Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 426 | Broj poruka: 1379

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


upuznavanje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

virna

22.01.2010. 13:17

Poštovanje!

Samohrana sam majka četverogodišnje djevojčice i upravo iz toga razloga trebam savijet!
Naime, djete je unazad nekoliko dana počelo postavljati sve više pitanja o svome ocu, koji sa nama ne živi, iako smo on i ja u dosta dobrim odnosima. Nismo bili u braku, niti živjeli zajedno, ona ga je vidjela nekoliko puta, ali smo smatrali da joj informacije o tome da je on otac trebamo davati tek kada sama počne postavljati pitanja.
Kako je sada izrazila želju da upozna oca, mislila sam da ne bi bilo na odmet potražiti savijet psihologa o tome, na koji način djetetu prezentirati cijelokupnu situaciju i koji bi pristup bio najadekvatniji kod samog čina upoznavanja. Da li na neke faktore treba posebno obratiti pozornost?
Nastojala sam biti iskrena prema njoj i na svako njezino pitanje dala sam realan i potpun odgovor! Da li je to u redu?

Hana Hrpka, prof.

28.01.2010. 21:52

Poštovana gospođo,

hvala Vam što ste se obratili za pomoć na ovom forumu.
Biti samohrani roditelj je najčešće teško i stresno, bez obzira na to je li roditelj to sam izabrao ili ne. Dakle, bez obzira na razloge, samohrani roditelj se susreće sa više problema odjednom s tim da su neki očekivani, a neki neočekivani. Najčešće je taj stres povezan sa strahom i nesigurnosti oko odgoja svoje djece, jer nastoje "ispuniti" prazninu zbog odsustva drugog roditelja.
Dobro je u Vašem slučaju, što ste sa ocem Vaše kćeri u dobrim odnosima i što očito komunicirate oko djetetovih potreba i želja.
Kako Vaša kćer odrasta, tako je sve više svijesna sebe i svoje okoline, te i iz druženja sa ostalom djecom možda uviđa svoju obiteljsku situaciju tj. da ostala djeca imaju tatu, a ona ne. Dobro je što ste tu njenu potrebu prepoznali, jer mislim da je ovo pogodno vrijeme da djetetu objasnite situaciju.
Prije svega joj objasnite da postoje različite obitelji- velike, male, sa puno djece ili malo djece, sa dva ili sa jednim roditeljem i da to ne određuje koliko će obitelj biti sretna.
Objasnite joj situaciju na njoj razumljiv način, da odrasli ponekad odluče da neće biti zajedno, te joj naglasite da ona nipošto nije kriva što otac ne živi sa Vama. Izbjegavajte govoriti previše isprika oko njegovog neprisutva u obitelji. Uvijek ističite da je ona vrijedno i dobro dijete koje jako volite.
Iz Vašeg posta nisam shvatila da li bi otac htio dalje viđati kćer i općenito sudjelovati u njenom daljnjem životu? Možda bi bilo dobro da prije sa njim porazgovarate oko toga, jer je dosta bitno da dijete ima neku strukturu, a ne da se malo viđaju pa onda ništa. Uglavnom, nemojte joj davati lažne nade da će viđati oca, ukoliko neće, i davati joj neka obećanja koja možda otac neće ispuniti. Ukoliko će se viđati sa kćeri, objasnite joj da će te joj omogućiti da se viđa sa tatom kada će biti u mogućnosti. Razgovarajte sa njom o ocu i njenim osjećajima prema njemu kada god ima potrebu za tim, jer djeca često imaju potrebu za razgovorom o odsutnom roditelju. Takvim razgovorima joj možete pomoći da se umiri i da razrješi mnoge svoje nedoumice. U slučaju da postoje neki negativni osjećaji od strane roditelja prema odsutnom partneru, što kod Vas sada nije slučaj, bitno je da se ne pokazuju pred djetetom, u smislu da se ne govore ružne stvari djetetu o odsutnom roditelju.
Ukoliko nećete moći dogovoriti kontakte oca i djeteta, nemojte sebi to prebacivati, jer to uključuje čimbenike koji su van Vaše kontrole. Radite najviše na odnosu između Vas i Vaše kćeri. Pokušajte biti iskreni sa njom, dosljedni pogotovo u postavljanju granica koje su jako potrebne svakom djetetu. Ne popuštajte joj u svemu radi eventualnog osjećaja žaljenja što je zakinuta za očevu pažnju.
Sva ova energija i bliskost koju ulažete u odnos između vas dvije, koji će se tijekom godina nadograđivati, pomoći će Vam da što uspješnije odgojite svoju kćer, a ona će i sa vremenom kako će odrastati i bolje shvaćati ovu situaciju.
U koliko imate bilo kakva dodatna pitanja, možete nas nazvati na našu savjetodavnu liniju na broj 0800-0800, svakim radnim danom 9-18h. Linija je besplatna i anonimna.

Srdačan pozdrav
Hna Hrpka, prof.