Fizikalna medicina i rehabilitacija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 110 | Broj poruka: 229

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Kičma-osteofitoza


Autor Poruka

Zlatko

28.02.2002. 22:17

Na standardnim rentgenogramima LS kralježnice očuvana fiziološka lordoza.Trupovi kralježaka su primjerene visine, diskretna redukcija širine iv prostora TH12-L1, uz reaktivnu rubnu osteofitozu u istom segmentu sprijeda. Diskretna rubna osteofitoza sprijeda u manjoj mjeri desno i na gornjoj pokrovnoj plohi L4 i L5. Redukcija širine iv prostora L5-S1 uz dorzopoziciju stražnjeg ruba trupa S1 prema L5 za širinu 5 mm, još bez razmaknuća malih zglobova te se radi o pseudo spondilolistezi. Diskretna dorzopozicija i stražnjeg ruba trupa L3 prema L4, ali još unutar 3 mm. Na funkcijskim rentgenogramima LS kralježnice vidljiv je izrazit instabilitet u segmentu L3-L4, redukcija u funkciji u segmentu L4, te potpuni gubitak funkcije u segmentu L5-S1 sa djelomičnom fiksacijom diskretnom artrozom malih zglobova desno.
Molim Vas da mi objasnite ovaj nalaz. Kako je stanje moje kičme, kolika je moja radna sposobnost, odnosno dali bih prošao na liječničkom pregledu za posao trgovca, te dali postoje šanse da dobijem toplice. Naročito me zanim šta je to osteofitoza. Imam 44 godine i osječam se veoma loše. Zamara me, odnosno izaziva bol duže stajanje, ležanje naročito na leđima. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Mr.sc.dr. Porin Perić

03.07.2002. 20:06

Štovani Zlatko!

Zahvaljujem na Vašem trudu i iscrpnom radiološkom nalazu koji ukazuje na postojanje degenerativnih promjena u području lumbalne kralježnice te postojanje manjeg klizanja pojedinih kralježaka u odnosu na susjedne (pseudospondilolisteza). Osteofitoza znači postojanje koštanih izdanaka u području kralježaka, koji mogu biti usmjereni u raznim smjerovima i ovisno o tome izazivlju ili ne određene simtome.
S obzirom na Vašu dob radiološki nalaz jest nešto lošiji nego za većinu populacije te dobi, ali treba reći glavnu stvar. Vrlo često radiološki nalaz ne mora biti u skladu s simptomima i kliničkim statusom Vaše kralježnice i obrnuto. To znači da možete imati loš raduiološki nalaz a dobru funkciju kralježnice i obratno. Stoga savjetujemo pregled reumatologa, te nakon uvida u cjelokupno stanje Vaše kralježnice može se donijeti prosudba o njezinoj funkciji.

Sradačan pozdrav, mr.sc.Porin Perić, dr.med.
spec.fizijatar-reumatolog