Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1382

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Trogodisnjak


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Zhorv

29.04.2016. 23:50


29.04.2016. 01:35

Pozdrav.Imam sina starog 3 god.i 3 mjeseca.od uvijek je bio jako vezan uz mene tj.vise uz mene nego uz supruga.Uvijek je bio dobar i poslusan,ma dijete za pozeljet.Ove godine u 2.mjesecu smo dobili drugo dijete.od tada pocinju nasi problemi.postao je neposlusan,inatljiv,nece jesti(iako je do nedavno sve jeo),baca igracke,stalno se svadja,tuce i to najvise mene.prema braci se ponasa lijepo-stalno ga grli,ljubi,svima govori o njemu.ne pokazuje nikakve znakove ljubomore.unazad kojih 2-3 tjedna je poceo stalno uzdisat(ko da mu fali zraka).dosta cesto govori da je tuzan i mene ispituje kako sam(svakih 15-20 min.).probali smo i s kaznama(ne gledanjem crtica,uzimanjem igracaka,ima svoj stolac za kaznu)ali nista ne pomaze.vristi,place po pola sata i nakon sat vremena opet napravi istu stvar zbog koje je bio u kazni.Nakon sto se koliko toliko smiri od placa dosta cesto se onako uz prisiljeni smijeh pokusava umiliti.
Da napomenem,braco je dosta "zahtjevno" dijete.dosta place jer ima grceve.
Trudimo se ukljuciti ga u sve ali je nezainteresiran.Meni dolazi mama pomoci s mladjim sinom (tata radi isljucivo popodnevne smjene) tako da dosta vremena i dalje provodim s njim.Bistro je dijete-zna brojati do 50,zna brojeve i vec neka slova.pjesmice pamti nakon 2-3 slusanja.igra se samo auticima,skoro ga nista drugo ne zanima.
Vise ne znamo na koji nacin pristupiti prema njemu jer kako se god ponasali on je imamo osjecaj sve gori.molim Vas za savijet i pomoc.
Unaprijed zahvaljujem.lp

Hana Hrpka, prof. psih.

05.05.2016. 16:10

Draga mama,

hvala Vam na povjerenju koje mi iskazujete kada ste sa mnom odlučili podijeliti ono što Vas muči. Iz pročitanog vidim da ste brižna majka te da ste zabrinuti za dobrobit svoga djeteta.
Čini mi se da Vas trenutno najviše brine promjena u ponašanju Vašeg starijeg sina koja se dogodila nakon rođenja mlađeg. Vaš stariji sin trenutno prolazi kroz velike promjene što može kod njega izazvati frustraciju. Ove promjene se ne odnose samo na rođenje novog djeteta već i na proces njegovog sazrijevanja. On polako razvija samoregulaciju te poboljšava razumijevanje uzroka svojih frustracija. Stoga, vrlo je bitno razgovarati s njim o emocijama. Emocije su u ovoj dobi česte i kratkotrajne te vrlo snažne. Ono što je važno znati je da se djeca također ne mogu suzdržati od otvorenog pokazivanja emocija, što roditelje ponekad šokira ili uplaši, a istovremeno im daje i priliku da zavire u djetetov svijet i vide kako mu je. Kad vidite da je Vaš sin tužan, možete ga primiti, zagrliti i razgovarati s njim te tako pokazati razumijevanje. Važno je da se dijete ne osjeti omalovažavano i da ga ne posramljujete zbog njegovih emocija. Također, imajte na umu da on uči od vas kako se treba nositi s neugodnim emocijama. Budite s njim strpljivi i podržavajući. Kažnjavajući ga za emocije koje iskazuje nikako nećete riješiti njegove i svoje teškoće. Time mu samo šaljete poruku da ne prihvaćate njegove emocije i da ne prihvaćate njega što kod dječaka ponovno izaziva burne reakcije, i tako u krug. Kazne nemaju smisla kao vid discipliniranja jer djecu ne uče što je ispravno i poželjno ponašanje.
Kažete da je postao neposlušan, agresivan, inatljiv, baca igračke, itd. Ovakvo ponašanje karakteristično je za djecu ove dobi kad oni testiraju granice svojih roditelja. Pokušajte ignorirati njegovo neprihvatljivo ponašanje u tom trenutku te nakon toga smireno razgovarajte s njim o uzroku ljutnje i njenim posljedicama. Strpljenje je uistinu bitno. Moguće je da ovakvim ponašanjem provjerava volite li ga kao prije. Ne zaboravite da ima samo tri godine i ne razumije svijet na jednak način kao što ga razumiju odrasli pa mu je nužno da provjeri stvari koje se nama podrazumijevaju, i to na svoj, dječji način koji nama izgleda neprihvatljivo.
Djeca s tri godine, nakon što postanu svjesni sebe, u prosjeku počinju osjećati stid, neugodu, zavist, ponos i krivnju. Budući da ste prinovu tek nedavno dobili, normalno je da se sin još privikava na novonastalu situaciju. Pohvalno je što uspijevate provoditi vrijeme s njim te je olakšavajuća okolnost što se lijepo ponaša prema braci. Međutim, to ne isključuje mogućnost da ga je strah da će izgubiti vašu pažnju i pozornost. Budući da još nema izgrađene odnose sa svojim vršnjacima. Vi ste mu glavni oslonac i izvor sigurnosti. Tim više što kažete da je bio jako vezan uz vas prije, a sada najviše Vas tuče. U vrijeme koje provodite s njim dajte mu do znanja da Vam je važan, pohvalite ga, igrajte se s njim. Iako je lijepo što dječak već zna brojeve i neka slova, čini mi se važnije u ovom trenutku da dobije pažnju u obliku igre i ugodne atmosfere. Dajte mu do znanja da uživate provoditi vrijeme s njim te ga uključite u brigu oko prinove oko onih stvari koje su mu zanimljive. Napisali ste da je nezainteresiran, unatoč Vašem trudu da ga uključite. Tako maloj djeci poput njega dobro je prikazati aktivnosti i zadatke kroz igru. Primjerice, tko će brže od vas dvoje pronaći bratu pelene, koliko mu treba da donese bočicu iz kuhinje, sakrijte igračke pa se igrajte toplo-hladno igre… Bilo koji način koji smislite da učinite svakodnevnicu zabavnijim može pozitivno utjecati na dječaka jer će time ispuniti svoje potrebe za igrom, vidjet će Vaš trud oko njega i osjećat će se važnim i sposobnim.
Također, voljela bih naglasiti važnost rutine za djecu. Važno je da izbjegavate nedosljednost u svom odgoju. Dosljednost im pridonosi osjećaju sigurnosti i predvidljivosti. Stoga pripazite na rituale/aktivnosti koje s njim radite i vrijeme u koje ih radite. Na taj način on će znati kad može računati na vas.
Osim brige za djecu, važno je da pripazite i na sebe, tj. vodite brigu o sebi kako biste im mogli biti bolja majka. Drago mi je da Vam vaša majka pomaže i na taj način vas rasterećuje. Ako Vam bude teško porazgovarajte s nekom osobom od povjerenja. Također, možete nam se ponovno javiti ovim putem na naš e-mail savjet@hrabritelefon.hr ili na našu besplatnu i anonimnu liniju Hrabrog telefona na broj 0800 0800, svakim radnim danom od 9 do 20h.

Želim Vam puno sreće s Vašom djecom i srdačno Vas pozdravljam,
Hana Hrpka, prof.