Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 425 | Broj poruka: 1376

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Psihomotorične nočne krize


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

dalibor

24.07.2009. 15:12

Poštovani, imam curicu staru godinu i osam mjececi inače jako vesela,razigrana i pametna za svoje godine.Več par tjedana ja i žena imamo fobiju kada se noč bliži i mala Leonarda treba iči na spavanje. Naime, ona je inače uvjek dobro spavala cijelu noč nikada se nije budila ali to više nije slučaj. Probudi se najčesće oko 1 sat ujutro iziđe iz krevetića i počne plakati vrištati i doslovice histerizirati, ne da se uzeti u naručaj ili bilo što drugo opire se nogama i rukama i vrišti. I to zna potrajati pa nekada i do 4 - 5 ujutro i jedva je nekako smirimo. Baš smo bili neki dan kod pedijatra i on kaže da je snjom sve uredu i da nema nikakve panike da ima takozvane psihomotorične nočne krize koje če s vremenom proči. Neznam jeli ima ko sličnih iskustva ali bi nam nekakva pomoč dobro došla jer smo žena i ja na rubu živaca!Što su to psihomotrne nočne krize ?? Kako ih izbjeći ?? Unaprijed hvala i pozdrav

Hana Hrpka, prof.

31.07.2009. 15:47

Poštovani,

hvala Vam što ste se obratili za pomoć na ovom forumu. Vjerujem da ste zabrinuti za svoje dijete, ali mi je jasno da ste i sami, kao i Vaša supruga, iscrpljeni sa tim noćnim epizodama Vama neuobičajenog ponašanja Leonarde.
Nažalost, nisam upoznata sa terminom psihomotorične noćne krize, pa Vam preporučujem da se o dodatnim informacijama vezanim uz to stanje obratite pedijatru Vaše kćeri. Kada kažete da je dijete budno od 1 sat po noći pa sve do 4-5 sati, to predstavlja dosta dugo vremensko razdoblje, zanima me konkretno što sve Vaše dijete u tom vremenu radu. Da li je ono „histerično“ cijelo vrijeme, dopušta li da ju se s vremena na vrijeme uzima u ruke, postoji li dio vremena kada je mirnija, pa opet postane uznemirena? Vaš post me, moram priznati, asocirao na pojavu noćnih strahova kod djece, koji su normalna pojava za njenu dob. Riječ je o epizodama iznenadnog buđenja koja su obično praćena plakanjem, vrištanjem, ustajanjem i strahom. Za to vrijeme dijete je teško probuditi i to stanje roditelji često opisuju kao da je dijete budno, ali ništa ne doživljava. Strahovi u spavanju najčešće se pojavljuju u prvoj trećini noći, ali mogu se pojaviti u bilo kojoj fazi dubokog spavanja. Tijekom spavanja dijete iznenada vrisne, zaplače, izgleda ustrašeno, često je preznojeno, ubrzanog rada srca, crveno u licu, napeto te ga je vrlo teško probuditi i utješiti. Pri prvim susretima s tim problemima roditelji pokušavaju probuditi dijete koje je tada najčešće smeteno i dezorijentirano, nije posve probuđeno i samo se vraća snu, a ujutro se ničega ne sjeća. Dijete ne treba buditi, važno je utješiti ga, biti uz njega. U ranoj dječjoj dobi veliki broj djece doživi noćni strah i to najčešće nije ništa ozbiljno i ne zahtijeva pomoć stručnjaka.
Promatrajte ponašanje Vaše kćeri, zapisujte njena ponašanja. Ovakve epizode zaista jesu normalne za njezinu dob, no ukoliko takvo ponašanje potraje, bilo bi dobro da ju ponovno odvedete kod pedijatra. Također bi bilo dobro da se posavjetujete sa psihologom na koji način se postaviti prema njenim epizodama, što raditi, a što ne. Za to Vam preporučujem da se javite u Savjetovalište za roditelje i djecu pri udruzi Hrabri telefon. Više informacija možete dobiti na broju telefona 01 6112 758. Ukoliko ne živite blizu Zagreba i nezgodno Vam je putovati, savjet psihologa možete dobiti u kliničkim i bolničkim centrima te većini domova zdravlja.
Sretno!
Hana Hrpka, prof.