Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1385

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Riješiti problem noćnog mokrenja


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

dubili

24.11.2010. 00:10

Poštovana doktorice, trebam savjet vezan uz noćno mokrenje moje kćerke u nadi da ću nešto korisno moći primijeniti.
Ona je stara 3,5 godine i problemi su počeli prije 3 mjeseca. U zadnjih mjesec dana mokri svaku noć u krevet. Pelene je skinula sa 25 mjeseci bez ikakvog problema tako da bi njezin problem bio sekundarna noćna enureza. Čitajući po netu i proučavajući našu obiteljsku situaciju došla sam do zaključka da bi to kod nje moglo biti emocionalne prirode. Imala je samo 1,5 godinu kada je dobila brata što je jako teško prihvatila. Njoj više poklanjam pažnju jer je osjetljivija, boležljivija, a ona se ponaša kao da nikad nije dovoljno. Trenutno je u nekoj fazi mama, mama u tolikoj mjeri da ne mogu bez nje otići na wc. Jedino s čim povezujem problem noćnog mokrenja je moje dodatne obaveze na poslu. Dolazim doma umorna i iscrpljena i moram priznati da odradim s njom i bracom kupanje, maženje, čitanje, ali možda to napravim onako mehanički, a ne ležerno ,pa da to nije razlog njezinim problemima. Analizirajući situaciju, došla sam do zaključka da je preosjetljiva i još uvijek jako ljubomorna na mlađeg brata.
Imate li kakav savjet na temelju ovoga što sam Vam napisala?
Da, nije mi jasno kako to može biti nasljedno? Naišla sam podatak da djeca čiji su roditelji imali s tim problem imaju 45% šanse da imaju isti problem.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru, lijepi pozdrav.

lolipop

26.11.2010. 18:30

mojoj djevojčici su ti isti problemi počeli s navršene 3 godine i trajali do prije 2 mjeseca. sad joj je 10 g . prošle smo sve moguće pretrage od ultrazvuka bubrega , mikrobioloških pretraga, nefrologa, psihologa itd. zaključak je bio da dijete mokri zbog psiholoških problema tj krenula je u vrtić gdje je morala sve djeliti s drugom djecom a kod kuće je bila mažena i pažena i u centru pažnje. nefrolog joj je prepisao terapiju amizol tabletica koje je trošila 100 dana i u tom periodu nije imala nikakvih problema s mokrenjem. no čitajuči uputu o tom lijeku zabrinula sam se jer piše da je to neka vrsta laganog antidepresiva pa smo prekinule s uzimanjem. ove godine u 4 mjesecu krenule smo na homeopatsku terapiju koja nije odmah dala rezultata međutim sad posljednja 2 mj se nešto pomaklo i ona se pomokrila svega 2 puta. nadam se da je ta ružna i nadasve neugodna faza koja je trajala punih 7 godina sad konačno iza nas. također se nadam da sam vam ovim barem malo pomogla i da ćete se vi također uskoro riješiti problema s mokrenjem.

