Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 425 | Broj poruka: 1376

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


savjet


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

nina

25.01.2010. 18:37

Poštovani!
. Moj budući suprug ima dječaka iz prvog braka kojem je šest godina. U vezi smo dvije i pol godine i dječak me prihvatio kao tatinu prijateljicu povremeno se družimo. Dijete živi sa majkom, a otac je jako brižan i nastoji da mu udovolji i ispuni sve njegove želje kad je kod njega. Dječak se svaki put jako raduje kad ide ocu jer ima puno veću pažnju kod oca nego majke, kao što i sam izjavljuje. Uskoro treba da se vjenčamo i po povratku sa bračnog putovanja vikend pripada ocu. Imamo dovoljno prostran stan ali otac želi da dijete spava zajedno sa nama na bračnom krevetu kao što je i spavao u dane kad je sa ocem, jer se dijete navodno boji spavati samo.Bojim se kako će dječak prihvatiti novu situaciju, kad vidi da ću i ja spavati sa njima na istom krevetu. Moj budući suprug kaže da će reći dječaku da sam se ja tu doselila i da ću živjeti sa njima.Smatram da bi trebao da mu objasni da sam ja sad njegova supruga. Molim Vaš savjet.

Hana Hrpka, prof.

17.02.2010. 11:47

Poštovana,

hvala Vam što ste se obratili za pomoć na ovom forumu te što se brinete za dijete Vašeg budućeg supruga.
Iz Vašeg posta mi je vidljivo da vas je dječak prihvatio kad dio života svog tate te vjerujem da će mu iz tog razloga i prilagodba na Vaš brak sada biti prihvatljivija. Ono što je jako važno jest da Vaš budući suprug razgovara sa svojim sinom o Vašem vjenčanju. Neka mu objasni da ste Vi već neko duže vrijeme u njegovom životu te da bi oboje voljeli vezu malo podignuti na veću razinu. Također neka mu objasni da će on sada zamijetiti neke promjene u prostoru u kojem živi-biti će zasigurno više Vaših stvari jer ćete se doseliti, provoditi ćete više vremena zajedno, spavati ćete u istom krevetu i sl. Obavezno mu treba naglasiti da Vašim vjenčanjem ljubav prema njemu (dječaku) se neće niti smanjiti niti promijeniti. Otvorenost za pitanja i iskazivanje osjećaja od strane tate je također od velike važnosti!
U postu sam također pročitala da dječak ima 6 godina. Mnogi roditelji imaju poteškoća sa spavanjem kod djece, jer se djeca boje spavati sama ili u mraku. Razlozi toga mogu zaista biti različiti. Roditelji stoga često zajedno spavaju sa djecom i u tome nema ničeg lošeg, ali bi bilo dobro radi samostalnosti djeteta postepeno ga učiti na spavanje u vlastitom krevetu u vlastitoj sobi (shvatila sam iz Vašeg posta da je stan dosta prostran, pa pretpostavljam da postoji soba za dječaka). Naravno, jako je važno to ne napraviti naglo, jer bi kod djeteta to moglo izazvati još veći strah te bi dječak to mogao povezati sa Vašim dolaskom. Tata bi trebao razgovarati sa dječakom o tome da on već sad ima 6 godina te da bi bilo dobro za njega, korak po korak, da spava u svojoj sobi koju može urediti kako god on želi. Neka se dogovore da ćete svi u početku spavati sa otvorenim vratima i dječak uz upaljeno svjetlo kako bi se osjećao sigurnije. S vremenom kada se dječak prilagodi, svjetlo se može gasiti te s vremenom ako želi i vrata se mogu zatvoriti. Važno je dječaka ne prisiljavati, nego kroz razgovor pun ljubavi i podrške doći do zajedničkog dogovora.
Ukoliko se pokaže kroz vrijeme da se dječak ne prilagođava na samostalno spavanje te se i dalje izrazito boji spavati sam, bilo bi dobro obratiti se psihologu za razgovor. Uputnicu za psihologa možete dobiti i kod djetetovog pedijatra, vjerujem da bi vam on mogao i preporučiti koji je psiholog dobar za navedene poteškoće.
Eto, nadam se da su Vam neki od navedenih savjeta od koristi. Želim Vam sreću u budućem braku!
Srdačan pozdrav,
Hana Hrpka, prof.