Fizikalna medicina i rehabilitacija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 110 | Broj poruka: 229

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


VRATNA KRALJEŽNICA


Autor Poruka

zvjezdana

04.09.2001. 19:40

Poštovani
Kao prvo sva pohvala što je otvorena i ova rubrika a ja Vas molim za oprost ako pišem na krivom mjestu i nadam se odgovoru.
Imam 40 god. i jako dugo problema sa vratnom kralježnicom s tim da se je sada unatrag godinu dana stanje pogoršalo.Evo o čemu se radi:
U predjelu vrata između 3 i 7 pršljena osjećam stalnu bol nekad jaču nekad slabiju.Ta bol se širi najćešće prema glavi i tada se javljaju vrtoglavice sa osjećajem gubitka ravnoteže,slično ljuljanju bilo da sjedim,ležim,stojim ili hodam.Kod saginjanja glave prema prsima i vračanja prema gora povremeno mi se zacrni pred očima.Napominjem da sam kontrolirala tlak koji je malo niski ali nije toliko da bi mi se to od njega javljalo.
Od lijekova uzimam miofleks i oksazepam.Jedno vrijeme hodala sam na fizikalnu rehabilitaciju ali nekog većeg poboljšanja nisam osjetila.
U leđima kod kretanja osjećam dosta jako stezanje mišića,naročito u gornjem dijelu kralježnice.Ako duže vrijeme sjedim ili moram biti malo sagnuta prema naprijed prvo osjetim bol između lopatica na leđima s tim da se kasnije ta bol širi prema prsnom košu naprijed.
Zbog tog problema više se ne usudim sama izlaziti van stana jer također mi predstavlja problem okretanje glave lijevo ili desno jer i tada mi se javlja osjećaj gubitka ravnoteže.
Prije nekoliko godina kod vrlo jakih bolova znala mi se pojaviti vrlo visoka temperatura ( 39 C),bol na lijevoj strani leđa koji je obuhvatio i ruku i na tom mjestu mi se pojavljivao nešto poput znoja,samo taj dio i groznica.Nakon izbijanja tog "znoja" po par dana osjećala sam se izvrsno,bol je nestala.Liječnik mi je rekao da je to od zbog toga što je bol toliko jaka da mišići ne mogu izdržati i da dolazi do grčenja.Nakon fizikalne rehabilitacije ( hidromasaža) to je nestalo.
Toliko.Nadam se da sam bila dovoljno jasna i da ćete mi znati reći o ćemu se radi i što bi mi Vi preporučili.Snimka kralježnice ne pokazuje nešto posebno.
Hvala Vam unaprijed.S nestrpljenjem očekujem odgovor.
Sa poštovanjem

Zvjezdana

dr. med. Porin Perić

06.09.2001. 18:31

Poštovana Zvjezdana!

Simptomi koje navodite u prvom dijelu Vašeg pisma mogu se pojaviti kod tzv. vertebrobazilarne insuficijencije, poremećaja cirkulacije koji je često puta povezan s promjenama u području vratne kralježnice.Kod Vas se vjerojatno i radi o takovom poremećaju, budući pojedini pokreti vratne kralježnice provociraju i dodatno pogoršavaju simptomatologiju.Promjene u gornjem dijelu leđa, u području trapeziusa i između lopatica mogu biti zasebno ili se nadovezuju na promjene u području vratne kralježnice koje Vi spominjete.
Korisno bi bilo učiniti Doppler vertebrobazilarnog područja( radi se o jednostavnoj i bezbolnoj ultrazvučnoj pretrazi) kojom se mogu vizualizirati promjene cirkulacije u tom području. Budući navodite i neke simptome koji mogu biti i dio nekih neuroloških bolesti, svakako sugeriram i pregled neurologa radi pojašnjenja istih.
Atake visoke temperature obično nisu povezane s ovakvim simptomima, te bi u slučaju ponovnog javljanja visoke temperature svakkako trebalo konzultirati specijalistu infektologa ili barem učiniti osnovne laboratorijske pretrage poput sedimentacije, kompletne krvne slike i osnovnih biokemijskih pretraga.
Nakon učinjenje obrade sugerirat ćemo Vam daljnji postupak liječenja.

S poštovanjem, Porin Perić,dr.med. spec.fizijatar