Fizikalna medicina i rehabilitacija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 110 | Broj poruka: 229

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


noge


Autor Poruka

mia

06.03.2002. 08:54

Moja kcerka ima 13 i pol mjeseci i intenzivno je prohodala prije mjesec dana. Kukove smo snimali sa dva i sa pet mjeseci i bili su OK. U vrijeme prohodavanja smo bili u SAD-u i prema tamosnjim "teorijama" prve djecije cipele trebaju biti nove, da ih formira prema vlastitom stopalu, i čvrstog đona ali bez ikakvih drugih zahtjeva (anatomski ulozak, visoko uz skocni zglob). Djevojcica mnogo hoda i cini mi se da su joj noge prilicno krive na "O". DA li je to privremeno? Moze li se uticati? Sta mislite o Americkim teorijama?

Mr.sc.dr. Porin Perić

03.07.2002. 20:23

Poštovana Mia!

Potpuno se slažem s američkim kolegama (iako dječja ortopedija i reumatologija nije moj izraziti predmet interesa) o dostatnosti samo novih čvrstih cipela u trenutku prohodavanja djeteta. Ulošci nisu potredbni u početku jer dijete do 2-3 godine ima debeli masni jastučić s plantarne strane koji nadomješta takove uloške. Noge mogu ići u O to je normalna pojava koja se svremenom korigira s rastom i razvojem djeteta, jer su kosti elastične i lako se modeliraju tijekom rasta djeteta.



Srdačan pozdrav, mr.sc.Porin perić, dr.med.
spec.fizijatar-reumatolog