Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1386

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


plašljiva 15-mjesečna beba


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

emao

28.03.2011. 14:00

Moja djevojčica ima 15 mjeseci. Ona je vrlo napredna beba, prohodala je s 11 i pol mjeseci i priča s razumijevanjem. Od drugih roditelja i poznanika često dobijemo pozitivne komentare da se ponaša kao da su joj dvije ili tri godine. Jedino što me malo zabrinjava jest to što je jako plašljiva. Kada netko uđe u stan ili pokuca na vrata ona se prepadne i počne histerično vikati i plakati trčeći prema meni da je zaštitim. Isto tako se ponaša kada nakon nekoliko minuta tišine netko od ukućana započne razgovor. Zapravo uplaši se na zvukove koji su u okruženju normalni, ali se pojave odjednom. Npr. kada ulicom prođe motor, traktor ili auto ali ga ona ne vidi.
Znam da su pojedini strahovi kod djece normalna pojava i da je sve to dio odrastanja, ali voljela bi da mi pomognete i savjetujete me kako da te strahove ublažim i pomognem joj da ne reagira tako burno na određene normalne pojave u njezinom okruženju.
Unaprijed zahvaljujem

Hana Hrpka, prof. psih.

31.03.2011. 18:25

Poštovana gospođo,

prvo bih Vam se htjela zahvaliti što ste nam se javili ovim putem sa svojim problemom. Jako mi je drago čuti da se Vaša beba izvrsno razvija i vjerujem da ste jako ponosni što je to tako. Isto tako, vidim da Vas brine njen strah od raznih zvukova iz okoline, to je razumljivo. Strah od neobičnih i naglih zvukova jedan je od dva urođena straha te mi je drago da razumijete da je to apsolutno normalna pojava. Dobro je što ste uz svoju bebu i što ju zaštitite kada se ustrašena Vama obrati. Važno je da dijete zna da ima osobu u koju se može pouzdati i lijepo je vidjeti da je to tako u Vašem slučaju.
Ono što još možete učiniti da biste svojoj bebi ublažili strahove jest da ju pokušate privikavati na razne zvukove iz okoline. Mogli biste joj puštati glazbu u pozadini doma, kako bi se najprije naviknula na ugodne zvukove. Nadalje, ukoliko znate da Vam netko dolazi u posjete, bilo bi dobro to joj najaviti, kako se Vašoj bebi zvono ili kucanje na vrata ne bi činilo neočekivano. Mislim da bi se Vaša beba tada osjećala sigurnije i spremnije na nagli zvuk.
Važno je znati da malena djeca sve informacije provjeravaju preko izraza lica i stava tijela svoje majke - kad se nešto nenadano dogodi, Vaša beba vrlo vjerojatno prvo pogleda Vas i Vaš izraz lica te tako procjenjuje je li situacija opasna ili sigurna. Dobro je da budete uz nju i pokažete joj da se nema za što brinuti.
Nadam se da sam Vam pomogla s Vašim problemom i da će Vaša beba rasti u
dobrom okruženju kao i do sada te naučiti ne strašiti se zvukova oko sebe.
Ako imate još kakvih pitanja vezanih uz odgoj, možete nazvati i besplatnu i anonimnu savjetodavnu liniju Hrabrog telefona na broj 0800 0800 svakim radnim danom od 9 do 20 sati ili im se javiti putem chat-a na www.hrabritelefon.hr svakim danom
od 15 do 18 sati.

Srdačan pozdrav,
Hana Hrpka, prof.