Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1386

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Molim pomoć


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Kolicka

13.09.2012. 21:40

Poštovana prof.Hana,
prije nekoliko mjeseci javila sam Vam se u svezi moga sina koji ima poremečaj autističnog spektra.Bili smo na Erf-u,gdje je dobio dijagnozu o pof. Škrinjar.Već 5 mjeseci educira i prati naš rad prof. Džingalašević,koji nam je puno pomogao svojim znanjem i iskustvom.Radimo na alternativnoj komunikaciji sa sličicama i nedavno smo dobili prvu smislenu i značajnu riječ,a to je "auto".Dakle to je izgledalo ovako:djete je uzelo sličicu sa panoa na kojem imamo raspored dnevnih aktivnosti(to je bila sličica auta),pružilo mi sličicu i reklo auto,mahnulo rukom i dodalo pa.Ono što bih Vas ja molila je ako mi možete reći kome da se obratim,a tko zna raditi sa djecom autističnog spektra,mislim na logopediju jer kod nas u Sisku nažalost nema takvog logopeda.
Zahvaljujem na pomoći i savjetu
LP
Sretna mama

Hana Hrpka, prof. psih.

21.09.2012. 19:05

Poštovana,

Drago na je što ste nam se opet javili te što i dalje ovaj forum vidite kao mjesto gdje možete potražiti saveznika u odgoju Vašeg mališana. Prisjećajući se Vaših ranijih upita jako mi je drago što ste uz potporu stručnjaka počeli primjećivati polagane pomake. Vjerujem da je potrebno mnogo strpljenja i truda, no iznimno me veseli što svaki korak Vašeg malenog dječaka dočekujete širokog osmjeha i uz mnogo topline.

Ako sam Vas dobro razumjela, potreban Vam je kontakt logopeda s iskustvom rada s poremećajima autističnog spektra. Vjerujem da većina logopeda ima dovoljno stručnog znanja, no postoji vjerojatnost i da neki od njih smatraju da bi dijete moglo više napredovati s nekim tko ima više iskustva, što je zapravo znak odgovornosti stručnjaka. Nažalost nemam dovoljno informacija o radu pojedinog logopeda u Vašoj blizini da bih Vam mogla nekoga posebno preporučiti, no mogu Vam savjetovati da se raspitate kod liječnika opće prakse ili stručnjaka Centra za rehabilitaciju na ERF-u.

Dodatne preporuke možete potražiti i u udrugama koje pružaju podršku roditeljima djece s autizmom. Na području Sisačko-moslavačke županije djeluje manji broj takvih udruga. S jednom od njih ste već upoznati, Mala kuća u Petrinji. Spominjali ste mogućnost uključivanja djeteta u rad s logopedom i radnim terapeutom. Postoji li još uvijek ta mogućnost? Sljedeća je udruga Leptir, koja između ostalog pruža podršku djeci s dijagnozom autizma te pomaže njihovim roditeljima u ostvarivanju prava i rehabilitacije njihovih najmlađih. Sjedište udruge nalazi se na adresi Vinogradska 57 u Petrinji, a obratiti im se možete putem broja 091 161 9885 ili e-maila info@leptir.hr. Preporuku možete potražiti i u Udruzi za autizam Hrvatske. Udruga se nalazi u Zagrebu, na adresi Dvorničićeva 6, a obratiti im se možete putem telefona (01 562 1924) ili e-maila (uzahrv@gmail.com). Više o samoj udruzi možete pročitati na web stranici: www.autizam-uzah.hr.

Također Vam mogu ustupiti neke kontakte ustanova i privatnih logopedskih kabineta u Vašoj županiji, kod kojih se pozivom možete raspitati o njihovim iskustvima ili preporukama drugih stručnjaka. Kontakte možete pronaći na sljedećim web stranicama:
http://www.hud.hr/w-tekstovi/w-ustanove.html#sm
http://www.psihoportal.com/index....;task=view&id=1115&Itemid=85

Želim Vam mnogo sreće u potrazi za stručnjakom koji će Vašem djetetu moći pružiti ono što mu je potrebno. Nadam se da će Vaša svakodnevica imati što više trenutaka poput onog kojeg ste opisali – trenutaka koji nas ispunjavaju s ponosom, ljubavlju i zahvalnošću za to malo biće pred Vama.

Srdačan pozdrav,
Hana Hrpka, prof.