Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1382

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Zadržavanje stolice nakon odvikavanja pelena


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Duki19

15.07.2019. 16:05

Poštovani,naime imam dječaka star 35 mj. Prije mjesec dana sam je skinuo pelenu i krenuo obavljati nuždu mokrenja na tutu .. zatim je imao dvije stolice jednu u tutu ,drugu na wc školjku na svojoj daščici i pošto su bile vrućine na balkonu na pločicama je sakriven iza fotelje obavio ,od tog dana bio je veselo dijete i s ljubavlju je nagradjen...jede.oihe dosta tekućine inače veselo i aktivno dijete spava tri sata popodne bez pelene nepomokri se..jedino mu navečer stavljam zbog većeg unosa tekućine inače samostalno o inteligentno zdravo dijete..e sad od zadnje stolice imao je period 6 dana ne vršiti veliku nuždu a imao je nagone i vjerovatno tvrdu stolicu pa je zadržavao i bojao se ići bilo gdje to da obavi što sam na razgovor sa patronažnom sestrom kupila mu ISILAX sirup koji je koristio dva puta na dan i ništa ,topla kupka,masaža trbuha ništa i onda sam mu kupila glicerinske čepić ..stavili obukli pelenu i onda ga je potaknulo i iščistio se na WC školjki sa vriskom i plačem naravno to je bilo prekjučer,da bi danas stalno imao vjetrove i kaže ja sam kakio a kad pogledam nije...e sada da Vam postavim pitanje da li da mu dajem sirup ISILAX i dalje ili da čekam inače dok je bio u pelenama znao svaki drugi dan imati redovno i po tri stolice. Šta mi je činiti za dalje,molim Vašu stručnu pomoć i odgovor.Lp.Dubravka

Hana Hrpka, prof. psih.

18.07.2019. 22:50

Draga mama Dubravka,
najprije Vam želim zahvaliti što ste mi se obratili i na taj način ukazali povjerenje. Nadam se da ćemo zajedno pronaći neke ideje koje će Vam pomoći u nošenju s poteškoćama koje navodite.
Naveli ste da je Vaše dijete prije otprilike mjesec dana prestalo vršiti nuždu u pelene i počelo koristiti tutu. Ako sam dobro razumjela, nakon obavljanja stolice izvan pelene dijete je svaki puta nagrađeno. Kažete da je zadnjih tjedan dana Vaš sin počeo zadržavati stolicu i nije obavio veliku nuždu 6 dana, nakon čega ste mu kupili sirup, što ga je potaknulo, ali mu je bilo bolno. Vjerujem da Vas ova situacija istovremeno uznemirava i žalosti te razumijem da ste zabrinuti.
Pitam se jeste li se konzultirali s pedijatrom u vezi djetetova zadržavanja stolice. Voljela bih napomenuti da je u situacijama kada ste zabrinuti za djetetovu zdravstvenu dobrobit prvi i najbitniji korak odlazak pedijatru te da je važno reagirati na vrijeme kako bi se pokušalo otkloniti poteškoće koje uzrokuju da dijete ne vrši veliku nuždu. U svome upitu naveli ste da ste se posavjetovali s patronažnom sestrom i na njezin prijedlog kupili sinu sirup, za što bih Vas željela pohvaliti. Međutim, potraje li zadržavanje stolice duže vrijeme, dobro je posavjetovati se s liječnikom kako bi se isključio neki od organskih razloga, poput različitih infekcija, gastroenteroloških problema i slično. Ako ste se već savjetovali s pedijatrom i primijenili savjete koje Vam je dao, ali smatrate da niti nakon primjene tih savjeta nema pomaka u reguliranju djetetove stolice, voljela bih Vas ohrabriti da mu se ponovno obratite i zamolite detaljniji pregled Vašeg djeteta.
Odvikavanje djeteta od pelena veliki je korak, kako za dijete, tako i za roditelje. U procesu odvikavanja od pelena vrlo je bitno naglasiti da se na dijete ne smije vikati ili ga kažnjavati ako obavi nuždu u gaćice. To ga može posramiti i obeshrabriti. Međutim, ako se odrasli izrazito vesele kada obavi nuždu na tuti dijete može osjetiti pritisak i može mu se javiti osjećaj neuspjeha ako ne obavi nuždu. Dijete treba umjereno pohvaliti kada obavi nuždu i dati mu do znanja da se ništa strašno nije dogodilo ako je nuždu obavilo u gaćice. Ako sam dobro razumjela iz Vašeg upita, napisali ste da je dijete nagrađivano za obavljanje nužde izvan pelene. Pitam se na koji je način i u kojoj mjeri nagrađivano. Naime, ako je svaki djetetov uspješan pokušaj vršenja nužde u tutu nagrađen pljeskom, zagrljajima, poljupcima i slično, to djetetu govori da mu taj čin može priskrbiti veliku pažnju ukućana. Pohvale za uspješno obavljanje nužde su poželjne, a važno je da ih dijete dobiva i u okviru različitih drugih aktivnosti kako ne bi povećan interes odraslih povezalo samo s procesom obavljanja nužde.
Dugotrajno zadržavanje stolice za dijete nije dobro zato što, kako ste i sami primijetili kod svog djeteta, može dovesti do jako tvrde stolice i otežanog i bolnog pražnjenja crijeva. Upravo iz tog razloga, preporučila bih Vam da se savjetujete s liječnikom što činiti kada dijete zadržava stolicu, ali istovremeno da zajedno s ostalim ukućanima dogovorite kako ćete reagirati kada dijete uspješno obavi stolicu. Često je riječ samo o prolaznoj fazi i poteškoćama koje dijete nadvlada. Vjerujem kako ova situacija predstavlja izvor stresa za Vas, no voljela bih napomenuti kako je važno da ostanete ustrajni i strpljivi. Naime, djeca vrlo dobro raspoznaju emocije svojih roditelja, naročito kada su u pitanju napetost i osjećaj panike, stoga, kada Vi ostanete smireni, veća je mogućnost da će i dijete biti opuštenije. Potičem Vas da povremeno uzmete vrijeme za sebe kada ćete napuniti baterije kako biste imali snage za sve izazove, ali i lijepe trenutke koje donosi roditeljstvo.
U slučaju da imate još briga ili pitanja, slobodno mi se ponovno obratite. Osim ovim putem, možete se obratiti na besplatnu savjetodavnu liniju za mame i tate Hrabrog telefona na broj 0800 0800 svakim radnim danom od 9 do 20 sati, kao i poslati upit na e-mail savjet@hrabritelefon.hr. Na kraju, imajte na umu kako je teškoćama na koje ste naišli važno pristupiti korak po korak, uz puno strpljenja i razumijevanja.
Srdačan pozdrav,
Hana Hrpka, prof.