Savjetodavna linija, za djecu

07.12.2010. 17:00

Poštovana,

po svemu što ste napisali, vidim da ste se dobro informirali o problemu Vašeg djeteta. Uzrok enureze je vrlo često emocionalne prirode. S obzirom na situaciju, postoji velika vjerojatnost da je mijenjanje njezine socijalne okoline odnosno rođenje mlađeg brata dovelo do tog problema. Naime, u različitim razvojnim fazama djeca se susreću sa više ili manje stresnim situacijama na koje mogu reagirati na različite načine. Od promjena u ponašanju, psihosomatskih tegoba, ignoriranja, plakanja, privlačenja pozornosti ili vraćanja u fazu kada su i sami bili beba koja je popraćena čestim noćnim mokrenjem, plakanjem, traženjem dudice i sl. Važno je imati na umu da je takva reakcija sasvim uobičajena samo što kod neke djece taj period privikavanja na promjene u obitelji traje duže, a kod neke kraće te da se odgovarajućim radom sa djetetom ovakve situacije mogu vrlo uspješno riješti. Pokušajte kćerkicu što više uključiti u aktivnosti oko bebe, naravno prema njezinim mogućnostima. Uz to, pokušate pronaći vremena da određeni dio vremena provodite samo s njom npr. dok mlađi brat spava. Možete i porazgovarati s njom na način koji ona razumije i probati joj objasniti da i nju i brata volite na isti način i da ćete biti tu za nju kada joj to bude potrebno.
Ukoliko ovakvo stanje potraje bilo bi dobro obratiti se za pomoć djetetovom pedijatru koji Vas može dalje uputiti kod psihologa kako bi se ustanovio točan uzrok problema i kako bi se što prije krenulo raditi na njegovu rješavanju. Ako živite na području grada Zagreba možete se obratiti u Kliniku za dječje bolesti (Klaićeva).
Ako niste u Zagrebu, bilo bi dobro da se onda obratite stručnjacima u Vašoj sredini od kojih ćete dobiti konkretne informacije kako dalje postupati.

Srdačan pozdrav
Hana Hrpka, prof.

rajcica

29.11.2013. 15:20

Postoavni, molim Vas za savjet. Imam cerku od 3 godine i 10 mjeseci. Ostavili smo pelene jos u maju mjesecu. Po danu ne piskimo u gace vec 2 godine a po noci od maja mjeseca. Pre mjesec dana je pocela piskiti nocu u krevet. Jednostavno ima cvrst san i nemoze se razbuditi kad treba piskiti. Ja kad je probudim ona piski i sve je super ali kad treba sama da se budi ona prespava. I kad se upiski onda se probudi i kaze mama presvuci me mokra sam. Zanima me sta moze da bude i kako da se rijesi ovaj problem. Kad se probudi mokra sve sa njom polako bez galame. Posto radim pa kad dodjem kuci pricamo o tome ona kaze necu vise probudicu se i na tome se zavrsava. Ja je ne forsiram previse o tome, cekam da vrijeme kaze svoje. Da napomenem jos ovo. Kontrolisali smo anlaz urina i sve je uredu. Znaci nema prehlade ni upale pa da joj se piski. Jednostavno kao da je naisla neka faza da se piski u krevet i to samo nocu. Po danu je sve u redu.
Unaprijed se zahvaljujem na vremenu i paznji koju sam Vam oduzela.

Hana Hrpka, prof. psih.

