Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1386

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


loše ponašanje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

abogoev1

07.03.2011. 11:00

Poštovani imam curicu od 10 god.jako je daleka,što god joj savjetujem ona to ne prihvaća već ide po svom,Kad pokušavam sa njom razgovarat ona meni drsko kaže "što",ne voli se maziti .Neznam da li je na to utjecalo što smo ja i suprug prolazili tešku krizu sa njegovim roditeljima od njenog rođenja.Jer ja sam nju zbog tih svih problema na jedan način iskaljivala na njoj mojim ponašanjem.Da li sam ja za to kriva ili ona jednostavno ima takvo ponašanje,jako je tvrdoglava a uz to imam još i tri sina mlađa.Čak kad joj kažem da je ona moja djevojčica i da je volim ona meni "ja nisam ,nisam lijepa.Jednostavno ništa ne prihvaća što joj savjetujem nego ide po svom bez obzira kako to izgledalo,i povrh svega još mokri u krevet noću.Molim vas pomozite mi,unaprijed vam zahvaljujem.

Hana Hrpka, prof. psih.

09.03.2011. 20:27

Poštovana,
prije svega htjeli bismo Vam se zahvaliti na ukazanom povjerenju i što ste se obratili ovim putem za pomoć.
Vjerujem da Vam je teško zbog svega opisanoga i vidim da ste zabrinuti za Vašu kćerku. Najprije bih se osvrnula na noćno mokrenje u krevet Vaše kćerke ili enurezu. Noćno mokrenje ili enureza je nesvjesno mokrenje u krevet tijekom noći, nakon što dijete već uspostavi kontrolu nad mokrenjem. Mokrenje u krevet tijekom noći može ukazivati na neke probleme djeteta. Međutim, svakako je prvi korak dijagnoza te bih Vam savjetovala da radi toga potražite stručnu pomoć (liječnika, dječjeg psihologa).
Razumijem da Vam je teško kada Vas dijete na neki način odbacuje. O tome, kao i Vašim osjećajima u takvim trenucima pokušajte otvoreno porazgovarati s njom te ju ohrabrujte da Vam se otvori. Iz posta mi se čini da se brinete je li Vaše ponašanje dovelo do djetetovih današnjih reakcija i ponašanja. Normalno je da roditelji ponekad griješe, ali je važno te greške osvijestiti te otvoreno o njima razgovarati i potražiti stručnu pomoć ukoliko je to potrebno. Također, probajte zapamtiti da ste Vi Vašoj djevojčici najsnažniji model i uzor u ponašanju.
Jednako tako, bilo bi dobro da pružite svojoj djevojčici puno ljubavi, razumijevanja i pažnje; kontinuirano i unatoč tome što Vas ponekad odbije. Djeci treba sigurnost i predvidivost. Spomenuli ste kako Vam govori kako nije lijepa. U tim trenucima pokušajte raditi na njenom samopouzdanju i pomognite joj da prevlada svoje osjećaje nesigurnosti. Ukoliko primijetite da se situacija ne mijenja možda bi bilo dobro da se obratite za pomoć stručnom suradniku u školi ili psihologu. Uputnicu za dječjeg psihologa možete dobiti od doktora opće prakse.
Ako imate još bilo kakvih pitanja vezanih uz odgoj djeteta možete i nazvati savjetodavnu liniju Hrabrog telefona koja je besplatna i anonimna na broj 0800 0800 svakim radnim danom od 9 do 20 sati gdje će Vas educirani volonteri saslušati i potruditi se pomoći Vam. Također, možete im se obratiti za pomoć i putem chat-a na stranici www.hrabritelefon.hr svakim radnim danom od 15 do 18 sati.
Hvala Vam još jednom na javljanju i želim Vam uspjeh u rješavanju Vašeg problema.
Hana Hrpka, prof.