Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 426 | Broj poruka: 1379

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Genetska predispozicija za psihičke poremečaje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Considerd

08.05.2017. 09:50

Poštovani moj partner je funkcionalni alkoholičar,a uz to je uspješan poslovni čovjek. Ja sam se lječila dvije godine malom dozom antpsihotika zavnog q-pin.
Ja dalje živim bez ljekova, napravila sam pishiološki nalaz i sve je u redu. Po vašem mišljenju kakvu bi genetsku predispoziciju imalo naše dijete za ravoj psihičke bolesti?

Hana Hrpka, prof. psih.

12.05.2017. 20:00

Poštovana,
prije svega bih Vam zahvalila na povjerenju koje ste mi iskazali svojim javljanjem. U svom upitu iskazali ste zabrinutost te se pitate kolike su te postoje li mogućnosti da Vaše dijete razvije određenu psihičku bolest. Zabrinutost nastaje iz okolnosti jer ste Vi dvije godine koristili terapiju antipsihotika te spominjete kako je Vaš partner funkcionalni alkoholičar.
S obzirom da je Vaše pitanje više medicinske prirode, savjetovala bih Vam da se obratite liječniku opće prakse koji Vas može uputiti stručnjacima mentalnog zdravlja, psihijatru koji bi Vam mogao ponuditi neke konkretnije i jasnije odgovore. Isto tako, nisam sigurna jesam li dobro razumjela imate li već dijete s partnerom ili razmišljate o djetetu.
Također, osim samih genetskih predispozicija koje treba uzeti u razmatranje kada se radi o razvoju psihičkih poremećaja i bolesti, smatram važnim naglasiti kako na sami razvoj djeteta te njegovu dobrobit uvelike utječu i oni psihološki faktori, kao i okolina u kojoj odrasta. Sve te elemente jednako je važno uzeti u obzir u razmatranju toga u kakvim okolnostima će dijete odrastati. Iz tog razloga, imam Vam potrebu reći kako bi bilo korisno i nužno s partnerom razgovarati o ovisnosti o alkoholu te se uključiti u neke od tretmana kako bi svom djetetu pružili sigurnu, zaštićenu i okolinu koja potiče njegovu dobrobit i kvalitetan razvoj.
Ako ste već roditelj te ste u potrazi sa savjetom, slobodno nam se javite na našu savjetodavnu liniju Hrabrog telefona za mame i tate na broj 0800 0800, svakim radnim danom od 9 do 20 sati. Ako tek razmišljate o roditeljstvu te Vas trenutno najviše zanimaju opisane dileme iz upita, još jednom bih Vas uputila na obraćanje stručnjaku mentalnog zdravlja, u ovom slučaju psihijatru.
Nadam se da će Vam ponuđene informacije biti korisne te Vam želim svu sreću u daljnjim koracima!
Lijepi pozdrav,
Hana Hrpka, prof.

Considerd

13.05.2017. 18:25

Hvala na odgovoru. Nismo još postali roditelji. Zvala sam centar za genetiku i oni su mi savijetovali da tražim uputnicu za genetičara kod kućnog lječnika.Savijetovala sam se u psihijatriskoj bolnici u Zagrebu oni su mi kazali da tražim uputnicu od psihijatra i obratim mu se u s navedenim upitom.Obratila sam se doktorici opće prakse i pitala ju za uputnicu kod genetičara ili psihijatra doktorica me je uputila u ginekologa. U ginekologa planiram otići na savijetovanje u svezi nasljednih bolesti u ponedjeljak.

Hana Hrpka, prof. psih.

16.05.2017. 15:55

Poštovana,
zahvaljujem Vam na odgovoru. Drago mi je čuti da ste već poduzeli korake kako biste saznali potrebne informacije vezane uz nasljednost psihičkih poremećaja i bolesti. Smatram kako je to vrlo odgovorno od Vas te bih Vas još jednom uputila da se zajedno sa suprugom obratite stručnjaku mentalnog zdravlja vezano uz ovisnost o alkoholu kako biste spriječili moguće posljedice na njegovo zdravlje te dugoročno unaprijedili kvalitetu i dobrobit Vaše obitelji.
U slučaju dodatnih pitanja slobodno mi se ponovno obratite.
Želim Vam svu sreću te se nadam da ćete uskoro dobiti sve potrebne informacije!

Lijepi pozdrav,
Hana Hrpka, prof.