Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1384

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Polazak u vrtić


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

azzie

13.11.2018. 16:55

Poštovana,

Da li postoji, sa strukovne strane, neka preporuka vezana za dob kada da dijete krene u vrtić? Čitajući određene članke, nailazim na dobnu granicu od 3 godine. Pretpostavljam da neka univerzalna granica nije postavljena, jer vjerujem da bi tada i veći broj roditelja bio upoznat s njome. Vjerojatno se radi o individualnom pristupu svakom djetetu, te nekoj njegovoj spremnosti za taj korak. Mene kao roditelja zanima, koji su to asketi u ponašanju mojeg djeteta koji mi mogu ponuditi odgovor na pitanja da li je moje dijete spremno za vrtić? Odnosno da pod pritiskom okoline i životnih prilika ne napravim grešku preuranjenog upisa u vrtić, iako su realno svi znakovi bili preda mnom cijelo vrijeme samo ih ja nisam znao čitati.
Otac sam dečkića od 2 godine, i intuicija mi govori da je bolje da krene s 3 godine, dakle u sljedećoj pedagoškoj godini. Dok mi okolina sugerira da je već sada vrijeme za taj korak. Opet ne bih htio da mi moj zaštitnički mehanizam „zamuti“ pogled na situaciju, te da opet ne napravim grešku u drugom smjeru. Posebno iz razloga što „upasti“ u vrtić opet nije lako, te dugoročno možda opet ne idem na korist svojeg djeteta.

Unaprijed zahvalan na odgovoru.

Hana Hrpka, prof. psih.

16.11.2018. 23:25

Dragi tata,
ponajprije Vam se želim zahvaliti što ste odlučili potražiti savjet i što ste mi se ovim putem obratili. Činite mi se kao brižan otac koji se želi što više informirati o polasku djeteta u vrtić i da aktivno promišljate o odgoju Vašeg sina zbog čega bih Vas voljela pohvaliti. Nadam se da će Vam moj odgovor pomoći u promišljanju o odluci o tome kada upisati dijete u vrtić.
Ako sam Vas dobro razumjela, dvoumite se oko toga hoćete li upisati svog sina u vrtić sada kada ima dvije godine ili godinu dana kasnije, kada će imati tri godine. S jedne strane Vam okolina predlaže da ga upišete sada, a s druge strane Vi biste htjeli pričekati do sljedeće godine. Dok razmišljate o tome, imam dojam da smatrate da ne postoji točno određena dobna granica, ali ipak i dalje niste sigurni kako bi različite opcije mogle utjecati na Vaše dijete. Čitajući Vaš upit stekla sam dojam da ste zabrinuti u vezi toga bi li upisivanje u vrtić u određenoj dobi moglo imati dugoročne posljedice na rast i razvoj Vašeg sina, stoga biste htjeli prije svoje odluke dobiti što više informacija o mogućim prednostima i nedostacima obje odluke.
Polazak u vrtić je za dijete velika promjena jer se nalazi u novoj okolini, okruženo s novim i nepoznatim osobama. Od sigurnog i poznatog okruženja i osoba koje su do sada bile s djetetom, u vrtiću mu se stvara novi izazov da i to novo okruženje postane sigurno i njemu ugodno mjesto gdje može steći puno prijatelja i učiti igrajući se. Kao jedna od najvažnijih prednosti vrtića često se ističe mogućnost razvijanja socijalnih vještina kroz upoznavanje i druženje s drugom djecom. Svoj djeci je potrebno neko vrijeme za prilagodbu, koje uvelike ovisi i o dobi djeteta, ali svakako je prirodno očekivati da dijete ima neku reakciju na vrtić. S druge strane, taj proces prilagodbe kod neke djece ide brzo i spontano, dok druga djeca imaju poteškoća s prilagodbom pa je potrebno više im prilagoditi pristup. I djeca koja se nađu u takvoj situaciji ipak se s vremenom naviknu na vrtić i proces prilagodbe ne bude neko iskustvo koje na njih negativno utječe. Vezano uz Vaš upit, zaista ne postoji univerzalna dobna granica kada bi dijete trebalo krenuti u vrtić i tijekom donošenja te odluke potrebno je uvidjeti individualne potrebe vlastitog djeteta jer svaki roditelj najbolje poznaje svoje dijete. Najviše se to odnosi na privrženost djeteta koju je razvilo prema bliskim osobama, koliko mu je važno i potrebno sigurno i poznato okruženje, koliko je često dijete s Vama ili s drugom bliskom osobom te Vašim mogućnostima za upis djeteta u vrtić (uključujući posao, odnosno radno vrijeme). Potičem Vas da razgovarate s majkom djeteta i da zajednički donesete tu odluku, kao i da razmislite o tome što očekujete da bi dijete dobilo, ali i izgubilo ako se odlučite za neku opciju. Primjerice, možda mislite da sada imate priliku upisati dijete, a dogodine će to biti teže zbog manjka mjesta. S druge strane, možda imate priliku biti uz dijete kod kuće pa će djetetu više koristiti druženje s vama nego s vršnjacima u toj ranoj dobi. Nakon što odluku donesete, svjesni mogućih nedostataka, na njih možete obratiti dodatnu pažnju kako biste ih smanjili na najmanju moguću mjeru. Ako se odlučite za upis, postoje smjernice vezane uz to kako učiniti prilagodbu na vrtić lakšom za dijete. Neke savjete možete pročitati u članku Priprema djeteta za vrtić na web stranici Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba na ovoj poveznici: https://www.poliklinika-djeca.hr/...alno/teme/priprema-djeteta-za-vrtic/.
Ako imate još nekih pitanja, možete nazvati besplatnu liniju Hrabrog telefona za mame i tate svakim radnim danom od 9 do 20 sati na broj 0800 0800. Javiti se možete i putem e-maila na savjet@hrabritelefon.hr ili ponovno ovim putem.
Srdačan pozdrav,
Hana Hrpka, prof.