Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1386

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


otići na posao ili ne?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

siporee

13.03.2010. 22:07

poštovani,
ja sam u velikoj dilemi po pitanju posla. Naime, nudi mi se posao s jako dobrom plaćom i to samo dvije minute pješice od mene. državna služba, nema rada vikendom, no ja imam bebicu i u vrijeme kad bih trebalča poćeti raditi, beba će imati cca niti 3 mjeseca. e sad, znam da dileme nebi smjelo biti, mama mora biti mama tako malom djetetu no ovo je zaista izvanredna prilika za posao, a sa financijama stojimo jako loše.imamo i dvogodišnjaka osim bebice. mene zanima slijedeće: ukoliko bih ja prihvatila posao,koliko bi to utjecalo na moje dijete, postoji li mogućnost od toga da se dijete udalji od mene i prestane me doživljavati ko majku? postoji li mogućnost da dijete postane privrženo baki koja bi ga čuvala, a mene počne doživljavati kao nekog tko je s njim usput? postoji li mogućnost da dijete ne osjeti emocionalnu povezanost samnom?
strašno me muči ta dileme jer imam osjećaj da sam loša majka ako odem raditi, a opet, koliko god zvučalo ružno, bez novaca se nemogu brinuti za dijete.
inače,živim na selu i taj posao je radno mjesto za koje se svi trgaju jer je najbliže mjesto gdje možeš naći posao ili Zagreb- 50 km, Varaždin- 40. Molim pomozite

Hana Hrpka, prof.

23.03.2010. 21:12


Poštovana,
za početak hvala Vam što ste se obratili za pomoć na ovom forumu.

Situacija u kojoj se nalazite nije nimalo laka ni jednostavna i nije ni čudno da se nalazite u ovako teškoj dilemi.
Vidim da ste zabrinuti za dobrobit svoje bebe i čini mi se da ste vrlo odgovorna i dobra majka kojoj su djeca na prvom mjestu, što je za svaku pohvalu.

Shvaćam da je posao koji Vam je ponuđen vrlo primamljiv i žao mi je što Vam je financijska situacija loša. Naravno da briga za potomstvo uključuje i zadovoljavanje njihovih potreba koje su takve prirode da ih je nemoguće zadovoljiti bez novca, a Vi ste toga i svjesni.

Ono što Vas zanima je odnos Vas i bebe ako prihvatite posao. Važno je da znate da tu nema konkretnog odgovora. Najvažnije za dijete je da se ono osjeća sigurno, znači da je tu uvijek jedna osoba koja skrbi o njoj, pa to bili Vi, suprug, baka ili netko drugi od povjerenje. Isto tako, iako je tu važna i kvantiteta, i kvaliteta odnosa je bitna; vrijeme izvan posla možete posvetiti djetetu i tako mu pokušati nadoknaditi propušteno. Spomenuli ste da Vam je to radno mjesto vrlo blizu Vašeg doma, što se čini kao velika prednost, jer ne gubite vrijeme na putovanje. Pauzu za ručak također možete iskoristiti za brzinski odlazak do bebe i primjerice, njezino hranjenje.

No, osim Vas, tu je i otac djeteta. Ne znam postoji li mogućnost da se on brine o bebi dok biste Vi bili na poslu? Ovisno o njegovom radnom mjestu, možda može promijeniti smjenu ili ima fleksibilnog poslodavca s kojim bi mogao dogovoriti da dio posla obavlja od kuće i tako bude s bebom dok Vi radite …? Nužan je otvoren razgovor između Vas i supruga i samo vas dvoje zajednički možete donijeti ovu važnu odluku o Vašem zapošljavanju, odnosno nezapošljavanju. Bitno je da imate podršku supruga što god odlučili, a isto tako i podršku obitelji. Spomenuli ste da bi baka mogla čuvati bebu i dobro je ako bi ona ponekad mogla uskočiti Vama i suprugu.

Porazgovarajte i s poslodavcem i raspitajte se o mogućnosti da dio posla obavljate kod kuće kako biste mogli više vremena biti s bebom. Je li ikako moguće da još nekoliko mjeseci radite pola radnog vremena? Prikupite od poslodavca ovakve i slične informacije kako bi točno znali što bi Vas čekalo i olakšali si odlučivanje.

Posao koji opisujete zvuči mi kao „posao za cijeli život“ i čini mi se da Vam uvjeti odgovaraju i da se ne bi dvoumili da trenutno nemate ovako malu bebu. Vjerujem da Vam zabrinutost za dijete uvelike otežava odlučivanje i to je potpuno jasno, opravdano i razumljivo.
S Vama bliskim osobama, onima od povjerenja, mudro procijenite i odvagnite situaciju i probajte donijeti odluku.

Vjerujem da će ona biti dobra i u svakom slučaju želim Vam sreću!

Ako imate dodatnih pitanja, slobodno se obratite Hrabrom telefonu na broj telefona 0800-0800 radnim danom od 9 do 18h.

Srdačan pozdrav,
Hana Hrpka, prof.