Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 425 | Broj poruka: 1376

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Fiksacija - kako postupiti ?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Nenad

03.02.2010. 10:17

Poštovani,
imam sina od 6 godina koji je fasciniran kavakama i šarkama za vrata. Unatoč svim naporima da mu usmjerimo pažnju na druge stvari, on se ponovno vraća. Došlo je čak do toga da kod kuće ima malo "skladište" kvaka koje redovito preslaguje i klasira.
Pokušali smo raznim metodama smanjiti njegov interes za taj "hobi" : od skretanja pažnje, do zabrana, ali ništa njie pomoglo ... Dijete pohađa vrtić, a kod kuće se, kao roditelji, aktivno uključujemo u igru i ostale sadržaje.
Trebamo li inzistirati na iskorjenjivanju takvog ponašanja (interesa) koji traje već dvije-tri godine ili je to faza koja će proći ? Ako trebamo, kako ?

Lijepi pozdrav!

Hana Hrpka, prof.

09.02.2010. 11:32

Poštovani,

zahvaljujemo Vam na pitanju i brizi.
Ukoliko Vaše dijete inače dobro funkcionira (npr. crta, čita slikovnice, igra se s drugom djecom, s Vama i sl.), te nije sklono zapostaviti druge oblike zabave radi spomenutog hobija, onda ne postoji objektivan razlog za brigu, te je u redu dopustiti mu bavljenje njegovim osebujnim hobijem koji zapravo i nije tako neobičan. Djeca te dobi, naime, vole istraživati na koje načine funkcioniraju razne stvari i mehanizmi, pa je dobro dopustiti im da pokušaju to shvatiti na način koji njima odgovara. Ukoliko ste i dalje jako zabrinuti, pokušajte se uključiti u igru Vašeg djeteta, na način da, primjerice, skupa izradite vrata i kvake od kartona, te ih skupa montirate, pri čemu onda možete upitati dijete što je to što ga toliko fascinira, što mu je posebno zabavno, što ne razumije i sl., pa Vam možda njegova fascinacija postane smislenija. Inače, nije neobično da djecu interesiraju razne stvari tijekom djetinjstva koje se roditeljima mogu činiti neobičnima, pa tako djeca skupljaju kamenje raznih ili specifičnih oblika, fascinirana su budilicama, alatom i sl. Posebice nastojte izbjegavati braniti mu takvu igru, oduzimati mu kvake i šarke, već mu radije uz stare ponudite i neke nove sadržaje koji bi ga s vremenom trebali zainteresirati.

No, ukoliko primijetite da Vaše dijete zanemaruje druge aktivnosti i druženja sa drugom djecom radi spomenutog hobija te se osjećate zabrinuto zbog toga, nije naodmet da sa djetetom odete na razgovor psihologu do kojeg možete doći i preko uputnice liječnika opće prakse.

Srdačan pozdrav,
Hana Hrpka, prof.