Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1385

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Noćno buđenje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

MARIJA

17.04.2010. 03:17

Poštovana
Moja kćer ima 5 godina i 2 mjeseca.Još uvijek se budi noću i plače.Kad netko dođe k njoj(ja ili njen tata) onda ostatak noći prospava bez problema.Inače,spava sama u svojoj sobi,počela je kad je napunila tri godine.Prije toga je spavala u našoj sobi,zaspala bi u krevetiću,spavala nekih sat-dva onda se probudila u plaču i ja bih je tada stavila kod nas.Uvijek sama zaspe bez problema i nakon sat-dva počne plakati i zove nas.Probala sam joj ostaviti svjetlo,razgovaramo s njom,ali nikako ne uspijeva prospavati noć u komadu.Također,pokušali smo da ja s njom spavam od početka tj.da zajedno legnemo,ali ona se svejedno budi i viče nakon sat-dva.Inače,spava i po danu nekih sat,sat i po.Pokušali smo ukinuti dnevno spavanje,ali onda noću još nemirnije spava.Rođena je prirodnim putem,dojena je 10 mjeseci,dojka joj je bila i hrana i sredstvo za umirivanjei za uspavljivanje.Svjesna sam toga da sam ja "krivac"za to,ali dudu nije uspjela prihvatiti,a ja sam bila zbunjena i nenaspavana majka prvog djeteta bez pomoći sa strane.Sad imamo još jedno dijete(13 mjeseci) i problem se ponavlja,a ja ne znam kako postupiti.Ona će dogodine u školu,želja bi mi bila da se naspava u komadu i ona i mi i beba.Inače je pametno dijete,bojažljiva(boji se tjelesnih rizika-pada i sl...,nije fizički spretna,kasno je prohodala s 15 mjeseci),ali jako društvena i vesela,puno voli crtati,pjevati,već čita pola godine.Ja bih Vas molila da mi pokušate pomoći savjetom da li je potrebna stručna pomoć ili da jednostavno pričekamo?!U kojoj su dobi djeca obično dovoljno samostalna da noću ne trebaju pomoć za spavanje?Isto tako ne bih joj ni na koji način htjela naštetiti(da se osjeća odbačenom ili sl...)ni da bude preovisna o drugima. Mislim da shvaćate moju dilemu.Hvala

Hana Hrpka, prof.

28.04.2010. 18:27

Poštovana,

hvala Vam što ste se obratili za pomoć na ovom forumu.

Djelujete mi vrlo zabrinuto, što je u ovakvim situacijama normalna reakcija svakog pažljivog roditelja. Drago mi je da želite pomoći svojoj djevojčici i što mislite na njene osjećaje i potrebe. Vjerujem da situacija koju opisujete nije ugodna te da utječe na sve ukućane i da želite da se to što prije povoljno riješi.

Prije svega željela bih Vam skrenuti pozornost na to da je vrlo pohvalno što ste dijete dojili do čak 10. mjeseca života; to mu je moglo samo koristiti, a nikako naštetiti, stoga ne okrivljujte sebe ni za što.

Ne postoji strogo određena dobna granica koja označava vrijeme kad su djeca sposobna samostalno spavati; neka to uspiju prije, a neka kasnije.
S obzirom da ste na različite načine dosada pokušali riješiti spomenuti problem (razgovorom, svjetlom), no bez većeg napretka, nećete pogriješiti zatražite li mišljenje stručnjaka. Dijete može imati problema pri spavanju iz različitih fizičkih i psihičkih razloga i važno je da se otkrije što je u pozadini svega. To naravno ne znači da Vaše dijete mora imati neki ozbiljan problem. Razgovor sa stručnom osobom može Vas samo umiriti jer ćete napokon doznati o čemu je riječ i na adekvatan način pomoći djetetu.
Za početak se obratite djetetovom liječniku opće prakse, a od njega možete dobiti i uputnicu za psihologa. Preporučujem i Kliniku za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj ulici (broj telefona 01/4600-111).
Dok budete radili na rješavanju poteškoća sa spavanjem, potičite dijete da i dalje čita, crta, pjeva i radi stvari koje ju vesele. Neka zna da na Vas i supruga i dalje može računati.


Puno sreće i mirnije snove i za Vas i za djevojčicu!
Srdačan pozdrav!
Hana Hrpka, prof.
.