetnog vremena koje provodimo s njim, poručuje li nam na taj način da želi više vedrine u kući (možda sam se izrazila na malo primitivniji način, no iznosim mogućnosti iz svoje perspektive jer ne želim zanemariti činjenicu da je ovaj smijeh postao jači kako su odrasli u kući postali nervozniji i depresivniji), je li to samo razvojna faza... Smijeh u snu se pojavljuje u toj drugoj polovici sna, nema nikakve trzajeve niti neurološke ispade te se, ako se probudi, sjeti i odmah kaže čemu se smijao, a i sljedećeg dana se sjeća da se probudio i zbog čega.
Također, ovaj zadnji put kad se smijao u snu bio je nešto uzbuđeniji tijekom dana zbog toga što ga je posjetila druga baka, izašao je ranije iz vrtića, imao je mali izlazak iz rutine.
Eeg nalazi su mu uredni, a prošli smo i timsku obradu gdje sam spomenula ovaj problem ali taj dan se baš i nije smijao kad je vidio koliko testova ga čeka pa o smijehu ništa nije niti napisano u nalazima.
Smirili ste me odgovorom i zaista Vam zahvaljujem ne samo na objašnjenju (iako mi je jasno da možete samo iznositi stavove i preporuke dok ništa nije 100% sigurno bez određenih pregleda), a i što ste u cijelu problematiku uklopili i roditelja, te moram naglasiti da sam svakako zanemarila svoje psihičko zdravlje, što, vjerujem, kao posljedicu može imati i neželjena ponašanja kod djeteta jer nemam strpljenja, vremena, ne osjećam se dobro i energično za njega koji je na baterijama.
Nakon 10 godina farmakoterapije zbog GAP-a, pokušavam si pomoći meditacijom koliko ide ali vjerojatno ću ipak morati na nešto agresivniju metodu liječenja.
Obratila sam se i Poliklinici za zaštitu djece GZ gdje ćemo učiniti sljedeću procjenu nakon polaska u školu te uvođenja logoterapije, i svakako ću još malo popratiti stanje sa smijanjem i po noći a i preko dana, da vidimo što je uzrok i što nam on, s težom verbalizacijom svojih misli, pokušava poručiti.
Hvala Vam još jednom na trudu i volji koje pokazujete za roditelje i želim Vam svako dobro,

Lp

Hana Hrpka, prof. psih.

02.06.2021. 22:10

Draga mama,
hvala vam na ponovnom javljanju i daljnjim informacijama koje ste podijelili.

Drago mi je da Vas je odgovor umirio i da ste u njemu pronašli neke odgovore na Vaša pitanja. Iz ovoga što ste napisali dobivam širu sliku o djetetovoj okolini i želim Vam reći kako mi je drago da dobivate kontinuiranu podršku stručnjaka, da osjećate razumijevanje i da njihove smjernice i obrazloženja smatrate korisnima i primjenjivima. Budući da djeca više uče iz ponašanja odraslih, nego ih savjeta i uputa koje im dajete, važno je osvijestiti kako se odrasli ponašaju u navedenim situacijama te kakav primjer djetetu pružaju. Uz to, također je važno učiti dijete koja ponašanja su primjerena u kojoj situaciji i nagrađivati ga pohvalama kada se primjereno ponaša. Potičem Vas da nastavite suradnju s uključenim stručnjacima koji Vam mogu detaljnije objasniti pozadinu pojedinih procesa i promjena koje primjećujete kod svojeg sina. Također, s njima možete razgovarati i o načinima na koje možete postupiti u pojedinoj situaciji kako biste reagirali što adekvatnije prema svom sinu i njegovoj dobrobiti.

Drago mi je da ste se podsjetili i osvijestili si važnost brige o vlastitom zdravlju i osjećajima. Brigom o sebi radite i na svojim kapacitetima za nošenje s izazovima roditeljstva,kako biste se s vremenom lakše i sigurnije suočavali s teškoćama na koje nailazite.

Potičem Vas da ostanete snažni i ustrajni te da potražite pomoć i podršku za sebe kad prepoznajete da Vam je ona potrebna. Hrabri telefon je tu za Vas.

Tople pozdrave Vam šalje,
Hana Hrpka, prof.