Fizikalna medicina i rehabilitacija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 110 | Broj poruka: 229

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


lumboischalgia


Autor Poruka

Đurđa

10.01.2002. 23:22

Imam 47 godina. Prije 2-3 mjeseca osjetila sam bolove u lijevom koljenu, a prije mjesec jake bolove u cijeloj nozi. Dobila sam 26 injekcija (16 za bolove i 10 vitaminskih). Sada sam na terapiji peti dan. Dijagnoza je - naziv poruke. S obzirom da sam na bolovanju vec 1 mjesec, a jos uvijek me boli, navecer pijem Lubol 20 mg i po 2 komada. Molim vas da mi odgovorite kakva je to bolest, dali se moze potpuno izlijeciti i za koliko vremena. Radim kao prodavacica. Da li cu moci poslije izljecenja radit na nogama bez straha da mi se to opet dogodi ? Unaprijed hvala na odgovoru !

mr sc dr Porin Perić

26.01.2002. 21:45

Štovana Đurđa!

Kod lumboishijalgije ili kako se često kaže u našem narodu išijasa, dolazi do poremećaja u području donjeg, slabinskog dijela kralježnice kada tzv. intervertebralni diskus ili disk koji se normalno nalazi između susjednih trupova kralježaka, na neki način iskoči van iz svoga ležišta i pritisne pripadajuće živčane korjenove ili leđnu moždinu. Simptomi u nogama dolaze zbog toga što ti navedeni živčani korjenovi inerviraju određene mišiće i druge strukture u području nogu. Tipično se bol, trnjenje i grčevi javljaju u jednoj nozi i mogu se širiti duž cijele noge do samoga vrška stopala različitim intenzitetom i učestalošću. Klinička slika različito varira u različitih osoba- postoje sasvim blagi slučajevi koji prolaze za nekoliko tjedana, ali i znatno teži koji neki puta moraju biti podvrgnuti i operativnom zahvatu radi odstranjenja dijela diska koji na neki način "smeta" i uzrokuje bolove. Za navedeno stanje često se rabe različiti sinonimi poput hernije diska, protruzije ili prolapsa diska, što su sve na neki način određeni stadiji navedene bolesti. Liječenje može trajati različito dugo od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci, korisne su određene vježbe koje pomažu u jačanju muskulature leđa i prednjeg trbušnog zida radi učvrščenja navedenog segmenta koji je oštećen, preporuča se plivanje, ali prije svega edukacija o korištenju kralježnice u budućnosti, osobito različitih zaštitnih položaja da ne bi došlo do ponovnog iskakanja diska.Naravno da Vaše zanimanje predsavlja mogući dodatni otegotni faktor u ponovnom nastanku bolesti, čak i nakon njezinog izlječenja. Ali pravilnom edukacijom o vježbama u dvorani i bazenu, režimu života i zaštitninm položajima možete znantno smanjiti mogućnost za ponovnu pojavu bolesti. Jer postoji izreka: "Jednom križobolja, uvijek križobolja" što se na adekvatan ,gore spomenuti način može i na neki način demantirati. Zašto to ne bi Vi učinili.


Lijepi pozdrav, mr.sc.Porin Perić,dr.med.
spec.fizijatar-reumatolog