Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1385

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


noćno kakanje u krevet?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

siporee

24.04.2010. 00:12

Poštovani,
noćas mi se starije dijete pokakalo u krevet. Ima dvije godine a prije par tjedana je dobio brata.Nema pelenu do 10 mjeseca prošle godine i uvijek je bio malo problem s odlaskom na wc.naime,on uvijek čeka zadnji tren,dok mu već malo pobjegne u gačice a tek onda prizna da mu je sila.no, s kakanjem nikad nije bilo problema, a sad ovo... doduše, odkad se rodio brat-nekih tjedan dana poslije-on konstantno piški u gačice.kad mu je sila,ode u neki čošak i jednostavno to obavi.više neznam sta da radim,kako da reagiram,a sad još i to kakanje,ja sam potpuno u šoku...pošto je to bilo u 2 u noći,nisam mu ništa rekla,probudila sam ga i istuširala i spremila natrag na spavanje,i uopće neznam sta da mu sutra kažem.svašta mi se mota po glavi,bojim se čak da nije bolestan...

Hana Hrpka, prof.

11.05.2010. 22:17

Poštovana gospođo,
Prije svega, čitajući Vaš mail vidim da ste zabrinuti za svojeg starijeg sina.
Općenito, djeca se u različitim razvojnim fazama susreću sa manje ili više stresnim situacijama, a jedna od njih je i rođenje brata ili sestre, bez obzira što je riječ o jednom lijepom događaju. Taj događaj može uzrokovati veliku promjenu u ponašanju starijeg djeteta, kao npr. psihosomatskim tegobama-nesanica, bol u trbuhu; agresivno reagiranje prema bebi; ignoriranje; plakanje, ili općenito vraćanje u dob kada su i sami bili beba koje je popraćeno sa mokrenjem ili kakanjem u gaće, neprestanim plakanjem, traženjem dudice ili da ih se doji, oblačenjem bebine odjeće itd. Takva reakcija je posve uobičajena, samo što neka djeca taj period privikavanja na „novu bebu“ brže savladaju dok nekima treba malo duže. Vaš stariji sin je do sada bio jedino dijete i sva pažnja je bila usmjerena samo na njega. Rođenjem mlađeg djeteta, dio pažnje ste preusmjerili na mlađe dijete, što je posve normalno, ali starijem sinu to nije jasno jer je još premalen da to tako shvati kao odrasli - da je tu sad mala beba oko koje treba u početku nešto više brige i vremena. On u svojoj glavici to sada vidi kao da mu je ta mala beba „preotela“ svu pažnju roditelja, a on ju pokušava vratiti tako što će se ponašati kao beba.

Ono što možete napraviti jest da starije dijete pokušavajte što više hvaliti ili ga zamoliti da vam pomogne oko nekih sitnih stvari-dodati nešto ili pospremiti igračku i odmah nakon toga mora slijediti pohvala. Kada kupate mlađe, neka i starije bude prisutno i neka gleda i kao pomaže vam. Pokušajte naći vremena da se barem malo poigrate sa starijim sinom i to na samo, bez prisustva mlađeg djeteta. Nemojte sinu odmah na početku strogo zabraniti da ne smije dirati bebu. Objasnite mu na njemu razumljiv način da je beba mala i da ju smije lagano dodirivati, s tim da ćete morati naravno paziti i biti prisutni prilikom toga.


Što se tiče samog obavljanja nužde, ukoliko piškenje i kakanje u gaće ne prođu kroz koji tjedan, bilo bi dobro da se obratite djetetovoj pedijatrici gdje ćete dobiti konkretne informacije kako dalje postupati.

Srdačan pozdrav
Hana Hrpka, prof.