Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 406 | Broj poruka: 1300

anonymous

Hana Hrpka, prof.

Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba
Zagreb, Đorđićeva 26


Zadržavanje stolice nakon odvikavanja pelena


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Duki19

15.07.2019. 16:05

Poštovani,naime imam dječaka star 35 mj. Prije mjesec dana sam je skinuo pelenu i krenuo obavljati nuždu mokrenja na tutu .. zatim je imao dvije stolice jednu u tutu ,drugu na wc školjku na svojoj daščici i pošto su bile vrućine na balkonu na pločicama je sakriven iza fotelje obavio ,od tog dana bio je veselo dijete i s ljubavlju je nagradjen...jede.oihe dosta tekućine inače veselo i aktivno dijete spava tri sata popodne bez pelene nepomokri se..jedino mu navečer stavljam zbog većeg unosa tekućine inače samostalno o inteligentno zdravo dijete..e sad od zadnje stolice imao je period 6 dana ne vršiti veliku nuždu a imao je nagone i vjerovatno tvrdu stolicu pa je zadržavao i bojao se ići bilo gdje to da obavi što sam na razgovor sa patronažnom sestrom kupila mu ISILAX sirup koji je koristio dva puta na dan i ništa ,topla kupka,masaža trbuha ništa i onda sam mu kupila glicerinske čepić ..stavili obukli pelenu i onda ga je potaknulo i iščistio se na WC školjki sa vriskom i plačem naravno to je bilo prekjučer,da bi danas stalno imao vjetrove i kaže ja sam kakio a kad pogledam nije...e sada da Vam postavim pitanje da li da mu dajem sirup ISILAX i dalje ili da čekam inače dok je bio u pelenama znao svaki drugi dan imati redovno i po tri stolice. Šta mi je činiti za dalje,molim Vašu stručnu pomoć i odgovor.Lp.Dubravka

Hana Hrpka, prof.

18.07.2019. 22:50

Draga mama Dubravka,
najprije Vam želim zahvaliti što ste mi se obratili i na taj način ukazali povjerenje. Nadam se da ćemo zajedno pronaći neke ideje koje će Vam pomoći u nošenju s poteškoćama koje navodite.
Naveli ste da je Vaše dijete prije otprilike mjesec dana prestalo vršiti nuždu u pelene i počelo koristiti tutu. Ako sam dobro razumjela, nakon obavljanja stolice izvan pelene dijete je svaki puta nagrađeno. Kažete da je zadnjih tjedan dana Vaš sin počeo zadržavati stolicu i nije obavio veliku nuždu 6 dana, nakon čega ste mu kupili sirup, što ga je potaknulo, ali mu je bilo bolno. Vjerujem da Vas ova situacija istovremeno uznemirava i žalosti te razumijem da ste zabrinuti.
Pitam se jeste li se konzultirali s pedijatrom u vezi djetetova zadržavanja stolice. Voljela bih napomenuti da je u situacijama kada ste zabrinuti za djetetovu zdravstvenu dobrobit prvi i najbitniji korak odlazak pedijatru te da je važno reagirati na vrijeme kako bi se pokušalo otkloniti poteškoće koje uzrokuju da dijete ne vrši veliku nuždu. U svome upitu naveli ste da ste se posavjetovali s patronažnom sestrom i na njezin prijedlog kupili sinu sirup, za što bih Vas željela pohvaliti. Međutim, potraje li zadržavanje stolice duže vrijeme, dobro je posavjetovati se s liječnikom kako bi se isključio neki od organskih razloga, poput različitih infekcija, gastroenteroloških problema i slično. Ako ste se već savjetovali s pedijatrom i primijenili savjete koje Vam je dao, ali smatrate da niti nakon primjene tih savjeta nema pomaka u reguliranju djetetove stolice, voljela bih Vas ohrabriti da mu se ponovno obratite i zamolite detaljniji pregled Vašeg djeteta.
Odvikavanje djeteta od pelena veliki je korak, kako za dijete, tako i za roditelje. U procesu odvikavanja od pelena vrlo je bitno naglasiti da se na dijete ne smije vikati ili ga kažnjavati ako obavi nuždu u gaćice. To ga može posramiti i obeshrabriti. Međutim, ako se odrasli izrazito vesele kada obavi nuždu na tuti dijete može osjetiti pritisak i može mu se javiti osjećaj neuspjeha ako ne obavi nuždu. Dijete treba umjereno pohvaliti kada obavi nuždu i dati mu do znanja da se ništa strašno nije dogodilo ako je nuždu obavilo u gaćice. Ako sam dobro razumjela iz Vašeg upita, napisali ste da je dijete nagrađivano za obavljanje nužde izvan pelene. Pitam se na koji je način i u kojoj mjeri nagrađivano. Naime, ako je svaki djetetov uspješan pokušaj vršenja nužde u tutu nagrađen pljeskom, zagrljajima, poljupcima i slično, to djetetu govori da mu taj čin može priskrbiti veliku pažnju ukućana. Pohvale za uspješno obavljanje nužde su poželjne, a važno je da ih dijete dobiva i u okviru različitih drugih aktivnosti kako ne bi povećan interes odraslih povezalo samo s procesom obavljanja nužde.
Dugotrajno zadržavanje stolice za dijete nije dobro zato što, kako ste i sami primijetili kod svog djeteta, može dovesti do jako tvrde stolice i otežanog i bolnog pražnjenja crijeva. Upravo iz tog razloga, preporučila bih Vam da se savjetujete s liječnikom što činiti kada dijete zadržava stolicu, ali istovremeno da zajedno s ostalim ukućanima dogovorite kako ćete reagirati kada dijete uspješno obavi stolicu. Često je riječ samo o prolaznoj fazi i poteškoćama koje dijete nadvlada. Vjerujem kako ova situacija predstavlja izvor stresa za Vas, no voljela bih napomenuti kako je važno da ostanete ustrajni i strpljivi. Naime, djeca vrlo dobro raspoznaju emocije svojih roditelja, naročito kada su u pitanju napetost i osjećaj panike, stoga, kada Vi ostanete smireni, veća je mogućnost da će i dijete biti opuštenije. Potičem Vas da povremeno uzmete vrijeme za sebe kada ćete napuniti baterije kako biste imali snage za sve izazove, ali i lijepe trenutke koje donosi roditeljstvo.
U slučaju da imate još briga ili pitanja, slobodno mi se ponovno obratite. Osim ovim putem, možete se obratiti na besplatnu savjetodavnu liniju za mame i tate Hrabrog telefona na broj 0800 0800 svakim radnim danom od 9 do 20 sati, kao i poslati upit na e-mail savjet@hrabritelefon.hr. Na kraju, imajte na umu kako je teškoćama na koje ste naišli važno pristupiti korak po korak, uz puno strpljenja i razumijevanja.
Srdačan pozdrav,
Hana Hrpka, prof.