Fizikalna medicina i rehabilitacija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 110 | Broj poruka: 229

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Glukozamin


Autor Poruka

Antonija

13.03.2002. 12:56

Pozdravljeni,
imam 26 godina i prije godine dana dijagnosticirana mi je hondromalacija desnog koljena. Još u srednjoj školi dogodio mi se pad na to koljeno zbog kojeg sam imala bolove mjesec dana. Nisam išla kod liječnika i stanje se potpuno popravilo. Nakon toga bavila sam se rekreacijski jogingom i fitnesom. Prije više od godinu dana iznenada su se pojavili bolovi i fino pucketanje u kljenu. Rtg nije bilo nikakvih promjena. Ortoped koji mi je propisao fizikalnu terapiju-vježbe i elektrostimulaciju. Prošla sam nekoliko tretmana, ali stanje se nije značajno popravilo. Prestala sam se baviti sportom-za preporučene kao plivanje i biciklizam nemam puno prilike. Čitala sam da terapija nesterodnim antireumaticima može usporiti obnovu hrskavice. Glukaozamini pak navodno ne samo da ublažuju simptome, već mogu pomoći i u cijeljenju hrskavice. Moj ortoped nema s tim iskustva, pa vas molim da mi vi ogovorite. Zahavaljujem.

Mr. sc. Porin Perić, dr.med.

03.07.2002. 20:29

Štovana Antonija!

Točno je da neki od nesteroidnih antireumatika imaju negativan utjecaj na zglobnu hrskavicu poput Indometacina naporimjer, ali ne kod svih bolesnika naravno. Glukozamin sulfat može utjecati na smanjenje bolova u Vašem koljenu, boljoj pokretljivosti i boljem općem osjećanju, što je također individualno kod različitih bolesnika, ali mislim da je pretenciozno reći da pomaže cijeljenju hrskavice, jer takvi rezultati ne postoje. Lijek se vrlo dobro tolerira, nema značajnijih nuspojava, uzima se 3x 500 mg dnevno jedno vrijeme (najbolje 8-12 tjedana) uz moguće kasnije ponoivno uzimanje. Ja osobno preporučam taj lijek svojim bolesnicima, i jedan veći dio dobro reagira na njega uz praktički nikakve neželjene nuspojave.

Srdačan pozdrav,

mr. sc. Porin Perić, dr. med.