04.12.2013. 14:35

Poštovana mama,

najprije bih Vam se željela zahvaliti što ste nam se obratili i time nam ukazali svoje povjerenje. Pohvalila bih Vas za trud i nastojanje da potražite dodatne informacije o razvoju Vašeg djeteta, iz čega mogu zaključiti da ste vrlo brižna majka koja pažljivo prati razvojne promjene svoje djevojčice i brine se za njezinu dobrobit.
Na temelju Vašeg upita zaključujem da ste zabrinuti oko problema u navikama mokrenja koji su se nedavno pojavili kod Vaše kćeri. Kažete da je usvojila kontrolu mokrenja prije dvije godine, odnosno prije pola godine uključujući i kontrolu noćnog mokrenja. No, prije mjesec dana počela je noću piškiti u krevet. Vjerujem da Vas je situacija u kojoj ste se našli „zatekla“, no takve i slične situacije su nerijetke u svakom roditeljskom stažu.
Iz Vašeg upita sam dobila informacije na temelju kojih mogu dobiti određenu predodžbu o situaciji u kojoj se nalazite Vaša curica i Vi. Voljela bih napomenuti da ću u nastavku iznijeti neke od mogućih uzroka ponašanja Vaše djevojčice, no ne mogu sa sigurnošću reći da su upravo oni u pozadini ponašanja koje Vas zabrinjava. Za najbolji odgovor trebalo bi direktno razgovarati i s Vama i s Vašom djevojčicom kako bi se dobile dodatne informacije. Ono što mi se čini kao jedna od mogućnosti jest da je možda riječ o tzv. sekundarnoj noćnoj enurezi. Za razliku od primarne enureze gdje dijete nije uopće usvojilo kontrolu mokrenja u dobi u kojoj je to očekivano, sekundarna enureza označava nevoljno mokrenje kod djece koja su prethodno uspostavila kontrolu mokrenja, no u nekom trenutku su ponovno počela nevoljno mokriti. Sekundarna noćna enureza dijagnosticira se kada se nekontrolirano noćno mokrenje pojavljuje najmanje dvaput tjedno, kroz razdoblje od nekoliko mjeseci. Noćne enureze u djece do pet godina starosti uobičajena su i česta pojava i obično se spontano povlači. Bilo bi dobro izbjegavati paniku i pretjeranu zaokupljenost djetetovim noćnim mokrenjem jer većina djece ipak stekne kontrolu nad mokrenjem do adolescentne dobi. No, zbog mogućih popratnih poteškoća s kojima se dijete može suočavati nije dobro niti predugo čekati da se problem spontano povuče. Ukoliko se pored savjeta i smjernica koje ću navesti u nastavku ne postigne uspjeh ili se ova faza mokrenja u krevet produži, bilo bi dobro da se javite dječjem psihologu ili/i pedijatru.
Što se tiče pitanja uzroka enureze, ne postoji jednostavan odgovor. Jedan od uzroka je nasljedni što zapravo znači da postoji obiteljska sklonost enurezi. Uz to, neka djeca u snu luče manje hormona koji regulira zadržavanje vode u tijelu, što u kombinaciji s dubokim snom dovodi do noćnog mokrenja. Tu su i organski uzroci koji podrazumijevaju bolesti mokraćnog sustava, od kojih su neki: infekcije mokraćnog sustava, šećerna bolest, oštećenja donjeg dijela kralježničke moždine i sl. Iz napisanoga vidim da ste jedan organski uzrok i sami otklonili pregledom urina. Najčešće se ipak tu radi o emocionalnim uzrocima te se enureza tu javlja kao reakcija djeteta na neku situaciju ili događaj koji ono doživljava stresnim. To mogu biti nepovoljne i stresne okolnosti kao što su razvod ili učestali sukobi roditelja; rođenje brata ili sestre, smrt u obitelji, preseljenje, hospitalizacija, odlazak u vrtić ili bilo koja druga promjena u djetetovoj okolini koja kod djeteta izaziva osjećaj nesigurnosti i druge neugodne emocije. Često znaju u pozadini biti neki događaji koji odraslima ne moraju izgledati zabrinjavajućima, ali djetetu mogu izazivati nelagodu i stres. Dijete tada može reagirati povratkom na prijašnje stanje razvoja i ponovo početi nekontrolirano mokriti. Tako ono signalizira da situacija u kojoj se nalazi nadilazi njegove sposobnosti da se s njome nosi. Upravo zbog širine mogućih uzroka koji mogu ležati u pozadini enureze dobro je, kako sam već spomenula, konzultirati se direktno sa stručnjacima u ovome području prije postavljanje konačne dijagnoze.
