Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 426 | Broj poruka: 1379

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Hipospadija i odvikavanje od pelena


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Mravljica

12.09.2020. 11:35

Poštovana,
sin je navršio dvije godine i do kraja godine trebali bi obaviti operaciju zbog hipospadije. Kako je u razdoblju u kojem se inače djeca odvikavaju od pelena, molim Vas za vaše mišljenje da li ga odvikavati od pelena ili pricekati operaciju pa nakon operacije krenuti na odvikavanje?

Inače dijete već polako shvača kada treba obaviti nuždu i kad god smo u prilici stavimo ga na tutu no na tome ne inzistiramo, jer se malo bojimo da ukoliko sada inzistiramo na odvikavanju, dijete bi možda moglo imati probleme s samopoštovanjem nakon obavljene operacije.

Također Vas molim za pomoč i vaše mišljenje, kako dijete najbolje pripremiti na operaciju i kako mu objasniti kamo ide i radi čega?

Hvala

Hana Hrpka, prof. psih.

16.09.2020. 23:55

Draga mama,
za početak bih Vam htjela zahvaliti na javljanju i ukazanom povjerenju. Čitajući Vaš upit, stekla sam dojam da ste brižna i posvećena majka koja pomno prati razvoj svoga sina te mu nastoji pružiti sve što je potrebno. Također, vidim da se kao roditelj susrećete s mnogo izazova i drago mi je da ste spremni potražiti pomoć.
Rekli ste kako Vaš dvogodišnji sin pokazuje znakove spremnosti za samostalnim vršenjem nužde, no brine Vas trebate li ga u tome ohrabrivati budući da krajem godine ide na operaciju koja bi mogla otežati njegovo odvikavanje od pelena i posljedično utjecati na njegovo samopoštovanje. Također Vas zanima kako pripremiti dijete za operaciju, kako s njim razgovarati i objasniti mu što će se događati. Čini mi se da ste uplašeni te vjerujem da Vam nije lako.
Odvikavanje od pelena je važan razvojni zadatak djeteta i roditelji se često susreću s različitim problemima u tom periodu, pogotovo je teško kada se radi o djetetu s poremećajem spolno-mokraćnog sustava. Točno je da se obično djeca počnu odvikavati od nošenja pelena s dvije godine, međutim treba imati na umu kako je to individualno iskustvo za svako dijete. Neka djeca to učine ranije i s lakoćom, dok drugoj treba više vremena i možda ih neke druge stvari poput zdravstvenog stanja ometaju u ovladavanju ove potrebe. Stoga je važno biti strpljiv, pratiti djetetov ritam i osluškivati njegove potrebe kako biste znali kada je on spreman za odvikavanje. Prepoznavanje potrebe za obavljanjem nužde i mogućnost njenog izricanja važno je jer govori da je dijete na dobrom putu prema samostalnosti u vršenju nužde. S obzirom na njegovo zdravstveno stanje i operaciju koja ga čeka, moguće je da će Vašem sinu proces odvikavanja biti dugotrajniji nego ostaloj djeci. Vjerujem da biste mu željeli olakšati taj proces i ispravno postupiti no važno mi je spomenuti kako možda ne postoji samo jedan način kojim možete pristupiti u ovoj situaciji. Važno poštovati djetetov ritam i spremnost te sa psihološke strane, ne činite ništa loše kada ga stavite na kahlicu i pustite da sam obavi nuždu kada on to zatraži. Međutim, nije moguće znati kako će se situacija odvijati nakon operacije koja će možda biti stresno iskustvo za obitelj u cijelosti. Pitam se jeste li razgovarali s pedijatrom ili drugim liječnikom Vašeg sina kako biste dobili konkretnije savjete u ovoj situaciji. Čini mi se da je važno da o tome razgovarate sa stručnjacima koji poznaju Vaše dijete jer način i tempo odvikavanja od pelena u slučaju Vašeg sina važno je promatrati ne samo iz psihološkog aspekta, već i iz medicinskog.
Htjela bih reći kako vjerujem da Vas sama pomisao na nadolazeću operaciju čini nemoćnom i zabrinutom. Bolest djeteta je jedna od težih događaja koje roditelj može doživjeti. Prirodno je da ste prestrašeni jer ne znate što Vas čeka i zato Vas želim pohvaliti zbog brige koju posvećujete svom djetetu kako biste ga pripremili za ovo nelagodno iskustvo. Međutim, da biste mogli adekvatno pripremiti dijete na operaciju, bitno je prvo pripremiti sebe. Uobičajeno je da strahujete za svoje dijete, no važno je da pred djetetom reagirate što mirnije i pošaljete mu poruku da operacija nije strašan događaj. Iako odrasli često misle kako djeca ne znaju još puno o svijetu oko sebe, nerijetko ih iznenadi koliko djeca dobro primjećuju emocionalno stanje roditelja, naročito kada su u pitanju napetost, osjećaj straha i panike. Stoga, kada ste Vi smireni, veća je mogućnost da će i dijete biti opuštenije. Rekli ste da je operacija krajem ove godine. To mi se čini kao dovoljno vremena da se pripremite i saznate što više informacija o samoj operaciji. Na taj način ćete Vi biti mirniji i moći ćete djetetu pružiti točne informacije vezane uz boravak u bolnici. Međutim, nema potrebe duže vrijeme pripremati dijete s informacijama o boravku u bolnici. Dovoljno je reći mu nekoliko dana prije odlaska u bolnicu da će se to dogoditi, opisati mu što će sve tamo doživjeti i dati mu do znanja da ćete to vrijeme biti uz njega. Možda Vam se čini kako niste dovoljno stručni da biste mu objasnili zbog čega ide u bolnicu i što će mu tamo doktori raditi, no u njegovoj dobi mu te informacije ni ne trebaju. Dovoljno je fokusirati se na ono što će dijete vidjeti, doživjeti i primijetiti. Drugim riječima, pokušajte se zadržati na redoslijedu događanja. Važno je da ste u tom razgovoru iskreni. Možete mu reći da ga može malo zaboljeti kada dobije injekciju, da će nakon toga zaspati na neko vrijeme, ali da ćete ga Vi dočekati kada se probudi. Možete ga utješiti i ohrabriti tako što ćete mu reći da su liječnici tu za njega da mu pomognu te da može vjerovati i osloniti se na njih i drugo osoblje u bolnici. Ako niste sigurni kako će se neki dijelovi njegovog boravka u bolnici odvijati, predlažem da i o ovoj temi pitate liječnika i pripremite se za ovaj razgovor.
Za kraj, još Vas jednom potičem na javljanje zdravstvenim djelatnicima kako bi čitav proces prošao što uspješnije i povoljnije za Vašega sina. Također, predlažem da povremeno uzmete vrijeme za sebe kako biste se odmorili i skupili snage za nadolazeće izazove. U slučaju da imate još briga ili pitanja, slobodno se ponovno obratite po pomoć i podršku. Osim ovim putem, možete se javiti na besplatnu savjetodavnu liniju Hrabrog telefona za mame i tate na broj 0800 0800 svakim radnim danom od 9 do 20 sati, kao i poslati upit na e-mail savjet@hrabritelefon.hr.
Srdačan pozdrav,
Hana Hrpka, prof.