Fizikalna medicina i rehabilitacija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 110 | Broj poruka: 229

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Prijelom potkoljenice


Autor Poruka

Tomo

28.02.2002. 10:40

Poštovani,
dana 18.11.2001. dogodio mi se nespretan pad, otišao u hitnu u ......................, postavljena dijagnoza "contusio cruris sin." (napravljena rendgenska snimak) i preporučeno mirovanje, hladni oblozi i noga na povišeno. Kako sam i dalje osjećao jake bolove i nisam se smio niti malo osloniti na nogu pa nisam niti dva tjedna mogao raditi, obavio sam magnetnu rezonancu i postavljenja je dijagnoza:
St post fract cond lat tibiae sin sene disloc od XIV
St post fract capituli fibulae sin
St post rupturam m gastrocnemii et tib anter. 1 ruris sin
I slijedi gips-mirovanje-pa onda rehabilitacija-30 terapija (struja i vježbe). I ja trebam i moram ići raditi. Međutim, noga natiče, koljeno jako natiče, osjećam bolove u mjestu prijeloma, i dosta šepam.
Pitanje: što mi možete preporučiti kao eventualno dodatnu terapiju ili možda pregled-kako bi ubrzao potpuni oporavak (ako je on moguć-imam 45 godina)?
I drugo pitanje: kako je moguće da je na hitnoj u ................. postavljena potpuno pogrešna dijagnoza?
Unaprijed hvala.

Mr.sc.dr. Porin Perić

03.07.2002. 19:59

Štovani Tomo!

Magnetska rezonanca puno je osjetljivija i bolja pretraga od obične rendgenske snimke. Stoga je moguće da je nalaz RTG pretrage bio uredan, a kasnjom obradom utvrđene dijagnoze koje Vi imate (osobito ako nije bilo pomaka ulomaka, što je kod Vas upravo slučaj). Oštećenja mišića i drugih mekih tkiva uopće se ne mogu dijagnosticirati RTG pretragom, stoga je MR pokazala pravo stanje stvari.
Normalno je da nakon ovakve ozljede koljeno otiče, noga boli, potrebnio je uporno provoditi fizikalne terapije (neki puta i nekoliko seansi po 10 terapija) da bi se stanje potpuno normaliziralo. U slučaju da oporavak ne ide predviđenim tijekom, potrebno je konzulktirati najbližeg fizijatra ili reumatologa radi detaljnog pregleda i utvrđivanbja pravog stanja stvari te nastavka daljnjeg liječenja.


Srdačan pozdrav, mr.sc.Porin Perić,dr.med.
spec.fizijatar-reumatolog