Fizikalna medicina i rehabilitacija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 110 | Broj poruka: 229

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Redukcija i.v.prostora


Autor Poruka

Ana

19.03.2002. 14:01

Na snimkama rengenskim vratne kralježnice nalaz je slijedeći: Na standardnim i funkcijskim snimkama cervikalne kralježnice vidi se alordoza, normalna visina i mineralizacija trupova kralješaka, a redukcija iv prostora C5-6, gdje su izražene lokalizirajuće spondilodeformirajuće promjene(dorzalni spondilofiti) i gubitak funkcije.Dakle diskopatija C5-6.
Molim Vas da mi objasnite dijagnozu i preporučite što mi je dalje činiti te da li je takav nalaz vrlo loš ili se još može nešto učiniti da bi se stanje popravilo.

Mr.sc.dr. Porin Perić

04.07.2002. 16:03

Štovana Ana!

Radiološki nalaz nije tako loš, ali zaboravili ste mi reći Vašu životnu dob, budući se radiološki nalaz razlikuje ovisno o životnoj dobi.
Još važnija stvar, ako nemate nikakvih tegoba, što može biti slučaj, onda možete zaboraviti svoj radiološki nalaz. Zašto? Postoji značajan nesklad između radioloških nalaza i tegoba bolesnika. To znači da možete imati relativno "loš" nalaz na RTG pretrazi a urednu i bezbolnu funkciju i obratno. Stoga ako imate neke tegobe javite se reumatologu na pregled i on će Vam najbolje objasniti sva pitanja u vezi s tim problemom. Postojanje dorzalnog osteofita ( hrvatski- stražnjeg koštanog izdanaka u području kralježnice) može ukazivati na neke buduće probleme u vidu bolova i trnaca u rukama, ali o tome tek nakon pregleda.


Lijepi pozdrav, mr.sc.Porin Perić,dr.med.
spec.fizijatar-reumatolog