Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1386

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


neobična igra


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

nina1234

25.02.2011. 10:05

poštovana, imam curicu, 7 godina, ide u prvi razred, vesela je djevojcica, izrazito komunikativna, vrlo kreativna, obozava crtanje. Nikakvih trauma nije imala ni pri porodu, ni kasnije u zivotu, dapace, poprilicno je mazena i pazena. Mene samo malo brine jedna igra koju se ona igra sa svojim lutkicama, a to traje od njene cetvrte godine zivota. Uvijek se malo sramila te svoje igrice i ne voli kada ja vidim da se to igra, ali je uredno pokazala svojim naj prijateljicama i rado se s njima igra. Naime ona nadje neku trakicu ili konopcic i veze lutke, ruke ili noge, nekad oboje (tipa barbi, winx, samo njih, ne recimo krpene kojih isto ima) npr. za stolicu i onda je druge lutke spasavaju, tako nekako. Kad sam je pitala o igri, da mi objasni uvik bi se sramila (inace o svemu prica sa mnom). Otprilike u vrijeme kada se pocela igrati tih igara, gledala je po prvi put crtice tipa winx, ja sam ih maximalno ogranicila, tako da joj nisu dostupni svakodnevno, samo ponekad. Igra se ona mnogih drugih igrica, ali ova joj je jos uvijek prisutna, nije je proslo sve ove godine i uporno se srami i ljuti se kad vidi da sam primjetila tu njenu vezanu lutkicu koju ona negdje tako sakrije. Da li se trebam zabrinuti, i kako da dodjem do toga da mi kaze nesto o toj njenoj igri?
Hvala unaprijed.

Hana Hrpka, prof. psih.

07.03.2011. 18:30

Poštovana gospođo,
zahvaljujem Vam što ste se s pitanjem obratili na ovom forumu te nam time iskazali povjerenje.
Moram priznati da iz Vašeg upita ipak imam premalo informacija o cijeloj situacija, ali nadam se da ću Vam odgovorom barem malo pomoći. Kad kažem da mi nedostaju informacije, uglavnom mislim na Vaše osjećaje u vezi navedene situacije: kako se osjećate kad primijetite da se dijete (ponovo) igra tu igru, što su Vaše prve misli i asocijacije, kako pritom doživljavate kći, kako Vam je kad osjetite njen sram i činjenicu da ne želi s Vama podijeliti svoju fascinaciju igricom? Što Vam predstavlja vezanje lutaka? Što Vas pritom najviše brine? Možete sami razmisliti o tome i odgovoriti sebi na ova pitanja olakšavši si tako svoje osjećaje koji će pokrenuti neka Vaša druga mišljenja. Djeca već od otprilike svoje 3. godine razumiju što su tajne i imaju poneke svoje, njeguju neke svoje misli, osjećaje, stvari koje ne žele podijeliti ni sa kime, pa tako ni s roditeljima. Javlja im se i potreba za osamljivanjem, žele nakratko biti sasvim sami, sakriveni od bilo koga ili čega. I to je sasvim zdravi način odrastanja, ukazujte im na to da je sasvim u redu imati svoje tajne (naglasivši pritom da one tajne koje im predstavljaju bilo kakvu neugodnost obavezno trebaju podijeliti s roditeljima, pogotovo ako su u to uključene neke treće osobe). Njena reakcija koju pokazuje ljutnjom samo je pokazatelj da brani potrebu za vlastitim prostorom. Također, djeca u tom dobu imaju potrebu biti važna, a pritom još nedovoljno razlikuju njihove stvarne mogućnosti od onih njihovih zamišljenih. Odatle vjerojatno proizlazi i njena potreba za spašavanjem "vezane" lutke. Pitajte kći tko bi zapravo ona željela biti: spasiteljica ili spašena? To bi mogao biti dobar, a lagan uvod u razgovor o igrici. Nemojte inzistirati na odgovoru ukoliko će ona pružati otpor u komunikaciji. Ali možete za neko kratko vrijeme ponovno se na taj način uključiti u njenu "igricu". Spomenuli ste kako inače o svemu razgovara s Vama. To samo govori da ste izgradili dobar, kvalitetan temelj Vašeg odnosa s njom što je iznimno važno da dijete odrasta u samostalnu, autonomnu osobu i da se to nazire već od njene 7. godine života. Djeci je najvažnije ponašanjem pokazati da smo im tu kad im zatrebamo, ali isto toliko važno da ih u ponekim situacijama pustimo da ih rade i odrade sami. Želim Vam sreću u odnosu s djetetom i pozivam Vas da se javite ukoliko ćete imati još kakvih pitanja, dilema ili razmišljanja koja biste voljeli podijeliti i o njima još malo diskutirati.
Također, ako imate još dodatnih pitanja vezanih uz odgoj Vašeg djeteta možete i nazvati besplatnu i anonimnu savjetodavnu liniju Hrabrog telefona na broj 0800 0800 svakim radnim danom od 9 do 20 sati ili im se možete obratiti putem chat-a na stranici www.hrabritelefon.hr svakim radnim danom od 15 do 18 sati.

Srdačan pozdrav,

Hana Hrpka, prof.