HRABRI - forum za zaštitu djece


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 179 | Broj poruka: 670

Savjetodavna linija, za djecu

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


alkoholizam


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Nada

29.01.2003. 12:38

Molim Vas da me uputite kako da se pomogne ocu alkoholicaru koji zeli biti anoniman i ne zeli javno traziti pomoc (zbog polozaja).

Marijaši

02.01.2024. 18:25

Pozdrav svima
Tu sam jer ne znam šta da radim.Živim sa alkoholičarem,nevjenčani suprug.Bio je dva mjeseca na lječenju i ima jedva dva tjedna da je kod kuće.Danas sam došla s posla a on je pijan.Ne znam više kako da se postavim,trenutno njega u ovom stanju nije briga

Savjetodavna linija, za djecu

06.01.2024. 01:30

Draga prijateljice Hrabrog telefona,

prije svega, hvala Vam što ste se javili i time iskazali povjerenje Hrabrom telefonu. Samim time što ste se odlučili potražiti pomoć učinili ste važan korak zbog čega Vas želim pohvaliti. Ako sam dobro razumjela, živite s nevjenčanim partnerom koji ima problema s prekomjernom konzumacijom alkohola, bio je dva mjeseca na liječenju, a nakon povratka s liječenja niste primijetili željeni napredak.

Vjerujem da Vam nije lako u situaciji u kojoj se nalazite te da se u svemu tome možete osjećati bespomoćno, uznemireno, ali i ljuto, što je posve prirodno. Želim Vam reći da mi je žao zbog svega što doživljavate i važno mi je da dobijete potrebu pomoć i podršku za sebe.

S obzirom na to da je Hrabri telefon savjetodavna linija za roditelje i djecu te smo prvenstveno usmjereni na pružanje pomoći i podrške vezano za dječji razvoj i dobrobit djece, pitam se imate li djecu i ako da, koliko ona imaju godina. Što se tiče Vašeg odnosa s partnerom i njegove ovisnosti o alkoholu, važno mi je napomenuti kako, nažalost, savjetovatelji Hrabrog telefona nisu educirani za savjetovanje o partnerskim odnosima, ovisnostima i drugim temama vezanim za mentalno zdravlje odraslih osoba. Međutim, stalo mi je do toga da dobijete odgovore na pitanja koja su Vam važna, stoga Vas potičem da se o tome posavjetujete s medicinskim stručnjakom i stručnjakom psihičkog zdravlja. Ovisnost može biti opterećujuća i teška, kako za osobu koja se s njome nosi, tako i za njezine bliske osobe. Iz tog je razloga stručna pomoć, kao što je to liječenje od ovisnosti u sklopu psihijatrijske ustanove, od velike važnosti. S obzirom na to da je Vaš partner već bio na liječenju, potičem Vas na komunikaciju i suradnju sa stručnjacima koji su već uključeni u proces liječenja. Osim toga, pitam se kakvo je ponašanje Vašeg partnera u alkoholiziranom stanju. Važno mi je naglasiti da je svako agresivno i nasilno ponašanje nedopustivo te ako se u nekom trenutku Vi ili neki drugi član Vaše obitelji ne osjećate sigurno uvijek možete nazvati policiju na broj +385 192. Pitam se kako Vam to zvuči.

S obzirom na to da situacija u kojoj se nalazite može i za Vas biti izazovna i preplavljujuća, važno je da nađete pomoć i podršku za sebe. To možete učiniti tako da potražite podršku prijatelja i bliskih osoba, uključite se u neke aktivnosti koje Vas zanimaju, opuštaju i osnažuju. Osim toga, briga o sebi uključuje i podršku u obliku individualnog savjetovanja ili grupa podrške. Pitam se kako Vam to zvuči i jeste li do sada razmišljali o takvim oblicima podrške.

Za kraj, voljela bih Vas još jednom pohvaliti što ste podijelili s nama svoje brige i odlučili potražiti pomoć kada ste za to osjetili potrebu. Ako Vam se jave nova pitanja ili biste voljeli razgovarati s nama o roditeljskim temama ili temama vezanim za dobrobit djece iz Vaše okoline, pozivam Vas da nam se javite na savjetodavnu liniju Hrabrog telefona za mame i tate na broj 0800 0800 koja je besplatna i anonimna, a otvorena je svakim radnim danom od 9 do 20 sati.

Želim Vam puno strpljenja i hrabrosti.

Puno toplih pozdrava šalje Vam,

Vaš Hrabri telefon