Fizikalna medicina i rehabilitacija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 110 | Broj poruka: 229

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


skafoidna kost


Autor Poruka

vlasta

30.01.2002. 23:22

U sedmom mjesecu prošle godine imala sam prijelom skafoidne kosti.Gipss rukav za navikularku nosila sam 2,5 mjeseca.Po preporuci kirurga otišla sam fizijatru gdje sam napravila 30 fizikalnih terapija.Rezultat fiz.ter. je da sam na pokretima dobila samo 5 stupnjeva.Nakon svega i dalje imam problema (posebice jer je u pitanju desna ruka),ruka me svakodnevno boli,otiče i nemoguće mi je sa njom napraviti najosnovnije pokrete (primjerice otvoriti vodu,otključati vrata,držati nešto u njoj...). Molim Vaš savjet,što poduzeti dalje. S poštovanjem,zahvaljujem.

mr sc dr Porin Perić

27.03.2002. 20:40

Poštovana Vlasta!

Kirurško liječenje nakon prijeloma skafoidne kosti traje barem 8 tjedana, dakle dulje nego neki slični prijelomi u popdručju šake. Razlog za to je nešto sporije cijeljenje i potrebno apsolutno mirovanje kroz to vrijeme da bi došlo do potpunog sraštenja skafoidne kosti radi specifičnih cirkulacijskih uvjeta u području te kosti. Kažete da niti nakon 30 fizikalnih terapija nije došlo do značajnog oporavka funkcije šake! To nije uobičajeni tijek rehabilitacije te svakako sugeriram pregled ortopeda koji se bavi problematikom šake ( u Zagrebu je to npr.Prof.Bilić u Klinici za ortopediju-Šalata). Prethodno svakako molim učiniti RTG šake da bi se dobio potpuni uvid u stvaranje kalusa.

Lijepi pozdrav, mr.sc.Porin Perić, dr.med.
spec.fizijatar-reumatolog