Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 425 | Broj poruka: 1376

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Promjena vrtica i prinova


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

pcelica222

27.04.2016. 09:30

Molim Vas savjet. Dijete od 2 god 4 mjeseca ide u jaslice, adaptacija je prosla bez problema i u principu ide dosta rado. Razmisljam ga prebaciti na jesen, kada bi imao 2 god 9 mjeseci, u novi vrtic koji nam je blize. Za vrtic sam dobila sve preporuke, tako da ne sumnjam u kvalitetu istog. Ono sto me muci je dali je pravi trenutak za premjestaj obzirom da pocetkom 10-tog mjeseca ocekujemo prinovu. Da li bi djetetu bilo previse promjena vrtica i nova beba u kuci? Da pricekam ipak jos jednu godinu pa ih skupa upisem u novi objekt? Opet, bojim se da ce teze prihvattiti promjenu sa skoro 4 godine kada se vec veze uz djecu u trenutnom vrticu.

Hvala.

Hana Hrpka, prof. psih.

29.04.2016. 18:40

Draga Mama,

hvala Vam što ste mi se odlučili javiti i na taj način mi ukazali povjerenje. Činite mi se zaista brižnom majkom koja želi da svaka odluka koju donose bude u najboljem interesu djeteta. Također, jako mi je drago vidjeti da se u ovakvim situacijama ne ustručavate potražiti savjet.

Iz onoga što ste mi napisali čini mi se da ste se već odlučili za prelazak u bliži vrtić, no dvoumite se kada da dođe do te promjene, s obzirom na to da bi u isto vrijeme u Vaš dom trebala stići prinova, te se pitate bi li to bilo previše promjena za Vašeg dječaka. Veseli me kad vidim da Vam je bitno kako se Vaše dijete osjeća te da propitkujete svoja razmišljanja oko vremena promjene vrtića, a sve to kako biste učinili ono najbolje.

Sami ste spomenuli kako Vas je strah da će promjenu vrtića Vaše dijete kasnije teže prihvatiti. Ono što Vam mogu reći je da se Vaš sin sada nalazi u fazi kada se djeca igraju jedno uz drugo, dok će kasnije ući u fazu kada se djeca igraju jedna s drugima i s te strane, ako se kasnije prebaci u novi vrtić, moglo bi se dogoditi da mu to zaista teže padne.

Djetetu je vrlo bitno da ima predvidljivu okolinu kako bi se osjećalo sigurno. Rekli ste da je adaptacija na prvi vrtić prošla bez problema te da Vaše dijete rado ide u vrtić. Na pamet mi pada ideja da razgovarate sa stručnim osobljem u novom vrtiću i vidite postoji li možda mogućnost da ga u vrtić prebacite već sada, kako bi do trenutka rođenja novog djeteta već imao uspostavljenu rutinu i strukturu. S obzirom na to da je i pred Vama velika promjena s novim djetetom, vjerujem da bi bilo bolje da je i Vama lakše, pa mi se čini da bi Vam i vrtić koji je bliže više odgovarao.

Dolazak prinove narušava obiteljsku rutinu i predvidljivost te djeca znaju reagirati na to na svakojake načine. Vaš zadatak u ovom trenutku je da dijete što je više moguće pripremite na tu promjenu - razgovarajte s njim i pokažite mu kako dolazak brata ili sestre ne mijenja ništa između Vas, da ćete se Vi i dalje igrati s njim i da ćete ga jednako voljeti kao i do sada. Također ga pripremite za ono što će se promijeniti, recite da se može dogoditi da ćete imati manje vremena za njega, ali da to ne znači da ga manje volite. Kada se beba rodi, pokušajte ga uključiti u što više zajedničkih aktivnosti. Oboje, i ostanak i prijelaz u novi vrtić, imaju svoje pozitivne i negativne strane. Pred Vama je teška odluka, no vjerujem kako Vi najbolje poznajete svoje dijete i njegove reakcije te da ćete donijeti najbolju odluku za njega.
Ako imate bilo kakvih dodatnih pitanja možete se obratiti i Hrabrom telefonu za mame i tate na broj 0800 0800 svakim radnim danom od 9 do 20 sati ili putem e-mail-a savjet@hrabritelefon.hr. Naravno, uvijek se možete ponovno javiti i ovim putem.

Za kraj bih Vas željela još jednom pohvaliti Vašu brigu za sina. Nadam se da će Vam ovaj odgovor donekle ublažiti nedoumice i pružiti određene smjernice za djelovanje. Potičem Vas da ustrajete u svojoj brizi i želim Vam puno uspjeha u ulozi majke.

Srdačan pozdrav,
Hana Hrpka, prof.