Fizikalna medicina i rehabilitacija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 110 | Broj poruka: 229

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


pitanje


Autor Poruka

Maja

02.02.2002. 21:49

Imam 29 godina. Prilikom rtg snimanja vratne kralježnice postavljena mi je sljedeća dijagnoza: Degenerativne promjene C kralježnice sa uznapredovalom osteohondrozom i instabilitetom. Artroza malih zglobova.
Unatrag 10 godina povremeno mi se javljaju smetnje s vidom- iskrenje pred očima, prelijevanje slike na rubovima vidnog polja. Pojava traje oko pola sata, a ponekad je praćena glavoboljom. Obavila sam oftalmološke i neurološke pretrage - svi nalazi su uredni. Zanima me da li ove smetnje mogu biti posljedica gore navedene dijagnoze. Unaprijed hvala!

mr sc dr Porin Perić

27.03.2002. 21:01

Poštovana Maja!

Degenerativne promjene vratne (C- cervikalne) kralježnice u 29 godini jesu malo preuranjene za Vašu dob. Budući je opisan i stanoviti instabilitet, treba se svakako zapitati da li ste udarili glavom ranije u mladosti ili možda imali kakvu prometnu nezgodu s trzajnom ozljedom vrata. Česta posljedica takovih trauma zna biti instabilitet (nestabilnost) pojednih dijelova vratne kralježnice. što može uzrokovati i simptomatologiju koju Vi navodite.Sami ste naveli da je okulistička i neurološka obrada uredna, što je dobro za Vas. Artroza malih zglobova definitivno može biti uzrok Vašim tegobama, jer može doći do određenog pritiska na priležeću a.vertebralis, koja je odgovorna za pojavu simptoma poput nejasnog vida, glavobolja i iskrenja pred očima.

Preporučam sprovesti fizikalnu terapiju prema programu za cervikalni bolni sindrom (cervikocefalni sindrom).

Lijepi pozdrav, mr.sc.Porin Perić.dr.med.
spec.fizijatar-reumatolog