Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1385

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Mokrenje kod djeteta


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Kazimir

18.01.2010. 13:37

Poštovani
U fazi sam razvoda braka sa svojom bivšom suprugom,ne živimo skupa 6 mjeseci.Imamo curicu od 34 mjeseca koja živi sa mamom.Ja sam otišao u drugi grad i viđam malenu svaki drugi vikend.Susreti su nam uvijek puni ljubavi i veselje ali se problem javlja kad treba da se vrati mami,poćinje plakanje uz riječi da neće mami i da želi ostati kod mene.U zadnje vrijeme intezivno piški u gačice iako je prestala nositi pelene prije 7 mj.Zabrinjava me njeno mokrenje i ponašanje kao i bivšu mi suprugu pa sam predložio da viđam malenu svaki vikend što je moja supruga odbila uz obrazloženje da bi je trebao viđati još imanje jer da bi to bilo bolje za dijete.
Molim vas za savijet što učiniti.
Hvala

Hana Hrpka, prof.

23.01.2010. 03:47

Poštovani,

hvala Vam što ste se obratili za pomoć na ovom forumu. Vjerujem da ste zabrinuti za svoju kćer i vjerujem da Vam nedostaje viđati ju češće.
Razvod braka predstavlja jednu od najstresnijih životnih situacija koju zasigurno osjećate Vi i Vaša supruga, ali koju osjeća intenzivno i Vaše dijete. Dijete osjeća napetost roditelja, ali i zapaža promjene (to što Vas vidi znatno manje nego prije stvara određenu nesigurnost i stres kod Vaše kćerkice). Iz teksta ne mogu razaznati u kakvim ste odnosima s bivšom suprugom i koliko se uspijevate dogovoriti oko zajedničkog odgoja djeteta, ono što sam mogla pročitati jest da se Vaša supruga ne slaže sa idejom da se vidite sa kćeri svaki vikend.

Zanima me da li je sud odredio već raspored vremena u kojem ćete provoditi vrijeme sa kćeri ili je to dano Vama i supruzi na dogovor? Jako je bitno da oboje budete svjesni toga da razvodom braka prestajete biti supružnici, ali ne i roditelji te da se od oboje očekuje da date svoj maksimum u odgoju djeteta. Stoga, ukoliko Vi imate mogućnosti posjećivati dijete svaki vikend, dogovor sa suprugom je nužan kako bi dijete bilo sretnije i zadovoljnije. To ne znači da svaki vikend dijete treba biti samo sa vama, jer naravno da je vikend vrijeme kada se roditelj može najviše vremena posveteti djetetu, ali moguće je naći neki kompromis u kojemu se nijedan od roditelja neće osjećati zakinuto, a dijete će biti zadovoljno.

Također me zanima da li ste Vi ili Vaša supruga razgovarali sa djetetom u vezi razvoda? Važno je da se malenoj naglasi kako je voljena i zaštićena i kako to što mama i tata više ne dijele istu kuću ne znači i manje ljubavi i pažnje i brige za njezine potrebe, a to je, među ostalim i blizina oba roditelja na koje je navikla. Jako je bitno da djetetu naglasite da ono nije krivo za vaš razvod braka, jer često djeca ne razumiju zašto se roditelji svađaju i razilaze te misle da su ona kriva za to.Vjerujem kako je ta reakcija mokrenja samo simptom na promjene koje su joj se dogodile. No, ukoliko se stanje ubrzo ne smiri, bilo bi dobro da dijete odvedete kod pedijatra na pregled.

Također Vas pozivam da za razgovor, podršku i pitanja vezana uz odgojne savjete i razvod braka nazovete besplatnu savjetodavnu liniju Hrabrog telefona na broj 0800-0800. Linija je otvorena svakim radnim danom od 9 do 18 sati.

Uz strpljenje, razgovor i toplinu prema djevojčici prilagodba bi trebala proći mnogo bezbolnije. Želim vam puno upornosti i i uspjeha!



Srdačan pozdrav

Hana Hrpka, prof.