Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1384

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


ruka na vratu i razvod roditelja


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

majaless

14.10.2015. 14:20

Poštovani,

moj sin ima 5 godina. Muž i ja ne živimo skupa 4 mjeseca i ubrzo ćemo u postupak razvoda. Odnosi su uredni, civilizirani, dijete često viđa oca, ostalo je živjeti u istom stanu. Ide u vrtić, odnosi s bakom i djedom nepromijenjeni, razvod mu objašnjen, dosta smo razgovarali s njim i sve se nekako činilo da to ide "glatko" i da dijete to prihvaća. U početku je naravno bilo otpora ali nedavno mi je rekao da se sad srednje naviknuo što tata ne živi s nama a to znači da više nije tužan ili ljut radi toga.

Inače dijete je bilo često boležljivo i ima česte upale glasnica, u jednom periodu s cca 4 godine je mucao te se to povuklo nakon 2-3 mjeseca rada s logopedom. Prema dijagnozi logopeda intelektualno je dosta ispred vršnjaka (recimo zna odavno čitati, pisati i mala i velika slova, zbrajati, oduzimati i sl iako nitko ne forsira taj rad s njim ali on stalno zapitkuje...) dok je emotivno na razini svoje dobi. Oduvijek je bio malo povučeniji i dosta vezan za oba roditelja, posebice za mene, majku.

Ima nekih pola godine nakon laringitisa često drži ruku na vratu na početku nisam toliko pridavala važnost tome misleći da ga možda malo boli grlo pa mu je udobnije. Sada zadnjim 10 tak dana također nakon laringitisa ne spušta ruku s vrata. Govori da ga ništa ne boli ( laringitis je prošao), ne grebe ne žulja nego da mu je kad skine ruku osjećaj kao da mu je netko stavio nož pod vrat.

Nakon te izjave moram reći da sam se totalno prestrašila i šokirala, prvo ne shvaćam odakle mu uopće ta terminologija "nož pod vrat" gdje je on to mogao vidjeti, čuti? Jedino mi crtići padaju na pamet ali opet sam u šoku. Danas sam dogovorila s njim da idemo kupit maramu pa ćemo je držati oko vrata da ne mora on ruku.

Planiram nekakav posjet i otorincu da mu ipak medicinski pogleda vrat i grlo iako pretpostavljam da je razlog prije psihološki.
Inače njegovo ponašanje ne ukazuje na neke probleme, normalno spava u svojoj sobi, u vrtiću je odlično adaptiran, tete koje su upoznate sa situacijom ne vidu neke promjene, vesel je jedino što primjećujem da mu je teško što sada roditelje dijeli pa mi često govori da mu nedostaje tata kad je sa mnom i obrnuto tati da mu nedostaje mama kada je sa njime. Napominjem da dijete ne dobiva nikakve kontradiktorne informacije od roditelja te smo složni u odgoju i odlukama kao roditelji.

S obzirom na navedeno da li smatrate da su potrebne konzultacije s dječjim psihologom, nama kao roditeljima ili s djetetom. I da li da tom vratu i nožu pridajem pažnju ili ignoriram jer iskreno dosta sam zabrinuta i šokirana.

Hvala, Maja

Hana Hrpka, prof. psih.

17.10.2015. 00:25

Draga mama Maja,

prvo bih Vam se željela zahvaliti što ste mi se obratili i time iskazali povjerenje te vlastitu hrabrost, volju i brigu. Isto tako, drago mi je čuti da se Vaš sin dobro nosi s često traumatizirajućim periodom u životu – razvodom. U toj dobi djeteta razvod može biti vrlo potresan i izazvati dosta ljutnje i tuge pa mi je jako drago da ste uložili truda u osiguravanje njegove kvalitetne prilagodbe na novu situaciju. Roditelji često zanemare ovaj dio u strahu da će dijete dodatno povrijediti ili zbog vlastite neugode i boli pa mi je drago vidjeti da uspješno prolazite kroz ovo razdoblje te svom sinu ne dajete dvosmislene poruke. Isto tako, drago mi je čuti da se Vaš sin kvalitetno razvija kako u emocionalnom, tako i u kognitivnom smislu

Ako sam dobro shvatila, trenutno Vas najviše brine rečenica Vašeg sina kojom opisuje svoj osjećaj u grlu. Mogu zamisliti da Vas ovakva rečenica šokira, no s druge strane ona ne mora ukazivati na nešto neobično ili zabrinjavajuće. Moguće je da je takvu rečenicu Vaš sin čuo i na televiziji, a s druge strane, u ovoj dobi je on u mogućnosti povezati da kada se porežemo na nož, to izaziva bol, pa stoga ništa drugačije ne bi bilo ni da mu je nož pod vratom. Ako već niste, možete ga pitati da Vam detaljnije opiše taj osjećaj ili da Vam opiše gdje ili u kojoj situaciji ga je čuo.

Iako ste spomenuli da se Vaš sin dobro nosi s novonastalom situacijom razvoda, za njega to i dalje predstavlja određeni gubitak – gubitak dosadašnje strukture obitelji i mame i tate koji žive zajedno. Sasvim je prirodno i očekivano da u toj situaciji bude i tužan i ljut. Međutim, ponekad djeca ne znaju na adekvatan način izraziti svoje osjećaje, pogotovo ako misle da bi time mogli dodatno opteretiti svoje roditelje. Stoga je u ovom razdoblju posebno važno učiti dijete kako izraziti neugodne osjećaje koje osjeća, ali mu i više nego inače davati do znanja da ga oba roditelja i dalje vole. Na linku http://www.hrabritelefon.hr/admin...e-type-icons/brosura_razvod.indd.pdf možete naći brošuru Hrabrog telefona namijenjenu roditeljima u procesu razvoda i neke savjete kako pristupiti određenim poteškoćama koje mogu nastati iz tako stresnog razdoblja.

Drago mi je pročitati što pokušavate na različite kreativne načine riješiti to što Vaš sin drži ruku oko vrata. Međutim, čini mi se da marama koju bi on cijelo vrijeme držao oko vrata možda ne bi utjecala na to da se njegove brige smanje. Čak suprotno, on bi mogao dobiti potvrdu da je njegovo stanje „strašno“, toliko da cijeli dan mora nositi maramu. S druge strane, mogli biste mu pokloniti jednu „čarobnu maramu“ i opisati mu tu maramu kao onu koja otklanja sve boli, a nosi se samo 15 minuta dnevno. Postupno možete smanjivati nošenje marame pa je na kraju i potpunosti ukloniti.

Smatram kako je dobar prvi korak otići otorinolaringologu kako bi se isključile fizičke smetnje. Ako imate potrebu dodatno porazgovarati sa psihologom ili primijetite da se ovakvo ponašanje nastavlja, možete se obratiti psihologu u vrtiću. Isto tako, pozivam Vas da nam se u slučaju bilo kakvih nedoumica ili pitanja javite ovim putem ili putem našeg Hrabrog telefona za mame i tate na broj 0800 0800 koji je otvoren svakim radnim danom od 9 do 20 sati.

Dobila sam dojam da ste stvarno jako brižna majka i kako ste spremni na sve kako biste pomogli Vašem sinu i to je stvarno za svaku pohvalu. Potičem Vas i dalje na takav trud i upornost u rješavanju eventualnih poteškoća.

Srdačan pozdrav,
Hrana Hrpka, prof.