Fizikalna medicina i rehabilitacija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 110 | Broj poruka: 229

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


osteoporoza


Autor Poruka

antun

31.01.2002. 19:43

Poštovani,
neki liječnici za tretman osteoporoze u novije vrijeme prepisuju Pleostat umjesto Fosamaxa.Postoje li neke prednosti u odnosu na Fosamax i koje, te da li je uz Pleostat neophodno dodatno uzimati Ca-preparate.
Pozdrav Antun

mr sc dr Porin Perić

27.03.2002. 20:49

Poštovani Antune!

Fosamax (generičkog imena alendronat) je noviji lijek od Pleostata (etidronat), koji se prije primjene Fosamaxa davao za liječenje osteoporoze znatno češće nego danas. Razlog tomu je postojanje brojnih studija koje su pokazalu djelotvornost Fosamaxa u sprečavanju i liječenju osteoporoze uz smanjenje rizika za razvitak osteoporotskih prijeloma. Oba lijeka spadaju u skupinu bisfosfonata i imaju vrlo slična svojstva.
U slučaje nepodnošljivosti Fosamax (npr. radi pečenja u jednjaku-ezofagitisa) kao alternativa se može davati Pleostat 400 mg dnevno kroz 2 tjedna zaredom svaka 3 mjeseca. Dakle lijek se uzima 2 tjedna, potom slijedi pauza od 2.5 mjeseci, i tako se ponavlja više puta.
Uzima se paralelno i kalcij, kao i kopd Fosamaxa.

Lijepi pozdrav, mr.sc.Porin Perić, dr.med.
spec.fizijatar-reumatolog