Fizikalna medicina i rehabilitacija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 110 | Broj poruka: 229

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


remisija


Autor Poruka

Tamara

25.01.2002. 15:07

Bolujem od artritisa. Molm Vas da mi objasnite kako prepoznati da je bolest u remisiji. Da li se to određuje nekim pretragama ili je to stvar subjektivne procjene pacijenta? Hvala.

mr sc dr Porin Perić

26.01.2002. 22:49

Štovana Tamara!

I iskusni pacijenti mogu procijeniti kada je bolest u remisiji na osnovu općeg osjećanja, broja bolnih i broja otečenih zglobova. Kada je bolest u remisiji moguće je dakle procijeniti na osnovu uvida u samo kliničko stanje bolesnika (gore rečeno) uvida u laboratorijske pretrage( niska sedimentacija, CRP, uz uredne druge laboratorijske parametre), te uvida u funkcionalno stanje bolesnika- njegovo funkcioniranje u svakodnevnim životnim aktivnostima., Podaci o jutarnjoj zakočenosti u minutama i prisutnosti noćnih bolova također pomažu u toj procjeni. Danas postoje točno određeni kriteriji za postizanje remisije , ali oni su prije svega interesantni liječnicima nego bolesnicima.

Lijepi pozdrav, mr.sc.Porin Perić,dr.med.
spec.fiztijatar-reumatolog