Fizikalna medicina i rehabilitacija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 110 | Broj poruka: 229

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


PYRIFORMIS ili što drugo


Autor Poruka

Ervin

05.02.2002. 16:45

Velepoštovanom puku na znanje a specijalistima pitanje!
Imam 30.g./atletski razvijen/192cm/102kg.
Bavio sam se veslanjem oko 2.g.a nadalje samo rekreativno.
Pri učestalim vježbama istezanja i kondicionih treninga a pogotovo kod vježbe max.opterećenja nogu prema unutra i uporabi sile prema van,osjetio sam probadajuću bol u desnoj butini,na sredini u dubini.
Isprva nisam pridavao važnosti toj oštroj boli misleći da je posljedica preopterećenja na treninzima,no kasnije kako nije prestajala,sam ipak potražio liječničku pomoć.Isprva sam dobio informaciju doktora specijaliste da će me ta bol pratiti cijeli život,no kasnije je prestala uslijed mnogobrojnih elektrostimulirajućih terapija.Taj period je trajao oko 1/2 godine,te me zatim sve počelo boliti na isti način.Kranuo sam,nadalje,na ponovne el.stimulacije,UZV,med.gim.i ostalo,i...ništa.
Isprva se sumnjalo na ISHIJADIKUS,ali smo ga odmah isključili s obzirom da bol ne odlazi u desnu nogu.Kad sam se požalio da me zaboli čak i kad sagnem glavu prema naprijed pod kutem 90 stupnjeva,posumnjalo se na MENINGITIS,što je ubrzo isključeno.Ostao je još samo mišić PYRIFORMIS.Išao sam tako daleko da sam ovih dana izvršio pretragu MRI(Mag,rezonancije),koja je pokazala uredan mišić i živac.Zanima me da li postoji kakvo takvo rješenje mog slučaja osim operativnog zahvata?Netko je spomenuo tzv.BLOKADE,no jesu li trajnijeg karaktera?
Inače u zadnje vrijeme radim u kancelariji te me zaboli čak kad okrenem naglo glavu udesno,pri ulasku-izlasku iz automobila,kad vežem cipelu i sl.
Najsrdačnije ZAHVALJUJEM na bilo kakvoj riječi pomoći!!!!!!!!!

mr sc dr Porin Perić

05.05.2002. 22:44

Štovani Ervin!

Iz Vašega napisa nisam shvatio da li se ipak radi o sindromu m.piriformisa (barem na osnovu kliničkog pregleda), budući je nalaz MRI bio u cijelosti uredan. Ako je ipak riječ o sindromu m.piriformisa moguće je pokušati s lokalnim infiltracijama navedenog mišića u razmaku od nekoliko tjedana (ne više od 3 injekcije). Daje se najčešće kombinacija lokalnog anestetika poput Anekaina ili Lidokaina i neki od kortikosteroidnih preparata za takovu primjenu (najčešće Depo medrol). Ako takvo liječenje ne poluči rezultate, što je ne tako rijedak slučaj ostaje i mogućnost operativnog liječenja tj. opuštanje dijela navedenog mišića koji može biti napetiji nego inače. Operativni rezultati prema vlastitom iskustvu nisu uvijek potpuni.
Ako pak nije riječ o sindromu m.piriformisa, poreporučio bih ponovni pregled specijaliste reumatologa ili ortopeda radi utvrđivanja točne dijagnoze.


Lijepi pozdrav, mr.sc.Porin Perić, dr.med.
spec.-fizijatar-reumatolog