Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1386

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Produženi boravak u školi


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mimara

21.04.2011. 11:07

Ovdje mama jednog 8-godišnjaka.Moj sin je sada 1. razred osnovne škole i ove godine je išao na produženi boravak u školi,međutim tamo nije uspio naučiti niti jednu lekciju,osim toga kada tamo piše zadaću piše je uglavnom dugo i jako neuredno.Dakle dijete je 8 sati u školi a nakon toga još doma uči barem 1 sat dnevno i naravno žali se da je umoran i da se ne stigne igrati(inače u školi je spor jer kada treba raditi neke zadatke on obično nađe nešto što mu odvuće pažnju npr.igra se olovkom,gumicom i sl.)Mene zanima da li bi za njega bilo bolje da ide ranije kući pa da uči i piše zadaću kod kuće (ionako sve mora naučiti kod kuće) ili je bolje ostaviti ga u školi iako učiteljica nema toliki nadzor nad njime,jer ih u razredu ima 20.Molim vas da mi odgovorite jer ne znam što bih a do 25.05.ove godine bi trebali predavati papire za boravak za sljedeću školsku godinu.Unaprijed hvala.

Hana Hrpka, prof. psih.

27.04.2011. 18:30

Poštovana!
Na početku Vam se želim zahvaliti što ste nam se ovim putem obratili za pomoć.
Čitajući Vaše pismo, osjetila sam Vašu zabrinutost i želju da donesete odluku koja će biti najbolja za Vaše dijete.
Napisali ste da Vaše dijete ima 8 godina, prvi je razred osnovne škole i ove godine je išao u produženi boravak s kojim niste (bili) zadovoljni jer tamo ne uspjeva naučiti zadane lekcije, a zadaće su mu neuredne.
Također navodite da Vaš sin tijekom nastave teže održava pažnju. Sposobnost zadržavanja pažnje je vještina koja se razvija i koju možemo uvježbavati, ali je pažnja i pod utjecajem gena, pa su granice naše pažnje zapravo genetski određene. Mlađem djetetu je teže održavati pažnju, upravo stoga i nastava u nižim razredima traje kraće nego li nastava u višim razredima. Ima li Vaše dijete problema s održavanjem pažnje i kod kuće ili u nekim drugim aktivnostima? Sluša li kad mu se priča? Obraća li pozornost na detalje? Naime, ovo su neki od simptoma pomankanja pozornosti o čemu više možete pročitati ovdje. http://www.savjetovaliste-karlovac.hr/Teme/ADHD/ADHD_osnove. No , ovo treba uzeti s oprezom obzirom da je 1. razred razdoblje privikavanja djeteta na školi i normalno je da je dijete još uvijek „zaigrano“.
Naveli ste da Vaše dijete u školi provodi 8 sati dnevno, a onda još barem 1 sat dnevno uči doma. I odraslim osobama je teško izdržati 8 sati na radnom mjestu, a onda možemo samo zamišljati kako je to teško osmogodišnjem djetetu. Zapravo, on Vam to i govori svojom izjavom da je umoran i da se ne stigne igrati. Igra je u njegovoj dobi još uvijek važna i djetetu treba osigurati vrijeme za igru nakon što dovrši zadaće. Također, ako je dijete umorno, neće moći efikasno učiti niti pisati domaće zadaće.
Naveli ste negativne strane produženog boravka. Možete li se sjetiti nekih pozitivnih strana, nešto zbog čega biste htjeli da Vaše dijete ostane u produženom boravku?
Možda bi bilo korisno da napravite listu razloga „za“ i „protiv“ produženog boravka i onda određenim stvarima date veću težinu ovisno o tome koliko su Vam važne. Primjerice, razlog „za“ je to da je dijete na sigurnom dok Vi radite. Razlog „protiv“ je da dijete ne stigne sve naučiti pa još mora učiti i doma te je stoga umorno i ne stigne se igrati. Tako biste se mogli dosjetiti još razloga „za“ i „protiv“ i usporediti ih. Primjerice, ako ste zaposleni puno radno vrijeme, bit će Vam važno da je dijete ima s kim biti dok Vi radite. Međutim, ako možda imate fleksibilno radno vrijeme, rad u smjenama ili imate nekoga tko može pričuvati dijete dok radite, taj razlog „za“ će Vam biti manje važan.
Ako ste i dalje u dilemi, možete se i obratiti školskom pedagogu ili psihologu koji će kroz razgovor s Vama i s djetetom, pomoći da donesete najbolju odluku za svoje dijete.
Važno je pomoći Vašem školarcu da zavoli školu i da mu odlazak u školu predstavlja veselje, a ne muku te Vam u tom nastojanju želimo puno uspjeha i sreće!
Za sva dodatna pitanja i pojašnjenja vezanih uz Vaše dijete možete i nazvati besplatnu i anonimnu savjetodavnu liniju Hrabrog telefona na broj 0800 0800 od ponedjeljka do petka (9-20h) ili im se možete obratiti putem chat-a na stranici www.hrabritelefon.hr svakim radnim danom od 15 do 18 sati.
Želim Vama i Vašem sinu puno radosti i zadovoljstva kroz njegovo odrastanje.
Srdačan pozdrav!
Hana Hrpka, prof.