Fizikalna medicina i rehabilitacija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 110 | Broj poruka: 229

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


bol u koljenu


Autor Poruka

Suzana

11.02.2002. 11:59

Prije 8 godina, nakon poroda, dojila sam 10 mjeseci i počela sam osječati bolove u koljenima. Doktor mi je rekao da je to nedostatak kalcija i da će bolovi prestati kad prestanem dojiti. Tako je i bilo. No, od prošloga ljeta ponovo sam počela osječati bolove u desnom koljenu i to ponajprije u vožnji kad su mi noge bile savijene. Osječam jaku bol u desnom koljenu (ljevo manje) kad su mi noge savijene (kao lagani grčevi). Prije nekoliko dana kad sam ulazila u auto i oslonila se na desnu nogu, koljeno mi je "zaskočilo" nakon toga sam još neko vrijeme osječala jaku bol. Dosta vremena provedem u autu, na poslu uglavnom sjedim. Povremeno osjetim i bol s vanjske strane natkoljenice odnosno u križima.Ne bavim se nikakvim sportom. Imam 34 godine, dvoje djece.

Nisam zbog toga bila kod doktora , ne znam da li je ta bol dovoljno opravdan razlog i stoga Vas molim za savjet, te unaprijed zahvaljujem.
Suzana.

Mr. sc. Porin Perić, dr. med.

05.05.2002. 22:59

Poštovana Suzana,

Najvjerojatnije se radi o patelofemoralnoj artrozi ili oštećenju hrskavice koljena u zglobu između stražnje strane ivera (patele) i prednje strane natkoljenične kosti (tzv.femoralnih kondila). Tipično se u takvim slučajevima javlja bolnost u prednjem dijelu koljena, u dubini, osobito nakon što su koljena dugo bila savijena, što je kod Vas slučaj.
Korisno bi bilo učiniti RTG pretragu oba koljenska zgloba da se vidi u kakvom su stanju koštani dijelovi, koji mogu biti i uredni.
U liječenju patelofemoralne artroze (ili osteoartritisa) koljena korisna je primjena vježbi koje snaže m.kvadriceps (četveroglavi mišić) s prednje strane koljena koji sudjeluje pri kretnjama u navedenom zglobu. Treba izbbjegavati dugotrajno čučanje, klečanje ili općenito položaj koljena s svinutim nogama. Korisne su i vježbe na biciklu-ergometru (kućnom biciklu) s ispruženim nogama i povišenim sjedalom na biciklu, radi smanjenja pritiska u navedenom zglobu. Generalno rečeno. što snažniji i bolji kvadriceps, to manje tegobe koje ćete imati.

Lijepi pozdrav,

mr. sc. Porin Perić, dr. med.