Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1384

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


ostavljena beba


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

GORDANA

10.01.2009. 21:32

Poštovani
Moj nećak ima četiri godine, a majka ga je napustila kad je imao tri mjeseca. Dječak živi sa svojim ocem i ne fali mu roditeljske ljubavi. Nedavno je počeo ispitivati tko je njegova mama, jer riječ 'mama' čuje svakodnevno u vrtiću, a mi ne znamo šta bi mu rekli. Kako zadovoljiti njegovu znatiželju, a da ne povrijedimo nešto duboko u njemu dok je tako mali ? Ionako će vjerojatno patiti radi toga kad poraste. Kako i kada da mu pristupimo, a da bude što manje bolno i
traumatično ? Zahvaljujem se na Vašem odgovoru.

Hana Hrpka, prof.

21.01.2009. 17:27

Poštovana Goga,

Hvala Vam što se brinete za najbolje interese Vašeg nećaka i što želite da njegov razvoj, unatoč odlasku njegove majke, prođe u redu.
Zaista je tužno čuti da roditelj napušta svoje dijete. Svakom djetetu je potrebna ljubav obaju roditelja te su obje roditeljske uloge bitne za njegov razvoj.
Kako djetetova majka nije uključena u njegov život, smatram potrebnim da se sa djetetom razgovara o ulozi majke i s vremenom o njegovoj majci. Mislim da svako dijete treba znati istinu, ali ju treba govoriti na pravilan način te sukladno sa djetetovom dobi.
Predlažem da prvo provjerite da li dijete zna dovoljno informacija o pojmu „mama“. Objasnite mu da je to osoba koja te donese na svijet, voli i čuva, ali unatoč tome ponekad „mama“ ne može ostati s djetetom. S vremenom mu dajte više informacija o njegovoj majci. Sa njegovim odrastanjem pitanja će biti teža i direktnija. Bitno je da se i djetetov tata spremi na takva pitanja, jer je on taj koji će najviše razgovarati sa sinom o toj dosta teškoj temi.
Vrlo je bitno da kod razgovora o odlasku djetetove mame ne izazovete kod njega osjećaj krivnje. Naime, djeca vrlo često poprime taj osjećaj te smatraju sebe razlogom za napuštanje. Treba mu se izričito reći da je majka otišla iz nekih svojih osobnih razloga i da on nema nikakve krivnje u tome. Naglasite da je on samo dijete i da je uloga roditelja da se brinu o njemu, a odlazak od djeteta je samo odgovornost tog roditelja.
Ako primijetite da je djetetu teško nositi se sa činjenicom da nema mamu, ako postavlja pitanja na koje ne znate odgovoriti ili ako je ocu djeteta teško nositi se sa samohranim roditeljstvom, slobodno nazovite besplatnu savjetodavnu liniju Hrabrog telefona na broj 0800-0800. Linija je otvorena radnim danom od 9-18 sati. Ukoliko primijetite da je djetetu teško i da to traje duže vrijeme, bilo bi dobro da se obratite za pomoć psihologu do kojeg možete doći putem uputnice liječnika opće prakse.
Također ukoliko tata ima poteškoća u roditeljstvu ili konkretno u razgovoru o temi majke, preporučujem da tata posjeti neko savjetovalište. Ukoliko ste iz Zagreba, preporučujem Savjetovalište za roditelje i djecu u sklopu udruge Hrabri telefon. Savjetovalište se nalazi u Borovju, na adresi Bože i Nikole Bionde 32.
Više informacija i naručivanje za termin je moguće na broj telefona 01 6112 758.
Sretno!

Hana Hrpka, prof.