Roditelji su najčešće zbunjeni, uzrujani i osjećaju se nemoćno kad se pojavi ova poteškoća. U tim situacijama neki roditelji krive dijete pa ga kažnjavaju zbog mokrenja u krevet. To je svakako pogrešno i kontraproduktivno jer nikako nema smisla kažnjavati dijete za nešto što ne može svjesno kontrolirati i što ne radi namjerno. Još jedna stvar koju bi trebalo izbjegavati je predbacivanje ili ismijavanje tog ponašanja djetetu pred drugima, posebno onima izvan užeg kruga obitelji, jer se kod djeteta može razviti sram. Drago mi je vidjeti da ste toga svjesni i da svojoj curici pružate podršku umjesto kazne. Kažete da se, kada se dogodi da se Vaša djevojčica upiški noću, trudite polako i bez galame smiriti situaciju, kao i da razgovarate s njom o tome. To je zaista pohvalno i ohrabrila bih Vas na daljnje strpljivo razgovaranje i objašnjavanje, kao i strpljenje u očekivanju promjena i poboljšanja kod djeteta. Ono što trebate znati je to da je ta situacija i njoj samoj vjerojatno neugodna i zbunjujuća i može je činiti nesigurnom, što može utjecati na njezino samopouzdanje. Zato je potrebno dati joj ono što mi se čini da joj i dajete - adekvatnu pažnju i podršku, kroz sam razgovor i druge zajedničke aktivnosti i igre koje će joj dati do znanja da Vam je stalo do toga što se s njome događa.
Dijete se može i dodatno motivirati na promjenu ovoga ponašanja i to na način da se neposredno izgrađuje i njezino samopoštovanje. Važan motivacijski poticaj može biti da dijete samostalno prati i bilježi kada mu se događa noćno mokrenje. Tako se sa djetetom može nacrtati kalendar u kojeg se crtaju znakovi za „suhe noći“. Bilježenje pomoću jednostavnih simbola (primjerice sunce/kiša) daje djetetu osjećaj veće kontrole nad procesom promjene koju se želi postići. Dodatno može pozitivno djelovati sistem nagrađivanja za uspješne noći, na način da joj priuštite male i simbolične nagrade za svaku „suhu“ noć. Tako nagrađivanjem možemo učvrstiti ponašanja koja želimo da se češće javljaju. Naravno, najljepši poklon je otvorena pohvala i zagrljaj roditelja.
Korisno bi bilo i dati manje količine tekućine djetetu prije spavanja ili ne pije tekućinu nakon posljednjeg obroka prije spavanja. Također, dobro bi bilo pomokriti se neposredno prije spavanja te hrabriti i poučavati dijete da prati signale organizma koji nagovješćuju pražnjenje mjehura. Sve su ovo neki od smjernica koje mogu „upaliti“. Svako je dijete posebno i neka se smjernica može više ili manje pokazati djelotvornim, no Vi kao majka najbolje poznajete svoju kćer i vjerujem da najbolje možete procijeniti što i kako primijeniti kako bi se što prije i bezbolnije razriješila ova situacija.
Ako budete imali dodatnih pitanja ili želju da javite razvoj situacije uvijek se možete iznova javiti ovim putem. Javiti se možete i na besplatnu i anonimnu savjetodavne linije Hrabrog telefona za mame i tate na broj 0800 0800 svakim radnim danom od 9.00 do 20.00h. Usluga koju Hrabri telefon nudi je i chat, svakim radnim danom od 15.00 do 18.00h na www.hrabritelefon.hr/chat.
Podršku i informacije za sva pitanja s kojima se susrećemo u roditeljstvu možete potražiti i na Telefončiću – savjetodavnoj liniji namijenjenoj roditeljima i drugima koji brinu o najmlađoj djeci. Putem telefonskog broja 01/4850-555 omogućena Vam je svakodnevna dostupnost stručne podrške i informacija iz područja ranoga razvoja djece i suvremenoga roditeljstva. Linija je otvorena od 7 do 22 sata, a njezinim stručnjacima se možete obratiti i putem e-mailainfo@telefoncic.hr. Tim Telefončića čine medicinske sestre, patronažne sestre, primalje, psihologinje, socijalne pedagoginje i logopedinje s višegodišnjim iskustvom rada s obiteljima i djecom predškolske dobi.
Na samome kraju bih Vam još jednom zahvalila na javljanju i pohvalila Vas za trud i brigu oko dobrobiti Vaše djevojčice, kao i visoku motivaciju da zajedno prevladate trenutačno nastale poteškoće. Želim Vam što brže prevladavanje ove faze i što više veselih trenutaka s Vašom kćeri.

Srdačan pozdrav,
Hana Hrpka, prof.