Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 426 | Broj poruka: 1379

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


povlačenje u sebe


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Renata

15.09.2009. 12:52

Molim Vas pomoć. Sin je rođen u prvom mjesecu 2003. godine i sada je trebao krenuti u školu, mi kao roditelji smo smatrali da bi bilo dobro da dijete krene u školu tek iduće godine, bez obzira što je prošao sve testove na upisu,jer je strašno aktivan i zaigran te nakon razgovora sa psihologom i njegovim uvjeravanjem da nitko do sada nije imao psihičkih problema radi odgode, odgodu smo i dobili. Sada su se počeli javljati problemi kojih smo se i bojali:
- pokušava izbjeći odlazak u vrtić svim silama, a prije je uvijek išao sa veseljem
- pri dolasku u vrtić odlazi do prozora i gleda van, a u prijašnjoj grupi su ga svi voljeli bio je jako društven i sa svima se družio
- stalno ga je nešto strah, a najviše da nećemo doći po njega, mada nikada nije nigdje ostao bez nas
- za svaku sitnicu plače
- lupa hiterično nogama i urla
Pomozite to nije naše veselo i uvijek raspoloženo dijete. Ne znam da li je to samo neka prolazna faza ili da potražimo pomoć psihologa.
Pokušavamo razgovarati ali ne želi, u svakom slučaju zatvara se u seba. Molim Vas pomoć. Hvala

Hana Hrpka, prof.

23.09.2009. 12:22

Poštovana,

hvala Vam što ste se obratili za pomoć na ovom forumu. Vjerujem da ste zabrinuti za ponašanje svog sina i da želite dokučiti koji je razlog njegovog ponašanja.
Koliko sam shvatila iz Vašeg posta, ponašanja za koje ste zabrinuti događaju se ili u vrtiću ili kada dijete treba ići u vrtić. Da li ste primijetili promjenu ponašanja dok je s Vama doma kada ne mora ići u vrtić, npr. vikendom? Što se tiče stanja u vrtiću, zanima me da li je možda promijenio grupu? Ukoliko je, imate li saznanja kako se snašao u njoj?Da li su možda od nekih njemu važnih vršnjaka krenuli u školu? Postoji li možda neko dijete u njegovoj grupi s kojim se ne slaže ili je u sukobu? Možda Vam neke od ovih informacija može dati njegova odgojiteljica.
Ukoliko je došlo do promjene u njegovoj grupi (ako su njegovi prijatelji krenuli u školu ili promijenili grupu u vrtiću) postoji mogućnost da je usamljen i teško mu je uklopiti se u novo društvo. Naveli ste da ne želi razgovarati o svojoj promjeni ponašanja i da se povlači u sebe. Jako je bitno da se kontinuirano trudite razgovarati s Vašim sinom o njegovim osjećajima, odnosima u vrtiću. Ukoliko je ustrašen da nećete doći po njega redovito mu govorite da se to neće dogoditi, da ste tu za njega, da ga volite i sl. Jeste li probali doprijeti do njega kroz igru? Odredite si zajedničke aktivnosti (šetanje po parku, igranje neke igre i sl.)U takvoj situaciji će mu možda biti lakše razgovarati o tome što ga muči i zbog čega se povlači u sebe. Kontinuirano komunicirajte sa stručnjacima u vrtiću, ispitujte odgajateljicu kakvo je ponašanje Vašeg sina, da li je zamijetila neke promjene. Također sve promjene koje vi uočite povjerite stručnjacima u vrtiću.
Potičite da se što više druži s vršnjacima. Ukoliko poznajete roditelje druge djece iz njegove grupe, možete organizirati zajedničko nalaženje izvan vrtića, gdje će on možda imati više sigurnosti i otvorenosti prema drugoj djeci.

Ukoliko ne uspijete doprijeti do njega i ovakvo njegovo ponašanje se nastavi, bilo bi dobro da psiholog u vrtiću porazgovara s Vašim sinom . Također se možete obratiti za pomoć u Savjetovalište za roditelje i djecu koje se nalazi u Dječjoj kući Borovje (u sklopu udruge Hrabri telefon) na adresi Bože i Nikole Bionde 32. Sve informacije možete dobiti na broj telefona 01 6112 758.

Sretno
Hana Hrpka, prof.