Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1384

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Promjene u ponašanju trogodišnjaka


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Lupa2222

09.09.2018. 23:00

Poštovana, molim Vas za savjet i pomoć.
U zadnje vrijeme moje je dijete počelo odbijati baku. Nije da ne želi ici kod nje sa mnom, ali kad je vidi kaze da je neće. Teško nam to svima pada jer je do sad bio izuzetno vezan za nju i bez problema je ostajao kod nje na čuvanju i spavanju. Problem je u tome da se verbalno jos ne zna dobro izražavati pa ne mogu na taj način saznati u čemu je problem. Nadam se da je to sad neka faza u pitanju i da ce uskoro proći, a do tada me zanima kako se postaviti i tom trenutku i kako reagirati na to?

Hvala

Hana Hrpka, prof. psih.

12.09.2018. 14:50

Draga mama,
za početak Vam želim zahvaliti što ste mi se obratili i iznijeli ono što Vas muči. Želim pohvaliti brigu koju ste pokazali time što ste se javili, a isto tako i trud oko toga da Vašem sinu bude ugodno i da bude u sigurnom okruženju. Ako sam dobro razumjela, naveli ste da Vaš sin u posljednje vrijeme odbija baku i da se teškoće javljaju kada treba ostati nasamo s njom. Isto tako, naveli ste da je ranije rado ostajao kod bake i da vam to svima teško pada.
Čini mi se da se osjećate zabrinuto zbog toga što je u posljednje vrijeme sin počeo odbijati baku s kojom je ranije ostajao i teško se od nje odvajao, i da vas je ta situacija pomalo iznenadila. Pitam se otkad se to događa. Isto tako, zanima me jesu li se dogodile neke promjene što se tiče ostavljanja dječaka na čuvanju s bakom. Primjerice, jeste li ga i ranije Vi dovodili baki i kako je taj proces izgledao ili se možda radi o tome da ga baka sad čuva puno češće nego prije. Isto tako, zanima me kako se dječak ponaša i osjeća nakon što se vratite po njega te jeste li možda pokušali razgovarati s bakom o tome je li se dogodila neka prekretnica ili neki događaj koji bi se mogao povezati s promjenom ponašanja dječaka.
Općenito, što se tiče odvajanja od djeteta htjela bih Vam reći da djeca u toj dobi vrlo snažno izražavaju svoje emocije. Moguće je da se radi o tome da je djetetu u sjećanju ostalo neko negativno iskustvo koje nije nužno povezano s bakinim ponašanjem inače. Vrlo je važno prije svakog odlaska baki pripremiti dijete na to i objasniti mu kako će taj proces izgledati i što može očekivati. Tako će se dijete osjećati sigurnije. Možete mu, primjerice, objasniti jezikom primjerenom njegovoj dobi, kada idete kod bake i kako će put do bake izgledati i što ćete Vi raditi dok je on kod nje. Naime, on ne može predvidjeti kad ćete se točno vratiti jer još uvijek ne razumije pojam vremena u toj mjeri, ali jako mu je važno to objasniti na način na koji razumije. Primjerice, možete mu reći da ćete doći po njega nakon ručka. Tako će znati kad Vas može očekivati. Ono što mu još može pomoći je da stvorite ritual koji će se uvijek ponavljati jer mu to daje osjećaj sigurnosti. Važno je i pokazati djetetu razumijevanje za njegove osjećaje straha ili ljutnje i uvažiti te osjećaje, ali isto tako objasniti da Vi sad morate otići iz nekog razloga i da ćete se vratiti kad završite, primjerice, s poslom. Možete mu reći: „Znam da si sad tužan jer odlazim, ja bih isto voljela da smo skupa, ali ja sad moram ići na posao“. Vrlo je važno ne otezati taj proces nego nakon toga otići i pokazati djetetu da ste smireni. Ako dijete vidi da ste uznemireni, postoji vrlo velika vjerojatnost da će prepoznati takve osjećaje kod Vas i da će se i samo tako osjećati, bez obzira što mu govorite da će mu kod bake biti lijepo i da će raditi nešto zabavno. Pitam se kako Vam zvuče ovi prijedlozi.
Vjerujem da nošenje sa svakodnevnim izazovima roditeljstva nije uvijek lako i iziskuje puno strpljenja, no potičem Vas da nastavite i dalje aktivno pratiti razvoj Vašeg djeteta i kao i do sada, brižno promišljati o odgoju i potrebama Vašeg djeteta.
Još jednom želim Vam zahvaliti na javljanju i pohvaliti Vašu brigu oko djeteta. Ako imate još nekih pitanja, možete se obratiti na liniju Hrabrog telefona za mame i tate svakim radnim danom od 09 do 20 sati na broj 0800 0800 ili putem e-maila savjet@hrabritelefon.hr. Želim Vam puno sreće!
Puno pozdrava,
Hana Hrpka, prof.